Bobby Moore, omul care a condus Anglia spre singurul său trofeu major din istorie

Autor:
Publicat: 12/04/2020 | 11:00
Bobby Moore, omul care a condus Anglia spre singurul său trofeu major din istorie

Sir Bobby Moore a jucat pentru West Ham United mai bine de un deceniu, însă va rămane în istoria fotbalului mondial ca fiind căpitanul care a condus naționala Angliei către singurul ei titlu mondial, în 1966. Moore face parte din Echipa Secolului XX, iar legendarul Pele a spus despre englez că este cel mai bun apărător împotriva căruia a jucat.

Bobby Moore a strâns 108 selecții pentru echipa națională, un record depășit doar de Peter Shilton, David Beckham și Steven Gerrard. 1970, anul Mondialului din Mexic, a fost dificil pentru Bobby Moore. Aflat la Bogota pentru un stagiu de pregătire cu naționala Angliei, Moore a fost acuzat că ar fi furat din magazinul hotelului unde erau cazați englezii o brățară în valoare de 600 de lire sterline.

Se spune că Moore era în magazine cu Bobby Charlton și căuta un cadou pentru soția sa, Norma. Moore a fost arestat și eliberat pentru a putea evolua în amicalul pe care Anglia avea să îl joace la Quito, cu Ecuador. La întoarcerea în Columbia, Moore a fost din nou reținut și plasat timp de patru zile în arest la domiciliu. În urma unor puternice presiuni diplomatice, Moore a fost eliberat și lăsat să își continue pregătirea pentru Mondialul din Mexic. Ulterior, el a fost găsit nevinovat.

Moore a jucat peste 500 de meciuri pentru West Ham, echipă cu care a cucerit Cupa Angliei în 1964 și Cupa Cupelor, în 1965, apoi a evoluat pentru Fulham în 124 de partide. În 1976, Moore a luat calea Americii, unde a jucat pentru San Antonio Thunder și Seattle Sounders.

Bobby Moore s-a retras din fotbal în Europa, de la echipa daneză Herning Fremad, actuala FC Midtjylland. Moore și-a încheiat cariera de fotbalist in 1978, apoi a antrenat o echipă din Hong Kong, dar și pe Oxford City și Southend United, însă fără vreun succes. Bobby Moore s-a stins din viață pe 24 februarie 1993, la o săptămână după ce a comentat meciul jucat pe Wembley între Anglia și San Marino.