Asistentă româncă, mărturii cutremurătoare despre pacienții din Italia: ”E greu să vezi privirile bătrânilor care caută alinare. Paturile nu ne ajung niciodată…”

Publicat: 22/03/2020 | 23:48

O româncă, asistentă medicală de 13 ani la un spital din Torino, face mărturisiri halucinante despre  virusul care a îngenuncheat Italia. Aceasta spune este cel mai greu de suportat privirea bolnavilor bătrâni care caută, cu disperare, o mângâiere de la rude. Mulți dntre ei mor fără și poată lua rămas bun de la cei apropiați. Asistenta mai spune toți pacienții sunt îngrijițica la carte”, iar când nu mai sunt locuri la reanimare, bolnavii sunt mutați cu elicopterul în alte unități sanitare. (CITEȘTE ȘI: BREAKING! PRIMUL DECES DE CORONAVIRUS DIN ROMÂNIA! CINE ERA BĂRBATUL)

Situația în spitale este foarte de grea pentru vin, în fiecare zi, foarte mulți bolnavi, iar paturile nu ajung niciodată pentru că bolnavii vin continuu. Au început deja, de ceva timp, să se închidă anumite secții, pentru a fi transformate în secții pentru pacienții cu coronavirus. În general, toate spitalele și-au modificat structura și au schimbat destinația secțiilor pentru aceste urgențe.

Vedem situații de-a dreptul crunte, pacienți bătrâni care nu-și pot vedea rudele pentru le este interzis accesul în salon, mulți mor în spital fară și mai vadă familia. Da, este foarte adevărat, este lucrul cel mai greu de suportat, este foarte greu vezi privirile bolnavilor care își caută cu disperare o mângâiere de la rude sau persoane cunoscute. Dar, tot timpul, personalul medical e lângă, chiar daca doar prin priviri, le oferă alinare și sunt alaturi de acești bolnavi în ultima perioada a vieții lor. În anumite secții, asistenta le pune … telefonul și salute rudele. Sunt foarte mulți care mor fară și mai vadă rudele”, spune asistenta medicală pentru CANCAN.RO, emisiunea transmisă de România TV.

”Nu vor mai fi locuri în spitale…”

Din punct de vedere al dotărilor, probabil știți, nu putem comparăm sistemul medical din Romania cu cel din Italia, au tot necesarul astfel încât îngrijească tot valul de pacienți care vin zilnic?

”Având în vedere sunt multe cazuri, încep  lipsească materialele, aparatura dar au venit ajutoare din China, din America, din Cuba trebuie vina medici. Nu lipsește nimic, bolnavii sunt îngrijiți bine, se fac eforturi mari, dar nu lipsește absolut nimic. Sistemul sanitar a făcut tot posibilul acorde asistenta medicala tuturor bolnavilor, indiferent de vârstă sau de situație. Intradevar, în Lombardia, când s-au terminat locurile la reanimare, au dus bolnavii cu elicopterul în alte spitale unde mai aveau locuri la reanimare și n-a fost nevoie fie pusi în situația medicii aleagă intre pacienții cărora le acorde îngrijiri. Și oricum, în fiecare regiune se deschid spitale noi, s-au cumpărat ventilatoare, nu cred este problemă. Dar dacă continuăm ne comportăm cum nu trebuie și lumea nu este conștientă, atunci se poate ajunge în aceasta faăa când nu vor mai fi locuri în spitale sau la reanimare, iar medicii vor fi obligați aleagă cui -i acorde îngrijire și cui nu”, mai spune ea.

(VEZI ȘI AICI: ÎNCĂ O PERSOANĂ, RĂPUSĂ DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA! CINE ESTE VICTIMA ŞI ÎN CE SPITAL A MURIT)

”Medicii trebuie să reziste…”

Medicii cum sunt, mai rezistă valului de pacienți infectați?

”Trebuie reziste pentru asta le este datoria, e foarte greu, dar trebuie rezistam. Se lucrează peste program, se fac ture grele…”

Aici (n.red. – în România) încă nu a fost atins vârful epidemiei, suntem destul de departe de a auzi vesti bune, iar daca se continuă  nu se respecte regulile, veștile bune vor apărea mult mai târziu.

”Și aici erau mulți care se gândeau e vorba doar de o răceală sezoniera și nu de o epidemie atât de mare. Acum când lumea a început conștientizeze, când se văd efectele acestei epidemii, lumea își da seama și încet încet se respecta toate măsurile. Stai în casă pentru binele tău și pentru al celor din jurul tău. Asta trebuie înțeleagă și cei din România, și cei care ies și nu ascultă, măsurile astea nu sunt pedepse, trebuie facem asta pentru noi, pentru fiecare, pentru familia noastră. Riști ajungi în reanimare, intubat, riști stai până la trei săptămâni în reanimare. Îți convine asta pentru o ieșire la un grătar? Dar de ce nu stam acasă, treacă aceasta epidemie, apoi ieșim cu toții ne bucuram de aer? Nu înțeleg de ce lumea nu-și da seama de cât de grav e. Nu doar pentru tine, ci și pentru rudele, părinții tăi, copiii tăi”, încheie asistenta medicală din Italia. (NU RATA: O ROMÂNCĂ DIN ITALIA A FILMAT CUM SE FACE TESTUL PENTRU CORONAVIRUS. PRIN CE TREC, DE FAPT, OAMENII! VIDEO EXCLUSIV)

Citește și...