Bill Russell, cel mai titrat baschetbalist american al tuturor timpurilor

Autor: Sabin P.
Publicat: 12/02/2020 | 13:14
Bill Russell, cel mai titrat baschetbalist american al tuturor timpurilor

Astăzi, legendarul jucător al lui Boston Celtics, Bill Russell, împlinește 84 de ani. Acesta a cucerit nu mai puțin de 11 titluri de campion al NBA în cei 13 ani de activitate și o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 1956.

Născut pe 12 februarie 1934 la Monroe, Louisiana, Russell este omul cu cele mai multe titluri în sporturile de echipă din America de Nord, alături de hocheistul Henri Richard. Totodată, Bill Russell este unul dintre cei doar șapte jucători din istorie care au cucerit titlul în NCAA (Campionatul Universitar Nord-American), în NBA și medalia de aur la Jocurile Olimpice.

De două ori campion al NCAA, în 1955 și 1956, cu University of San Francisco, el a evoluat în întreaga carieră din NBA doar la Boston Celtics. După titlul din 1957, Russell a cucerit nu mai puțin de opt trofee consecutive de campion, între 1959 și 1966. Desemnat de cinci ori MVP-ul sezonului în NBA, el a fost selecționat de 12 ori în All Star Game, iar în 1959, a fost ales MVP-ul meciului stelelor.

Russell a fost primul jucător care a reușit peste 50 de recuperări într-un meci, record care a fost depășit doar de Wilt Chamberlain, legendarul jucător al Philadelphiei și al lui Los Angeles Lakers. Cei doi au dezvoltat o rivalitate puternică pe teren, dar în afara acestuia au legat una dintre cele mai frumoase prietenii.

După ultimul titlu de campion al NBA obținut în 1969, Bill Russell s-a retras din activitatea sportivă. Inclus în Hall of Fame-ul baschetului american, el a fost inclus în lista celor mai buni 50 de jucători ai tuturor timpurilor din NBA în 1996.

Citește și...