Anunțul făcut de MAE pentru românii care călătoresc în Afganistan, Nigeria, Indonezia sau Filipine! E obligatoriu

Publicat: 07/01/2020 | 20:50
Anunțul făcut de MAE pentru românii care călătoresc în Afganistan, Nigeria, Indonezia sau Filipine! E obligatoriu

Este anunțul pe care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a făcut chiar astări, 7 ianuarie 2020! Și se referă la românii care pleacă sau vin din unele țări precum Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine.

Astfel, aceștia vor fi obligați să prezinte dovada de vaccinare antipoliomielită, în urma prelungirii stării de urgențe privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia și Filipine. Pe cale de consecință, cetățenii români care călătoresc spre și dinspre statele menționate, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să dețină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării)”, este comunicatul transmis de MAE.

Cine nu se va conforma va suporta consecințele, anume, i se va interzice dreptul de a părăsi teritoriul statului în cauză, dacă nu va prezenta documentele necesare. Instituția precizează că neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză.

„Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africană, Somalia, Togo și Zambia.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține și pentru țările învecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria și Sudanul de Sud. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005 (RSI-2005) reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielită”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, MAE mai anunță că vaccinul trebuie făcut cu patru săptămâni înainte de plecare și doar în cazuri de urgență sunt acceptate excepțiile. Atunci, vaccinarea se poate face chiar înaintea călătoriei.

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internațional de vaccinări şi va însoți documentele de călătorie.