Ce spunea Angelo Niculescu cu putin timp inainte sa moara! “Varsta m-a subtiat. Unii cred ca am murit! M-am trezit la 93 de ani!”

Publicat: 22/06/2015 | 14:35
Ce spunea Angelo Niculescu cu putin timp inainte sa moara! “Varsta m-a subtiat. Unii cred ca am murit! M-am trezit la 93 de ani!”

CANCAN.ro a realizat ultimul interviu pe care l-a dat Angelo Niculescu. Toamna trecuta, reputatul antrenor spune ca nu se poate deplasa si ca isi cumpara ghidul tv pentru a afla in ce zi se afla.

S-a stins unul dintre cei mai cunoscuti antrenori din istoria fotbalului romanesc. La 93 de ani, Angelo Niculescu a trecut in nefiinta, iar urma lui au ramas generatii de fotbalisti, titluri, trofee si invataturi pe care elevii lui nu le vor uita vreodata. Despre reputatul tehnician s-a spus ca ar fi fost inventatorul stilului tiki-taka, iar multi fani l-au pus la zid dupa ce a luat decizia de a nu-l folosi niciun minut pe Nicolae Dobrin la Campionatul Mondial din Mexic 1970.

angelo niculescu

In ultimii ani, Niculescu si-a retras rutina batranetii intr-un apartament din Capitala, printre fotografiile trase in sepia in care stateau imortalizate momentele gloriease din trecutul sau, cu atentia atintita la telefonul fix. Aparatul suna rar, insa bucuria faptului ca nu a fost uitat de fostii lui elevi, presa sau putinele lui rude il tinea in viata.

In luna octombrie a anului trecut, CANCAN.ro a realizat ultimul interviu pe care maestrul l-a oferit. Cu vocea chinuita chiar si de cel mai minim efort, Angelo Niculescu a raspuns la cateva intrebari, iar apoi, obosit de fraze, s-a retras cerandu-si scuze.

Angelo Niculescu a fost selectionerul Romaniei la Campionatul Mondial din Mexic 1970
Angelo Niculescu a fost selectionerul Romaniei la Campionatul Mondial din Mexic 1970

“Ma scuzati ca nu pot sa mai raman la telefon. Daca mai doriti sa mai vorbim puteti sa ma sunati pe viitor. Nu sunt prea bine. Varsta m-a subtiat, m-a slabit. M-am trezit asa, dintr-o data, dupa 90 de ani. Acum… la 93! Cand te vezi ca slabesti si nu prea mai ai putere, ca depinzi de altii, e rau. Nu ma pot deplasa, ma dor genunchii cand stau mai mult in picioare si nu prea mai rezist la mers. Cumpar ghidul tv pentru afla in ce zi ne aflam”.

A murit cu dezamagirea cauzata de clubul sau de suflet, Dinamo

Angelo Niculescu a vorbit si despre Dinamo, formatie pe care a slujit-o ca jucator si antrenor. Tehnicianul a jucat pentru “caini” intre 1948 si 1950, iar ca antrenor a condus formatia din “Stefan cel Mare” intre 1953-1957, 1964 -1966 si 1979-1980.

In 2014, la 93 de ani, Angelo Niculescu spunea ca Dinamo, citam: „S-a rupt de sufletul meu. Clubul s-a asociat cu o serie de personaje. Oameni mai putin introdusi in tema. Problema lui Dinamo si a altor cluburi este legata de modul de administrare. Eu nu m-am mai asociat cu Dinamo. Au avut o serie de conducatori axati pe ideea comertului, afacerilor. Ei faceau mare caz de personalitate civica. Au mers pe ideea ca la fotbal se pricepe toata lumea. Uite ca au dovedit ca nu toata lumea se pricepe”.

angelo niculescu

 

„Oamenii cred ca am murit”

 

In luna aprilie, intr-un alt interviu acordat CANCAN.ro, Angelo Niculescu a socat atunci cand a vorbit despre echipa din „Stefan cel Mare”.„Oamenii cred ca sunt mort. Cristi Borcea a ramas socat cand mi-a auzit vocea la telefon. Nu credea ca sunt eu, credea ca am murit”,

Chiar daca urmarea evenimentele din fotbalul nostru, cu un bun simt care l-a caracterizat tot timpul, profesorul evita sa se pronunte. “Nu-l cunosc pe Burleanu, dar dupa cum se exteriorizeaza pare un om capabil si stapan pe ideile lui. Eu ii doresc succes din toata inima”.

A mers la spital pentru a-l vizita pe Mircea Lucescu

Angelo Niculescu tinea legatura cu unii dintre fostii sai elevi, iar Mircea Lucescu era unul dintre acestia. In momentul in care „Il Luce” a suferit accidentul de circulatie din Bucuresti, tehnicianul nu a putut sa stea in casa, iar in ciuda varstei si problemelor de sanatate, acesta a mers la spital pentru a-l vizita pe Lucescu.

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

“Chiar acum citeam despre Mircea Lucescu. Vad ca a discutat cu Ahmetov sa-l lase sa vina la nationala. L-am cunoscut si eu pe acest domn (n.r. Ahmetov). Foarte cumsecade. Ne-am intalnit cand Mircea Lucescu s-a accidentat cu tramvaiul. Am fost la el la spital si l-am vazut acolo, la Spitalul Universitar, Mircea ne-a facut prezentarile. Nu-i dau niciun sfat lui Mircea, e un subiect delicat, ar trebui sa imi iau o raspundere, iar la varsta asta nu pot sa imi iau aceasta raspundere. Nu cunosc conditiile, iar Mircea a evoluat. In trecut au fost si unele probleme …cand a venit si Ienei, altele pe parcurs. Dar nu vreau sa spun mai multe, la varsta mea… ”.

Angelo Niculescu va fi inmormantat maine, 23 iunie, dupa ora 12.00, la cimitirul Ghencea Militar.

I.M

Dumnezeu sa-l odihneasca!
 

Citește și...