Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la limba romana oral

Publicat: 03/06/2019 | 14:31
Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la limba romana oral

Examenul național de Bacalaureat 2019 începe, luni, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba romana oral, potrivit calendarului. 135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019. Elevii au așteptat cu nerăbdare respectivele subiecte.

Conform situației centralizate, 135.655 de absolvenți de liceu, respectiv 116.037 din promoția curentă și 19.618 din seriile anterioare, s-au înscris pentru a susține examenul național de Bacalaureat 2019 în prima sesiune, care începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba romana oral (proba A). Va prezentăm se subiecte au picat.

Proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 – 6 iunie).

Citește și: BAC 2019. Calendarul complet al probelor de la Bacalaureat 2019

În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Respectivele subiecte pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba romana oral și în limba maternă la Bacalaureat 2019 sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

MODELE DE SUBIECTE GĂSEȘTI AICI

Bacalaureat 2019. Ce subiecte au picat la limba romana oral. Probele sunt monitorizate audio-video

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba romana/limba maternă la Bacalaureat 2019 nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve respectivele subiecte propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Citește și: Ajutorul pe care toți elevii l-au așteptat. Cum să iei bacul cu nota 10

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat 2019, sesiunea iunie-iulie 2019, încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura romana oral.

Proba la Limba și literatura maternă este programată marți, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului și specializării – se va desfășura joi, 4 iulie.

NU RATA: BACALAUREAT 2019. CE OBIECTE SUNT INTERZISE ÎN SALA DE EXAMEN

Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie și este urmată de depunerea eventualelor contestațiilor. Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate eventualele contestații, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Examenul național de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Citește și...