Ce medie a avut Regele Mihai la examenul de bacalaureat? A fost încoronat la câteva luni după BAC

Publicat: 07/12/2017 | 10:24

Înainte să devină rege, Mihai, mare voievod de Alba-Iulia, cum era titulatura sa oficială, era un elev extrem de pasionat de matematică şi aeronautică. A învăţat cot la cot cu băieţi de viţă nobilă, dar şi cu fii de ţărani. Şi a fost mândru de acest lucru până la sfârşitul vieţii sale. Arhivele Naţionale a păstrat câteva dintre caietele sale de şcoală.

Regele şi-a regăsit caietele, cu lacrimi în ochi, în 2006. A făcut o vizită la Arhivele Naţionale, însoţit soţia sa, regina Ana. S-au bucuar ca doi copii de surprizele peste care au dat, povestesc cei care au asistat la scenă. Regele Mihai avea doar 11 ani 11 ani, când, tatăl său, Carol al II-lea a înfiinţat la Palatul Regal o clasă de liceu specială. S-a numit Clasa Măriei Sale, Marelui Voievod Mihai de Alba Iulia, titlulatura de atunci a Majestăţii Sale, relatează Digi24. Erau 12 elevi, din toate categoriile sociale. Doar 4 dintre ei au dat examenul de bacalaureat, potrivit documentelor de la arhive.

Matematică, română, gimnastică, franceză, mecanică, zoologie, desen şi istorie- acestea erau materiile predate de dascăli de seamă regelui Mihai şi colegilor săi. Pe rafturile Arhivelor Naţionale, există şi carnetul folosit de Mihăiţă, cum îl alinta tatăl său. Printre foile gălbejite se pot descifra cu uşurinţă temele date de profesori, şi semnătura regelui Carol al II lea, că a luat la cunoştinţă ce are de făcut fiul său pentru a doua zi. A fost extrem de pasionat de aeronautică, iar tatăl său la încurajat să se înscrie la Şcoala Tehnică a Aeronauticii.

Mihai a fost unul dintre cei 4 elevi din clasa Măriei sale care s-a înscris la bacalaureat. Regele a încheiat examenul cu media 9.50. La limba română a primit nota 9, după ce a făcut mici greşeli de ortografie într-un text despre începuturile literaturii noastre scrise. În schimb, la matematică a facut o lucrare impecabilă, pentru care a primit zece. Doar câteva luni mai târziu era întronat pentru a doua oară, la nici 19 ani. 

Recomandarea CIAO.RO