Sezonul 15 al emisiunii „Chefi la cuțite” s-a încheiat cu o finală electrizantă și plină de suspans, care a adus pentru prima dată în istoria show-ului patru finaliști în competiția pentru marele trofeu. Învingătorul acestui sezon a fost Claudiu Gherguț, cuțitul de aur al lui Chef Orlando Zaharia, care s-a remarcat printr-un parcurs constant, o tehnică impecabilă și o viziune culinară surprinzătoare.
Printre cei patru finaliști s-au numărat Bogdan Iancu, din echipa lui Chef Richard, Dragoș Dudu, cuțitul de aur al lui Chef Ștefan Popescu, Andy Van de Gucht, reprezentându-l pe Chef Richard cu cuțitul de aur, și câștigătorul Claudiu Gherguț, aflat sub îndrumarea lui Chef Orlando Zaharia. Fiecare dintre ei a demonstrat o experiență culinară solidă, iar diferențele dintre preparate au fost minime, juriul având o misiune extrem de dificilă în desemnarea câștigătorului.
Finala difuzată miercuri seara la Antena 1 a marcat o premieră atât prin numărul de concurenți care au ajuns în etapa finală, cât și prin structura competiției. Pentru prima dată, finaliștii au avut teme impuse pentru o parte din preparatele din meniu, fiind nevoiți să transforme rețete tradiționale în creații demne de o finală gastronomică. La categoria starter, tema a fost reprezentată de supe și ciorbe, în timp ce pentru felul principal concurenții au avut la dispoziție carne de porc ca ingredient de bază. Desertul a fost singura probă lăsată la alegerea concurenților, aceștia fiind încurajați să vină cu idei inovatoare care să impresioneze juriul de specialitate.
Claudiu Gherguț s-a remarcat în special prin preparatul principal – o burtă de porc barbecue glasată, acompaniată de o spumă fină de cartof dulce, care a atras atenția juraților și a invitatilor prezenți. Tehnica de lucru, echilibrul gusturilor și prezentarea desăvârșită l-au ajutat să se detașeze în clasament și să obțină trofeul sezonului.
Premiul câștigat de Claudiu, în valoare de 30.000 de euro, a venit la pachet cu o oportunitate profesională de excepție: un stagiu la Retroscena, restaurantul cu o stea Michelin al lui Chef Richard Abou Zaki. Pentru tânărul bucătar, această experiență promite să deschidă noi orizonturi și să îi consolideze cariera în domeniul gastronomiei internaționale.
„Mă simt ca ieri seară când am câștigat, momentul e foarte emoționant. E un vis împlinit. Nu rămân acasă după acest premiu, decât pentru o perioadă voi mai sta în România.
În primul rând mulțumesc producției, lui chef Orlando în mod special. L-am ales pentru că am avut un feeling cu el și am reușit să câștig marele premiu și datorită lui. Cu banii voi acoperi o parte din cheltuilele pe care le-am avut aici în România. Cealaltă parte din bani va merge către niște oameni fără posibilități care vor să se facă bucătari. Vreau să-i ajut”, a spus Claudiu Gherguț, potrivit Click!
Citește și: Cine este câștigătorul sezonului 15 Chefi la cuțite? Detalii explozive despre marea finală