Asta chiar e cea mai tare nebunie a lui Trump! L-a pus consilier pentru Siguranţă Naţională pe…”

Publicat: 18/09/2019 | 18:32
Asta chiar e cea mai tare nebunie a lui Trump! L-a pus consilier pentru Siguranţă Naţională pe…”

Donald Trump a anunțat, miercuri, cine va ocupa postul de consilier pentru Securitate națională. A fost o mare surpriză atunci când s-a aflat cine îl va urma pe John Bolton.

Emisarul său special pentru eliberarea ostaticilor, Robert O’Brien, este cel care va preluapostul strategic de consilier în domeniul securităţii naţionale. Asta după ce a fost destituit John Bolton, ”adeptul liniei dure”, relatează AFP.

”Sunt foarte fericit să anunţ că îl voi numi pe Robert C. O’Brien, care a obţinut numeroase succese în calitate de trimis special prezidenţial pentru eliberarea ostaticilor, la Departamentul de Stat, drept nou consilier pentru securitate naţională. Am lucrat îndelung şi dur cu Robert. El va face treabă bună!”, a scris pe Twitter preşedintele Statelor Unite.

El a anunţat deja, marţi, că diplomatul se afla între favoriţi. ”Cred că el este fantastic”, se entuziasma şeful statului american.

Robert O’Brien urmează să fie cel de-al patrulea „National Security Advisor” – un post-cheie la Casa Albă – al preşedinţiei lui Trump, scrie stiripesurse.ro.

John Bolton, cunoscut prin celebra sa mustaţă şi reputaţia de adept al războiului, a fost destituit la 10 septembrie de către miliardarul republican, care a evocat numeroasele sale dezacorduri cu acesta în subiecte fierbinţi, de la Iran la Coreea de Nord şi Afganistan.

Administraţia Trump se laudă cu rezutate excelente în eliberarea ostaticilor sau deţinuţilor a căror detenţie în străinătate este considerată de către Washington nedreaptă sau motivată politic.

Ea a obţinut întoarcerea în Statele Unite a mai multor americani deţinuţi în Coreea de Nord, dar şi a pastroului Andrew Brunson, eliberat de Turcia în urma unei grave crize diplomatice.

Donald Trump a provocat o surpriză în iulie, trimiţându-l pe Robert O’Brien, însărcinat totuţi cu ostaticii, la procesul cu privire la violenţe, în Suedia, o ţară aliată şi democratică, al rapperului american A$AP Rocky.

Preşedintele american a acuzat atunci Stockholmul că dispreţuieşte soarta americanilor de culoare.

Rapperul a fost, până la urmă, conamnat la închisoare cu suspendarea.

Trump a anunţat la 10 septembrie eliberarea din funcţie a consilierului său pentru securitate naţională, John Bolton, invocând ”puternice dezacorduri” faţă de ”multe dintre sugestiile sale”, dar Bolton a sugerat că şi-a oferit singur demisia.

Bolton, cunoscut drept un ‘hawk” („şoim” – termen care îi desemnează pe adepţii unei linii dure în politica externă americană – n.red.), a fost al treilea consilier pentru securitate naţională al lui Trump şi s-a remarcat prin presiunile exercitate asupra preşedintelui de a fi mai ferm în chestiuni precum abordarea faţă de Coreea de Nord.

El a preluat acest post în aprilie 2018, înlocuindu-l pe H.R. McMaster. Bolton a avut divergenţe şi cu secretarul de stat Mike Pompeo, considerat a fi printre politicienii cei mai loiali lui Trump.