Călin Popescu Tăriceanu, despre autostrăzi: ”Ritmul a fost inacceptabil de lent”

Publicat: 15/03/2019 | 13:59
Călin Popescu Tăriceanu, despre autostrăzi: ”Ritmul a fost inacceptabil de lent”

Călin Popescu Tăriceanu declară că protestul pentru autostrăzi #șîeu este justificat, în condițiile în care statul nu a construit destule șosele moderne. ”Dacă ești ministru şi nu te duci pe şantier să verifici stadiul lucrărilor, să-i biciuieşti puţin pe ăia, nu se face nimic”, spune liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a spus, vineri, într-o conferință de presă la Galați, că protestul este justificat și recunoaște că statul nu a construit destule șosele moderne.

„Sunt de părere că ritmul de construcţie a autostrăzilor în România a fost unul inacceptabil de lent şi aici este o responsabilitate partajată a tuturor partidelor care s-au derulat la putere în România, în ultimii 20 de ani sau în ultimii 30 de ani, cum vreţi. Miniştrii nu şi-au stabilit priorităţile în mod corect, nu au avut în subordine structuri care să fie capabile să pună în operă aceste proiecte (..). Este un punct critic pe care trebuie să-l recunosc şi care este cauzat de incapacitatea succesivă a celor care au condus Ministerul Transporturilor”, a declarat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: ”Dacă nu te duci să-i biciuiești puțin pe ăia, nu se face nimic”

Șeful Senatului a vorbit și despre proiectele de infrastructură aflate în derulare și a avansat ca soluții pentru urgentarea lucrărilor reorganizarea CNAIR și creșterea salariilor specialiștilor în fonduri
europene.

„Sigur că în momentul de faţă sunt anumite proiecte care au avansat sensibil respectiv: coridorul patru plan european, pe porţiunea Sibiu până la graniţă este aproape gata, însă rămâne un tronson mare între Piteşti şi Sibiu care nu este realizat. Deci pornind de la Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu nu este realizat. În Transilvania există tronsoane, kilometri semnificativi care sunt realizaţi şi pe Moldova nu avem nimic cu care în momentul de faţă să putem echilibra această hartă. Ceea ce vă pot spune este un motiv de satisafacţie, dar sigur, minor pentru mine, că anul acesta în bugetul pe 2019 sunt prevăzute sumele necesare pentru realizarea proiectelor importante de infrastructură rutieră şi feroviară pe Moldova…. În primul rând este nevoie de o reorganizare a CNAIR, în sensul descentralizării. În al doilea rând nu poţi face treabă decât dacă ai oameni care sunt specialiști şi sunt motivaţi. Şi motivarea vine de salarizare. În Ministerul Transporturilor nu femeia de serviciu, nu şoferul, dar ăia care lucrează pe fondurile de infrastructură, pe fonduri europene, i-aş plăti cu 70 la sută în plus ca să sfârâie. Şi al treilea lucru dacă ești ministru şi nu te implici personal, dacă nu te duci pe şantier să verifici stadiul lucrărilor, să-i biciuieşti puţin pe ăia, nu se face nimic”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și...