Acasă » Știri » Ce carne TREBUIE să consumăm și cum ne asigurăm că este proaspătă. Profesorul Dan Vodnar face dezvăluiri la ALTCEVA cu Adrian Artene

Ce carne TREBUIE să consumăm și cum ne asigurăm că este proaspătă. Profesorul Dan Vodnar face dezvăluiri la ALTCEVA cu Adrian Artene

De: Irina Vlad 26/05/2025 | 23:38

Dan Vodnar este invitatul special în cea mai nouă ediție a podcastului Altceva cu Adrian Artene. Profesorul universitar de la USAMV Cluj se numără printre cei mai apreciați cercetători din lumea în domeniu științei alimentelor. Ce carne este indicat să consumăm și cum ne asigurăm că este proaspătă? Episodul integral poate fi urmărit AICI

În cel mai recent episod al podcastului Altceva cu Adrian Artene, Dan Vodnar, profesor universitar, expert al Comisiei Europene și doctor în biotehnologie, face analiza sortimentelor de carne la care românii au accesibilitate pe rafturile magazinelor alimentare. Cum alegem carnea, la ce trebuie să fim atenți atunci când o cumpărăm, dar și care sunt pericolele din spatele fiecărei modificări a texturii sau a culorii?

POLIȚIA ALIMENTELOR. Profesorul DAN VODNAR – Ce mâncăm, ce aruncăm și ce ne „păcălește” în farfurie

ADRIAN ARTENE: Cum alegem carnea, la ce trebuie să fim atenți în momentul o luăm și o așezăm în coșul nostru de cumpărături? La textură, culoare, termen de valabilitate? Cum înțelegem care este produsul cel mai bun? Ce carne este indicat să consumăm și cum ne asigurăm că este proaspătă?”

DAN VODNAR: ”Vreau să subliniez un lucru. Să avem în vedere -cât mai mult posibil –  să consumăm pește, apoi carne albă, apoi carne de vită și carne de porc. Acesta este clasamentul pe care l-aș organiza în funcție de studiile științifice care ne spun care e impactul cel mai mic asupra sănătății noastre.

În ceea ce privește carnea de pe rafturile de la magazine, noi ca și clienți putem să vedem dacă respectiva carne prezintă uniformitate, dacă sunt anumite zone care prezintă o ușoară oxidare – înseamnă că acea carne este mai veche, dacă respectiva carnea prezintă o culoare înspre rozaliu – asta înseamnă că a fost tratată cu nitriți și nitrați, care se pot transforma în nitrozamine, acestea sunt responsabile pentru cancerul colonorectal. Ar trebui să evităm achiziționarea acelei cărni”, a spus Dan Vodnar.

”Carnea de pui nu este injectată cu hormoni”

DAN VODNAR: ”De multe ori, carnea de pui a fost ”răstignită”, într-un fel sau altul, în opinia publică. Există o directivă – din anul 1997- care interzice adaosul de antibiotice și de hormoni în alimentația puilor. Adică nu ne putem imagina că un producător de pui ia o seringă și se duce prin fermă să injecteze puii. Sub nicio formă nu se întâmplă asta, cel puțin legislația nu permite asta.

Cunosc câțiva producători foarte buni de carne de pui din România. Am fost impresionat vizitând acele facilități, atât de curați sunt păstrați și crescuți puii. Puii de casă sunt pui care aleargă, au o musculatură mult mai bine dezvoltată, dar asta nu înseamnă că din punct de vedere calitativ e mai bun”,  mai spus Dan Vodnar.

ADRIAN ARTENE: Ce risc prezintă un pui de casă?

DAN VODNAR: ”Sincer, dacă respectiva carnea de pui este tratată termic nu ar trebui să prezinte un risc – la fel cum nici cel pe care îl cumpărăm din supermarket nu ar trebui să reprezinte un risc pentru consumul uman. În ceea ce privește eticheta cărnii de pui: ”puiul fericit”, ”puiul păscut”, ”puiul nepăscut” și așa mai departe, acestea toate sunt strategii de marketing.

Într-adevăr, sunt pui care sunt crescuți în boxe, în spațiu verde, dar din punct de vedere chimic, diferențele sunt nesemnificative. În ceea ce privește hormonii, trebuie să înțelegem că puii nu sunt injectați, nu sunt hrăniți cu hormoni. Nu am niciun interes să promovez niciun fel de carne, dar aceasta este realitatea”, a mai spus cercetătorul Dan Vodnar.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul. Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×