CALENDAR ORTODOX 2015! Vezi ce mare sfant sarbatorim astazi!

Publicat: 27/03/2015 | 07:45
CALENDAR ORTODOX 2015! Vezi ce mare sfant sarbatorim astazi!

Astazi crestinii sarbatoresc Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalonic; Sfântul Mucenic Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor (Denia Acatistului Bunei Vestiri).

Sfânta Matrona era din Tesalonic (sec. III-IV), fiică de oameni săraci, care au înzestrat-o cu credinţa în Hristos. Obişnuită să muncească din greu, ajunsese slujnică la soţia dregătorului Tesalonicului, Pautila, care era păgână. Iar când deseori mergea Pautila la templu, Matrona nu intra în templu, ci alerga la biserica creştină. Când a întrebat-o Pautila de ce nu vine la templu, Matrona i-a răspuns:

sfant

Pentru că în biserica noastră vieţuieşte Dumnezeu, iar în templul vostru Dumnezeu nu este“. Astfel, stăpâna ei a început să o bată şi să o chinuie în tot felul, însă sfânta le-a răbdat pe toate pentru Hristos mergând la biserică pe ascuns. A fost aruncată şi în temniţă, unde după ce a stat patru zile fără hrană şi apă, întărită numai de Dumnezeu, a fost supusă din nou la chinuri. În cele din urmă, şi-a dat duhul în mâinile lui Hristos din cauza chinurilor. Creştinii au luat trupul Sfintei Muceniţe Matrona şi l-au îngropat cu multă cinste. Astăzi pomenim şi pe Sfinţii Mucenici Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid şi Amfilohiu.