Anunţul făcut de MAE cu privire la cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

Publicat: 01/11/2018 | 16:18
Anunţul făcut de MAE cu privire la cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

România s-a pronunțat în favoarea efectuării unei investigaţii aprofundate şi transparente pentru stabilirea circumstanţelor asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

„România, la fel ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, a exprimat condoleanțe familiei și prietenilor jurnalistului Jamal Khashoggi și a adus un omagiu amintirii acestui ziarist respectat pe plan internațional. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul României față de libertatea presei și protecția jurnaliștilor din întreaga lume, mai ales în condițiile în care circumstanțele morții lui Jamal Khashoggi sunt profund îngrijorătoare”, este răspunsul MAE transmis, joi, potrivit Mediafax.

Sursa citată adaugă că „România, alături de ceilalți membri ai Uniunii Europene, s-a pronunțat în favoarea unei investigații aprofundate, credibile și transparente, care să clarifice circumstanțele uciderii lui Jamal Khashoggi și să asigure responsabilitatea deplină a tuturor celor responsabili de aceasta”.

MAE: Din martie 2017, nu am mai primit nicio solicitare de export de armament către Arabia Saudită

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în legătură cu exporturile de armament și echipamente militare către Arabia Saudită că nu au mai fost astfel de cereri din luna martie a anului 2017.

„Referitor la exporturile românești de produse militare către Arabia Saudită, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din martie 2017, MAE nu a mai primit nicio solicitare de export de armament sau echipamente militare și, implicit, nu a eliberat nicio licență către Arabia Saudită”, indică MAE, în răspunsul adresat MEDIAFAX.

Reacția MAE vine în contextul în care Parlamentul European a îndemnat toate ţările europene să aplice sancţiuni împotriva Arabiei Saudite, inclusiv prin sistarea exporturilor de armament, din cauza asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Astfel, pe 25 octombrie, PE a adoptat, cu 325 de voturi pentru, unul împotrivă şi 19 abţineri, o rezoluţie care nu are caracter obligatoriu prin care cere Uniunii Europene să adopte o poziţie împotriva Arabiei Saudite.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.