CALENDAR ORTODOX: Ce mare SFANT sarbatorim azi. Multi romani ii poarta numele

Publicat: 23/05/2015 | 09:40
CALENDAR ORTODOX: Ce mare SFANT sarbatorim azi. Multi romani ii poarta numele

A trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) şi a patriarhului Tarasie al Constantinopolului.

Acesta l-a călugărit şi l-a trimis împreună cu un alt tânăr monah, Teofilact, într-o mănăstire aproape de locul unde apele Mării Negre se unesc cu Marea Marmara, unde cei doi monahi s-au ostenit în rugăciune şi ascultare. După un timp, patriarhul i-a învrednicit cu cinstea arhieriei.

Calendar crestin

Pe Teofilact l-a aşezat mitropolit în Nicomidia (capitala Bitiniei), iar pe Mihail episcop în Sinada (oraş din Frigia). După ce patriarhul Tarasie a murit, i-a urmat Nichifor. În timpul acestuia, împăratul Leon Armeanul a pornit din nou lupta împotriva sfintelor icoane. Episcopul Mihail a mărturisit plin de curaj înaintea împăratului învăţăturile dreptei credinţe. Pentru acest lucru a fost exilat împreună cu mitropolitul Teofilact al Nicomidiei şi cu patriarhul Nichifor al Constantinopolului. Mutat din loc în loc cu exilul, în cele din urmă a trecut cu pace la Domnul.

Sfânta Maria lui Cleopa

A fost verişoara Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, fiind legate printr-o prietenie sfântă. Maria lui Cleopa L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos cu credinţă şi nu L-a părăsit nici în ceasul pătimirilor şi răstignirii. Sfintele mironosiţe dintre care făcea parte şi Maria lui Cleopa au ajutat lui Iosif din Arimateea şi lui Nicodim să coboare trupul Domnului de pe Cruce şi să-l aşeze în mormânt. Dragostea Mariei lui Cleopa faţă de Mântuitorul Iisus Hristos o aflăm şi din faptul că în ziua îngropării era din nou la mormânt împreună cu Maria Magdalena (Matei 27, 61), iar în dimineaţa Sfintei Învieri s-a grăbit împreună cu celelalte femei mironosiţe să ungă cu miresme trupul Domnului.

L.L

Citește și...