Avocata lui Cioacă a fost judecător timp de şase ani, dar a uitat! Vasii: “Judecătorii dau pedepse în dispreţ faţă de umanism!”

Publicat: 28/11/2012 | 23:00

Apărătoarea lui Cristian Cioacă este o persoană foarte complexă, a cărei personalitate e dezvăluită chiar pe blogul ei, într-un interviu realizat de ea însăşi despre ea însăşi! Fost judecător, ea îi critică acum pe cei care împart dreptatea.

Maria Vasii a fost timp de şase ani judecător, poziţie pe care o critică cu duritate acum, din postura de avocat. La întrebarea pusă de ea însăşi pe blogul personal – Dacă sistemul de azi e mai servil decât acum 25 de ani, ea răspunde: “Da, este mult mai servil. Atunci, dupa perioade de multă suferinţă, inca eram atasati de valorile tradiţionale, de bine, de respect pentru viaţă. Şi, deşi existau legi nedrepte care, de exemplu, sancţionau cu limite de închisoare exagerat de mari o faptă – precum furtul unor ştiuleţi de porumb sau alte infracţiuni minore – totuşi judecătorii, în marea lor majoritate, aproximau aceste pedepse cât să fie în limitele legii, să nu-şi atragă reproşuri şi reprimare din partea sistemului comunist, dar nu se deziceau de principiile morale. Cu regret observ ca unii dintre judecătorii de astăzi, ascunzându-se după inamovabilitate şi după independenta, dau pedepse excesive, în dispreţ faţă de drepturile individului si implicit, faţă de principiile de echitate si umanism”. Avocata lui Cioacă nu se opreşte aici! “Poate aş găsi oportun … să execute ei înşişi măcar una din pedepsele nedrepte pronunţate in cariera lor . As fi doar incantata sa vad ca retragandu-ne noi, generatiile ce venim din trecut, lasam in urma generatiile tinere deschise spre alte mentalitati si abordari ale actului de justitie”.În ceea ce priveşte rolul ei de apărător, Maria Vasii consideră că orice om are dreptul la apărare. “Nu privesc individul in functie de acuzatiile ce i se aduc. Pot să deplâng acele împrejurări de viaţă care l-au adus în situaţia să săvârşească acele fapte. Cred în continuare ,fără a fi naivă, ca dacă fiecare individ ar avea condiţiile minime de viaţă onestă, ar urma calea onestă. Când mă conving pe propriile perceptii ca un individ este atât de decăzut încât chiar trebuie izolat de societate, atunci găsesc un pretext încât să îi aduc la cunoştinţă că eu nu mai cred în apararea ce sa i-o asigur şi mă retrag. Dar până atunci, indiferent de acuzaţie, chiar dacă este vorba de trafic de persoane, orice individ merită să fie aparat şi drepturile lui susţinute. Cred în posibilitatea acestora de a se reîntoarce în societate fără a fi un pericol pentru semenii lor”, spune apărătoarea lui Cioacă. În încercarea de a-şi arăta şi partea “umană”, Maria Vasii povesteşte pe scurt care este programul ei zilnic. “Duşul de dimineaţă, mai bine zis baia fierbinte de ora 4 sau 5 , urcatul în maşină, sofat, Chopin, Paganinni, Vama veche , … şofat, la ora 8 intrarea în instanta, asteptarea până se strigă cauza, pledoaria, procedurile judiciare de la 5 minute, până la 2,3,4,5,7 ore, din nou sofat, Chopin, Paganinni, ştiri, şofat, autostradă, telefoane, consultaţii date prin telefon, dejun pe fuga, program de menaj, gatit … consultatii de birou, documentare, adunarea materialelor de la colaboratori, experti, criminalisti …, redactare de documente până la 12 noaptea, somn 3-4 ore şi ciclul se repetă”, dezvăluie avocata.

Ana Stoica, Gina Artenie

 

Citește și...