Acasă » Știri » Călin Donca, antreprenor energie verde: “Statul facilitează investițiile străine în parcuri fotovoltaice și îngreunează creșterea celor cu capital autohton”

Călin Donca, antreprenor energie verde: “Statul facilitează investițiile străine în parcuri fotovoltaice și îngreunează creșterea celor cu capital autohton”

De: Alina Nistor 18/07/2023 | 17:43
Călin Donca, antreprenor energie verde: “Statul facilitează investițiile străine în parcuri fotovoltaice și îngreunează creșterea celor cu capital autohton”
Cătălin Donca îi răspunde lui Dorian Popa din închisoare.

Omul de afaceri Călin Donca, cu investiții de 120 de milioane de euro în producția de energie verde (parcuri fotovoltaice), susține că statul român facilitează accesul companiilor străine, care ne folosesc resursele și exportă profiturile, în detrimentul celor cu capital autohton, a căror creștere este îngreunată.

România trebuie să majoreze, până în 2030, la 42,5%  ponderea energiei verzi în mixul energetic, în condițiie în care, în prezent, apa, soarele și vântul asigură doar 20% din total.

“Nu ne spune nimeni ca în România, această creștere trebuie să vină din partea unor companii autohtone, motiv pentru care suntem invadați de diferite trusturi străine din Turcia, Germania, Danemarca, Cehia care ne folosesc resursele și exportă apoi profiturile la ei acasă”, a declarat pentru Cancan, Călin Donca.

Conform antreprenorului, ”statul român facilitează accesul acestor companii și îngreunează creșterea celor cu capital român pentru diferite avantaje pe termen scurt, lăsând astfel ca firmele din România să facă profituri mici sau inexistente pentru ca apoi să stea în datorii pe care să le rezolve cu banii straini”, a declarat Călin Donca, în exclusivitate pentru cancan.ro.

Conform antreprenorului, multe dintre proiectele de fotovoltaice sunt doar pe hârtie și nu ajung să funcționeze.

“Rețeaua poate susține tot ceea ce se construiește mai ales că sunt multe proiecte care mor la nivelul de ATR (n.r.: aviz tehnic de racordare) din cauza autorizațiilor care întârzie și din cauza unor primării care îngreuneaza procesul de obținere a avizelor pentru diverse interese personale. Spre exemplu, în 2022 s-au aprobat 3.000 de MWp pentru 18 judete din România, multe fiind parcuri fotovoltaice, dar s-au construit doar aproximativ 300 de MWp, lăsând 2.700 MWp ocupați la nivel teoretic”,  a adăugat Donca.

Îmi este greu să înțeleg de ce noi, românii, ne săpăm nouă capcane, dar, din păcate, vom suferi noi și mai ales generațiile următoare pentru aceste decizii.

Datele oficiale arată că în acest an România va fi un exportator net de energie, însă omul de afaceri brașovean arată cine va încasa beneficiul.

“Spre exemplu, producătorii străini de energie electrică care construiesc parcuri fotovoltaice pot exporta energie la ei în țară, în baza unor PPA (n.r.: acord de achiziție a enegiei electrice), la prețul decis de aceștia, lăsând piața din România să se descurce cu ceea ce rămâne, ei nefiind astfel afectati de anumite reglementari la care suntem supusi noi cei ce vindem , a completat Călin Donca.

Cum ne punem singuri piedică

Antreprenorul brașovean a vorbit și despre dificultățile întâmpinate începând din acest an pentru dezoltarea unui proiect de producție de energie fotovoltaică și a înfierat birocrația.

“Ceea ce a fost foarte simplu, acum, din februarie 2023, s-a complicat nespus de mult, din păcate doar pentru companiile din România care trebuie să treacă toate probele supraomenești în obtinerea avizelor. În timp ce prosumatorii sunt lăsați să îngreuneze rețeaua cu producții de energie pe care nimeni nu le poate anticipa și astfel, se creează un haos al prețurilor pe bursă, producătorii sunt pedepsiți cu avize de care nu a auzit nimeni si care nu au nici o legătură cu construcția unui parc fotovoltaic”, a precizat Donca.

În sprijinul afirmațiilor sale a venit și cu exemple reale.

“Există primării în România care, printre avize, cer și acordul vecinilor pentru ca noi să construim un parc fotovoltaic pe terenul nostru. Pe cât de hilar este acest acord, pe atât de dureros pentru economia noastră, care în loc să facă profit, o duce încet dar sigur către faliment, ca apoi puteri străine să vina să ne salveze cu banii pe care tot la noi în țară i-au făcut. Din păcate nimeni nu vede, decât atunci când este prea târziu iar populatia este mult mai interesată de următorul submarin cu miliardari care intră în ocean decât de bunăstarea urmașilor noștri”, este semnalul de alarmă tras de Călin Donca.

În cât timp își recuperează banii un investitor în parcuri fotovoltaice

Investiția în fotovoltaice este profitabilă, stabilă, iar un randament similar nu este găsit în niciun alt domeniu.

“În cazul în care o persoană dorește să investească într-un parc fotovoltaic, își va recupera investiția în aproximativ cinci ani, deci un profit anual de aproximativ 20% dintr-o activitate suficient de stabilă pentru a oferi o garantie pe termen lung a unui venit lunar. Personal, nu am găsit nici un alt domeniu în care poți avea un randament mai bun, fără interventia ta zilnică, practic  după ce parcul este construit, aduce lunar bani pentru investitorii săi, un venit pasiv care va funcționa atât timp cât este soare pe cer si consum de energie printre noi”, a  mai spus.

Cu o populatie în creștere continuă, consumul va crește în continuare fără ca cineva să poata opri acest lucru, motiv pentru care investiția într-un parc fotovoltaic este o alegere înțeleaptă pe care companiile străine se pare ca o tratează mai bine decât noi.

De ce percepția unor antreprenori români este greșită în ceea ce privește energia verde

Deși viitorul este unul nepoluant, nu toată lumea crede în energia verde.

“Din păcate adevărul este că există anteprenori români care consideră că investiția într-un parc fotovoltaic sau în energie verde nu merită sau nu este un lucru bun. Adică nici măcar nu facem concurență companiilor străine ci pur și simplu, așa cum am fost obișnuiți de-a lungul anilor, considerăm că suntem foarte deștepti dacă avem o afacere care merge și ne dăm cu părerea în toate domeniile.

Știm că românul este bun la toate teoretic iar în practică lăsăm pe alții să ne ocupe resursele. După ce străinii vor face parcuri fotovoltaice peste tot, ne vom trezi și noi, românii, că era bine să le facem noi.

Cât de mult influențează prosumatorii prețul energiei

Antreprenorul Călin Donca este de părere că majorarea numărului de prosumatori din ultima perioadă se reflect în prețul energiei.

“Problema cu energia provenită din partea prosumatorilor este faptul că nu știm câtă energie se va injecta în rețea ci doar puterea teoretică instalată în rețea”,  afirmă Donca.

El explică și cum este influențat prețul energiei.

“Sunt prosumatori mari, care au făcut un parc fotovoltaic și folosesc toată energia produsă, în timp ce există și opusul, adică parcuri de prosumatori care injectează toată energia în rețea fără să ofere o raportare precum fac producătorii. Acest lucru crează dezechilibre grave în rețea și afectează negativ prețul pe care în final îl plătește populația”, a  conchis Călin Donca.

Soluții pentru sezonul de iarnă

Deși este cunoscut faptul că termocentralele sunt utile mai ales în sezonul rece pentru a echilibra piața, în condițiile în care cantitatea de gaz ori presiunea acestuia nu pot susține producția, obligația creșterii procuiei de energie verde necesită și soluții.

“Este adevărat că iarna un parc fotovoltaic produce cu până la 20% mai puțin decât media sa însă cu ajutorul sistemelor de stocare a energiei putem ajuta acest impediment spre a produce ziua și livra seara, când prețul energiei este mult mai mare decât momentul când acesta a fost produs”, a conchis Călin Donca.

 

Advertorial

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani. Nu are dureri de spate și încă își conduce singur mașina
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora 22
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...