Când vor reveni elevii la școală și în ce condiții. Autoritățile iau în calcul 4 scenarii

Publicat: 24/04/2020 | 10:48
Când vor reveni elevii la școală și în ce condiții. Autoritățile iau în calcul 4 scenarii

Subiectul ”reluarea cursurilor în România” este unul care apare foarte des în discuțiile din ultima perioadă, criza coronavirusului impunînd restricții și distanțare socială, iar o revenire a elevilor la școală trebuie să aibă loc doar în condiții de maximă siguranță având în vedere pericolul infecției cu COVID-19.

Autoritățile au luat în calcul 4 scenarii posibile, în acest context medical, însă măsurile finale nu vor fi implementate decât în funcție de evoluția pandemiei.

Scenariul 1

Astfel, de la 1 iunie ar putea să revină pe băncile școlilor doar elevii claselor terminale, cei din clasa a VIII-a și cei din clasa a XII-a, aceștia urmând a susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Monica Anisie a declarat că „în momentul în care am suspendat cursurile ne-am gândit cu precădere la acești elevi, am pregătit pentru ei și lecții online, teste de antrenament, program de teleșcoală, măsuri care să conducă la pregătirea continuă a acestor elevi care au și emoția examenului”.

(VEZI ȘI AICI: ÎN TIMP CE MONICA ANISIE ANUNȚĂ EXAMENUL DE BAC ÎN LUNA IULIE, ELEVII SE PLÂNG CĂ PRIMESC PREA MULTE TEME LA ȘCOALA ONLINE!)

Scenariul 2

Elevii și cadrele didactice vor trebui să poarte măști de protecție în sălile de curs, fiind necesare aproximativ 3 milioane de măști.

Scenariul 3

Ar putea fi organizate cursuri în ture de dimineață și după-amiază.

Scenariul 4

Anul școlar ar putea fi prelungit cu o săptămână.

„Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranța și sănătatea copiilor noștri când vom lua decizia revenirii la școală, trebuie să luăm și măsurile ca toți copiii să fie în siguranță. Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie prudentă, controlată și treptată, în condiții de maximă siguranță. Numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri.Toate aceste scenarii sunt în funcție de ce ne transmit specialiștii din domeniul medical. Vorbim ipotetic”, a spus Monica Anisie la digi24ro. 

(CITEȘTE ȘI: MONICA ANISIE ANUNŢĂ CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ANUL ŞCOLAR! EXISTĂ POSIBILITATEA CA ELEVII SĂ REVINĂ LA CURSURI DE PE 1 IUNIE)

”Specialiștii au luat în calcul mai multe variante”

Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că – într-adevăr – sunt luate în calcul mai multe variante îm ceea ce privește reînceperea cursurilor, dar totul se va face în funcție de deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Elevii trebuie să fie în siguranță atunci când vor reîncepe școala, transmite ministrul Educației.

În cadrul Ministerului Educației, specialiștii au luat în calcul mai multe variante, inclusiv această variantă, dar din momentul în care noi am suspendat cursurile, ne-am gândit cu precădere la acești elevi care, oricum au emoțiile examenelor care-i așteaptă, și de acea am pregătit pentru ei și lecții online dar și teste de antrenament, și programul Teleșcoala. Am urmărit în așa fel încât măsurile pe care Ministerul Educației le-a luat să conducă la o pregătire continuă a acestor elevi. După cum bine știți, decretul privind starea de urgență din România se va încheia în data de 16 mai, însă așa cum toată lumea știe, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat inițial decizia suspendării cursurilor. Tot acesta ne va spune când este timpul să venim la cursuri, când este momentul în care vom fi în siguranță”, a spus Monica Anisie, întrebată posibilitatea redeschiderii școlilor pentru elevii din anii terminali.

(CITEȘTE ȘI: MONICA ANISIE, MINISTRUL EDUCAȚIEI, A DAT VESTEA AȘTEPTATĂ DE ELEVI: CUM SE VOR DESFĂȘURA EXAMENELE NAȚIONALE)