Medicul Mihaela Bilic a vorbit despre ce vor mânca oamenii în viitor. Nutriționista a mărturisit care ar fi ingredientul cheie în alimentația globală.
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști, obișnuiește să le dea oamenilor sfaturi importante pentru sănătate. De această dată, medicul a vorbit despre un aliment care ar fi ingredientul viitorului.
Cu o populație globală estimată să atingă 10 miliarde de persoane în următoarele decenii, provocarea hrănirii omenirii devine tot mai presantă. În acest context, criteriile tradiționale legate de gust, calitate sau rafinament gastronomic par să piardă teren în fața unor parametri mai pragmatici: randamentul agricol, eficiența energetică și sustenabilitatea economică.
Industria alimentară, aflată în continuă transformare, se orientează spre soluții care pot oferi un număr mare de calorii pe unitatea de suprafață cultivată, cu costuri reduse și rezultate rapide. Astfel, tot mai mult se vorbește despre „mâncarea viitorului” – un concept în care productivitatea primează în fața rafinamentului, iar ingredientele cu cel mai mare randament caloric devin preferatele producătorilor de alimente.
Un exemplu elocvent este dat de porumb, o cultură extrem de intens exploatată la nivel global. Cu o producție care poate atinge până la 10 tone de boabe la hectar, porumbul generează aproximativ 40 de milioane de calorii, suficiente pentru a asigura hrana a 50 de persoane timp de un an. Însă, pentru atingerea acestui nivel de producție, este necesar un aport considerabil de apă, îngrășăminte chimice și pesticide.

Pe de altă parte, culturile considerate sănătoase și ecologice, cum ar fi inul, deși promițătoare din punct de vedere nutrițional, au un randament caloric mult mai scăzut. De exemplu, semințele de in, bogate în acizi grași Omega 3, generează doar 13 milioane de calorii la hectar, suficiente pentru a hrăni aproximativ 17 persoane anual. Totuși, planta are avantajul de a necesita puține resurse pentru cultivare, fiind prietenoasă cu mediul.
„Un hectar de palmieri produce 6 tone de ulei, echivalent a 54 milioane de calorii, ce pot hrăni 75 de persoane timp de un an
Concluzia? Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios! Din păcate exploatarea intensivă are impact negativ asupra mediului… dar asta nu pare să oprească pe nimeni
P. S. Apropo de uleiul de palmier din pufuleți, este cea mai stabilă grăsime la încălzire, deci nu vă speriați de ea, mai ales când e în cantitate mică. Dar da, nu este eco- friendly!”, potrivit Mihaela Bilic.