Home » Exclusiv » Cât a câștigat sora lui Mircea Badea în instanță după ce a fost insultată pe Facebook și acuzată de plagiat: “Obligă pârâta să…”

Cât a câștigat sora lui Mircea Badea în instanță după ce a fost insultată pe Facebook și acuzată de plagiat: “Obligă pârâta să…”

De: Cristian Blanuta 22/08/2020 | 23:29

Cristina Naty Badea, sora cunoscutului prezentator al emisiunii ”În gura presei”, de la Antena 3, a ajuns să apeleze la instanța de judecată. Se întâmpla în urmă cu un an și jumătate, când a susținut că a fost insultată pe Facebook și acuzată de plagiat. Totul a pornit de la o copertă pentru cartea pe care o scrisese. Și nu e doar atât! CANCAN.RO are detaliile uluitoarei povești care s-a iscat, practic, de la o lucrare de grafică.

(CITEȘTE ȘI: SCENARIUL HALUCINANT AL UNUI FOST POLITICIAN: “ÎI DAU INTERVAL LUI MIRCEA BADEA, DACĂ E BĂRBAT… VREAU SĂ-L MUȘC DE BEREGATĂ!”)

Sora lui Mircea Badea avea să câștige, parțial, în instanță. A cerut daune morale de 50.000 de lei, a primit doar 1.500. Plus 120 de lei cheltuielile de judecată. De unde a plecat toată tărășenia? Cristina Naty Badea terminase de scris romanul „Rămâi cu bine! Rămâi cu mine!” și avea nevoie de cineva care să-i realizeze o grafică a coperții. S-a mișcat rapid, pentru că avea de gând să-și lanseze opera. A găsit în I.B. specialistul care putea rezolva problema. I-a trimis în acest sens mai multe fotografii, luate de pe net, drept inspirație. Nu ar fi dat, însă, un termen concret de finalizare.

După 19 zile de la prima discuție dintre cele două, graficiana a sunat și a întrebat când trebuie terminată lucrarea. Fapt care a pus-o pe gânduri pe sora lui Mircea Badea, care credea că artista se apucase de treabă. Au urmat mai multe convorbiri pe aceeași temă, coperta cărții, fără niciun rezultat. Tensiunea s-a instalat între cele două, iar de aici un pas a mai fost până să iasă scandalul, ajuns și pe pagina de socializare. Nu înainte ca Naty să apeleze, după cum avea să declare în fața judecătorilor, la serviciile unei alte persoane pentru a finaliza grafica, pentru că era presată de tipografie.

Cronologia evenimentelor constatate de instanță

Colaborarea dintre Cristina Naty Badea (reclamanta) și I.B. (pârâta) a început în ultima lună a anului 2018. Iată cronologia evenimentelor pe care instanța le-a constatat, pas cu pas. De aici avea să se ajungă la o postare pe Facebook, în urma căreia sora lui Mircea Badea a fost denigrată.

11.12.2018: reclamanta a transmis pârâtei mai multe imagini – peisaje din natură, care să o ajute în procesul de elaborare a tabloului. Totodată, reclamanta a obținut acordul pârâtei privind începerea lucrării cu tema aleasă de beneficiar (”te apuci de treabă?” / ”da”).

30.12.2018: pârâta solicită reclamantei să îi comunice un termen limită pentru realizarea lucrării. Reclamanta precizează că va avea nevoie de copertă curând și îi solicită pârâtei să realizeze o schiță pentru a vedea viziunea artistei, menționând totodată că lucrează la finalul romanului.

04.01.2019: reclamanta în comunică pârâtei că a terminat de scris romanul, că va începe să îl lucreze și îi solicită să înceapă lucrul pentru copertă.

(NU RATA: IUBITUL BIANCĂI DRĂGUȘANU, ÎN ”RĂZBOI” CU KANAL D. A PORNIT PROCES PENTRU…)

13.01.2019: reclamanta solicită informații despre stadiul lucrării și ca pârâta să îi arate ce a realizat, precizându-i să nu lucreze mult până să îi arate schița.

17.01.2019: reclamanta revine către pârâtă cu solicitarea de a-i prezenta o schiță, arătând că a început discuțiile cu tipografia. La aceeași dată, pârâta transmite o schiță a picturii, cu precizarea că este prima tușă și detaliile nu sunt realizate.

19.01.2019: reclamanta îi transmite pârâtei că îi place pictura și îi comunică alte detalii cu privire la design-ul coperții.

09.02.2019: reclamanta solicită pârâtei informații despre stadiul de finalizare a tabloului și îi precizează că are nevoie de o formă finală. Totodată, îi transmite pârâtei o fotografie ce surprinde o siluetă feminină aflată în interiorul locuinței și o întreabă dacă ar încerca să realizeze o operă asemănătoare, dar care să nu încalce drepturile de autor ale autorului fotografiei. La aceeași dată, pârâta transmite reclamantei o schiță a noii teme, iar reclamanta îi comunică idei cu privire la realizarea tabloului (păstrează fereastra albastră, scaunul de răchită).

10.02.2019: părțile continuă să poarte discuții cu privire la detaliile picturii, iar pârâta transmite o nouă schiță reclamantei, aceasta exprimându-și acordul.

17.02.2019: reclamanta solicită pârâtei detalii despre progresele realizate, spunându-i totodată că a terminat de corectat romanul și că va fi trimis la paginat.

18.02.2019: reclamanta transmite pârâtei o nouă solicitare pentru a vedea desenul. Pârâta precizează că desenul e în prima tușă de culoare și că au rămas de efectuat detaliile.

22.02.2019: reclamanta solicită noi informații despre stadiul lucrării.

24.02.2019: pârâta transmite că va trimite poze „mai încolo”.

03.03.2019: pârâta transmite reclamantei poze cu lucrările realizate, precizând că acestea sunt în ultima etapă, de blending și detalii.

04.03.2019: reclamanta îi comunică pârâtei că a trebuit să dea coperta la tipografie, pentru că durează o lună să fie realizată, că nu a avut ce face, pentru că pârâta nu a mai dat niciun semn.

Furtuna de pe Facebook. Sora lui Mircea Badea, făcută praf

Dată la o parte din proiect și simțindu-se nedreptățită, I. B. avea să posteze un mesaj pe pagina ei de Facebook, în care o ataca pe sora lui Mircea Badea.

„Mă pun din nou pe platforma asta numită Facebook, cu riscul să-mi iau iar hate că am aere de influencer. Dar asta este despre munca mea ca artist și după ani de zile refuz să mai fiu călcată pe coadă fără să zic au. Acum ceva timp, o cunoștință m-a abordat și m-a rugat să pictez un concept pentru coperta cărții pe care urma să o publice. După ce m-a zăpăcit cu 100 de idei și m-a lăsat să muncesc în jur de 24-25 de ore adunate, că deh, acolo nu era bine, dincolo mai trebuia schimbat ceva, m-a anunțat după cum se vede mai jos că îmi dă cancel la servicii, că se grăbește, mai pe scurt, că își face nevoile pe timpul și munca mea.

«Niciun semn din partea mea» a însemnat maxim 4-5 zile, pentru că mă rugase din nou să refac pictura și trebuia să mă ocup de ea, eu având pe lângă asta și navetă, și muncă.

Doar ca să aflu ulterior că mi-a folosit munca, fără acordul meu, a modificat-o astfel încât să nu o pot trage la răspundere pentru plagiatură, iar pe coperta cărții se află 80% munca mea pentru care nu am niciun merit, niciun ban și, pe deasupra, un mare șut în c&r. De restul de 20% modificat de vreun copil de grădiniță în Paint mă abțin să spun ceva. Vă rog, respectați munca artiștilor, nu vă mai bateți joc de timpul și energia lor și, mai ales, nu mai plagiați. Și așa e vai mama noastră”, era postarea Iuliei. Mesajul a fost însoțit de fotografii ale tablourilor realizate de ea, de poze ale coperții romanului publicat de Cristina Naty Badea, precum și de capturi din discuțiile purtate între ele.

După o perioadă, I.B. avea să editeze postarea, adăugând un conținut: ”Înainte să ia o amploare mai mare decât a luat deja, vă rog din suflet pe cei care știți deja și pe cei care urmați să citiți, nu înjurați pe pagina ei, hai să ne purtăm totuși civilizat și să fim mai presus de atât ”.

(AFLĂ ȘI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN PROCESUL DINTRE “FOSTUL” ANDREEI ANTONESCU ȘI POLIȚIE JUDECĂTORII AU HOTĂRÂT CĂ…)

Asta după ce comentariile au pus-o la zid pe sora lui Mircea Badea, care a scris romanul ce avea nevoie de grafică la coperți. Bravo, fă cucoană, că ai ciordit coperta și nu ai plătit-o, bravo fă, hai să îți ciordim și noi cartea și să ne stergem la c*r cu ea și cu tine, nu ți-ar fi rușine de scârbă”, ”Te facem vedetă, fi-mi-ar scârbă de tine, ciorditoareo”, ”Să-ți ardă deschiderea și tot ce ai furat, plagiatoare de că*at ce ești!”, ”Eu propun să vedem dacă rezistă la bătaie mai mult decât frac-su”, ”Să îți fie rușine că îți bați joc de munca oamenilor pentru că ești tu o chitră nehotărâtă!”, ”Eu i-am văzut mașina la o benziărie. Mulți mi-au zis că trebuia să o vandalizez, dar chiar nu e stilul meu, plus că mi-a fost frică să nu mă ia poliția tot pe mine”, sunt doar o câteva dintre comentariile incriminate.

Cum au judecat magistrații

Judecătorii i-au dat dreptate Cristinei Badea, nu însă pentru toate capetele de acuzație. ”În consecință, instanța apreciază că suma de 1.500 de lei este suficientă în contextul dat și păstrează un just echilibru de proporționalitate între interesele aflate în conflict, ținând cont de gravitatea faptelor expuse și de impactul acestora în privința dreptului la imagine al reclamantei, dar și de faptul că numai una dintre faptele ilicite reclamate de victimă a fost găsită întemeiată.

Pe lângă compensația pecuniară, instanța găsește întemeiat capătul de cerere al reclamantei privind obligarea pârâtei să retragă, de îndată, mesajele cu conținut defăimător postate de alți utilizatori pe pagina de Facebook pe care o administrează”.

Cristina Naty Badea ceruse și ca hotărârea judecătorească să fie publicată pe pagina de Facebook a pârâtei, dar nu a avut câștig de cauză. ”Cu privire la capătul de cerere privind publicarea hotărârii pe pagina de Facebook a pârâtei, instanța consideră că însăși soluția de admitere a prezentei acțiuni, chiar și în parte, este de natură să confere un confort reclamantei și să-i acopere prejudiciul suferit, astfel încât va respinge cererea, ca neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât readucerea în discuție a subiectului, chiar prin publicarea hotărârii judecătorești – ținând seama și de soluția pronunțată cu privire la prima faptă ilicită reclamată, nu ar fi de natură decât să extindă și mai mult sfera cititorilor”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Parteneri
A ramas gravida si a impartasit vestea cu totii fanii ei. Brigitte Pastrama a avut apoi parte de un mare soc. Mare drama: „Copilul…..”
A ramas gravida si a impartasit vestea cu totii fanii ei. Brigitte Pastrama a avut...
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Prima schimbare pentru Dan Pavel, după despărțirea de logodnică. Ce a făcut prezentatorul Survivor România
Prima schimbare pentru Dan Pavel, după despărțirea de logodnică. Ce a făcut prezentatorul Survivor România
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are cultura unui stat de drept”
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are...
Cătălin Botezatu a spus totul despre orientarea ta sexuală. Designerul a șocat pe toată lumea când a mărturisit că… >
Cătălin Botezatu a spus totul despre orientarea ta sexuală. Designerul a șocat pe toată lumea...
E JALE MARE în lumea manelelor. După moartea lui Cercel, Florin Salam...
E JALE MARE în lumea manelelor. După moartea lui Cercel, Florin Salam...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
Cătălin Botezatu o distruge pe Andreea Marin. Dezvăluiri intime fără precedent: Zâna Surprizelor a fost făcută de râs
Cătălin Botezatu o distruge pe Andreea Marin. Dezvăluiri intime fără precedent: Zâna Surprizelor a fost...
Semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr
Semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le...
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
Mesajul postat de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman la comun pe Instagram. Ce au vrut să spună cei doi actori
Mesajul postat de Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman la comun pe Instagram. Ce au vrut...
Horoscop săptămâna 20 - 26 septembrie 2021 pentru zodia Rac
Horoscop săptămâna 20 - 26 septembrie 2021 pentru zodia Rac
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ce a putut să spună Iulia Albu despre rochia de nuntă a Simonei Halep? A spus clar: Este un cuvant care caracterizează toate aparițiile...!
Ce a putut să spună Iulia Albu despre rochia de nuntă a Simonei Halep? A...
Doliu uriaș! A murit una dintre ultimele actrițe ale Epocii de aur. Era o legendă
Doliu uriaș! A murit una dintre ultimele actrițe ale Epocii de aur. Era o legendă
Lovitură uriașă pentru România. Rușii cutremură toată Europa: A fost indusă
Lovitură uriașă pentru România. Rușii cutremură toată Europa: A fost indusă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
Veste de ultimă oră despre FLORIN SALAM! Anunțul făcut chiar de fiul manelistului
Veste de ultimă oră despre FLORIN SALAM! Anunțul făcut chiar de fiul manelistului
Surpriză la IKEA România. Iată ce vor găsi clienții în magazine peste câteva zile
Surpriză la IKEA România. Iată ce vor găsi clienții în magazine peste câteva zile
Mihaela Rădulescu, răsfățată de Felix Baumgartner. Ce a anunțat iubitul divei de la Pro TV
Mihaela Rădulescu, răsfățată de Felix Baumgartner. Ce a anunțat iubitul divei de la Pro TV
În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor vaccinaţi
În curând, numărul de noi infectări cu Covid-19 îl va depăşi pe cel al noilor...
Daniela Crudu a dat anunțul cel mare: „Proaspăt căsătoriți! ”
Daniela Crudu a dat anunțul cel mare: „Proaspăt căsătoriți! ”
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Chinezii consideră că Emma Răducanu e mai mult asiatică decât româncă și îi oferă cetățenia! Lovitură de teatru
Chinezii consideră că Emma Răducanu e mai mult asiatică decât româncă și îi oferă cetățenia!...
Fiul lui Beckham și iubita au făcut senzație la MET Gala! Cum au apărut pe covorul roșu. Tânăra l-a eclipsat
Fiul lui Beckham și iubita au făcut senzație la MET Gala! Cum au apărut pe...
Detaliul observat de oamenii legii în această fotografie cu Conor McGregor! Sportivul ar putea fi arestat
Detaliul observat de oamenii legii în această fotografie cu Conor McGregor! Sportivul ar putea fi...
Câți ani avea Petrică Cercel? La ce vârstă s-a stins din viață regretatul artist
Câți ani avea Petrică Cercel? La ce vârstă s-a stins din viață regretatul artist
Vrei un salariu de peste 6.000 de lei? A fost oficializat examenul pentru a obţine calificarea pentru acest job. Nu este IT
Vrei un salariu de peste 6.000 de lei? A fost oficializat examenul pentru a obţine...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde produsele în toată lumea
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...
O altă veste tristă în România! E vorba despre Florin Salam: „Nu e bine deloc!”
O altă veste tristă în România! E vorba despre Florin Salam: „Nu e bine deloc!”
Elena Lasconi a DIVORȚAT! Detaliile unei despărțiri care a marcat-o
Elena Lasconi a DIVORȚAT! Detaliile unei despărțiri care a marcat-o
Getuța, SMULSĂ de lângă mămica ei bolnavă chiar înainte să moară! Mărturii cutremurătoare
Getuța, SMULSĂ de lângă mămica ei bolnavă chiar înainte să moară! Mărturii cutremurătoare