Acasă » Știri » CEDO a decis! România este obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex

CEDO a decis! România este obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex

De: Andreea Voicu 26/09/2023 | 17:31
CEDO a decis! România este obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex
România, obligată să recunoască cuplurile formate din persoane de același sex

Ziua de 25 septembrie 2023 a căpătat valențe istorice pentru țara noastră. În urma deciziei luate de judecătorii de la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului – CEDO, România este obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex. Inițial, Guvernul României a înaintat cererea de retrimitere în luna august, referitoare la hotărârea din 23 mai. Însă, astăzi, 26 septembrie, Curtea de la Strasbourg a respins cererea respectivă, iar, acum, statul român trebuie să ofere protecție juridică tuturor familiilor.

Inițial, decizia istorică din data de 23 mai 2023 a CEDO a fost atacată la Camera Superioară de către statul român. Este vorba despre cea în care România a fost obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex. Guvernul României înaintase o cerere de retrimitere la Marea Cameră a CEDO, în luna august. Aceasta a fost formulată în temeiul art. 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. La data de 23 mai, CEDO a admis plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român. Plângerea a fost formulată în numele a 21 de cupluri LGBT, România fiind acuzată că le încalcă drepturile referitoare la viața privată și de familie.

CEDO a decis: România, obligată să recunoască prin lege cuplurile formate din persoane de același sex

Ulterior, în urma analizei CEDO, s-a constatat faptul că statul român încalcă art. 8 al Convenției, motiv pentru care Curtea de la Strasbourg a decis să se pronunțe pozitiv în fața plângerii înaintată de Asociația ACCEPT. Astfel, în urma voturilor, s-a decis ca statul român să fie obligat să recunoască și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex.

„Decizia României de a contesta încălcarea dreptului la viața de familie sesizată de CEDO în cazul nostru, caz colectiv reunind 21 de familii gay, a fost una rușinoasă și nefondată. A sosit timpul ca statul român să ofere protecție juridică tuturor familiilor, nu doar a celor căsătorite”, a declarat Florin Buhuceanu, cel care a dat numele deciziei istorice de la CEDO, pentru Gândul.ro.

Ce prevede art. 8 din Convenție

Art. 8 din Convenție prevede următoarea speță: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

Asociația ACCEPT a transmis un comunicat

Vă redăm, integral, comunicatul transmis de Asociația ACCEPT, după decizia CEDO.

Obligația României de a proteja și recunoaște familiile formate din persoane de același sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Astfel, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația pozitivă a Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor. Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de proprii cetățeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populației se declară pregătită.

Zeci de mii de români au așteptat încrezători concluzia Colegiului de judecători ai Marii Camere, format din reprezentanți ai țărilor membre, după ce Guvernul a hotărât să amâne implementarea Hotărârii CEDO care-l găsește vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenției Europene, privind viața de familie. Declarația de inadmisibilitate a contestației nu a întârziat să apară, valorile europene fiind clare și asumate de majoritatea covârșitoare a statelor membre. Cu toate acestea, realitatea arată că fiecare zi în care România a întârziat să ia măsuri a adus prejudicii reale cuplurilor formate din persoane de același sex.

Atitudinea statului român față de această problemă urgentă cu care se confruntă familiile LGBT este o dovadă de nepăsare care afectează România pe mai multe paliere. Dincolo de nerespectarea angajamentelor luate de România față de partenerii europeni în baza convențiilor și tratatelor la care este parte, cei care au de suferit din cauza lipsei unei legislații care să asigure protecție și recunoaștere familiilor formate din persoane de același sex rămân, în continuare cetățenii. Tratamentul la care statul îi supune este unul nedemn și profund condamnabil.

Deși formează familii bazate pe iubire și respect reciproc și își îndeplinesc toate obligațiile și îndatoririle în fața statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate și nesiguranță în lipsa unor legi adaptate realităților sociale. Nu se pot vizita la spital, nu pot moșteni bunurile obținute împreună de-a lungul vieții, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit.

Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru: Familiile noastre sunt parte a acestei societăți”

Mai mult decât atât, o componentă importantă a exodului cu care se confruntă România în acest moment reprezintă un rezultat al atitudinii statului față de drepturile omului. Mulți români au decis să părăsească țara în ultimii 30 de ani pentru a-și putea întemeia o familie, lăsându-și în urmă părinții.

,,Încercarea statului român de amâna încă o dată recunoașterea și protecția familiilor noastre a eșuat. Nu mai există absolut nici un motiv care ar putea fi invocat pentru a justifica continuarea discriminării prin lege într-un stat democratic. Familiile noastre sunt parte a acestei societăți și trebuie să fie tratate egal acum și protejate juridic fără întârziere!’’ – Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată la CEDO.

“Asociația ACCEPT va continua demersurile pentru a obține protejarea și recunoașterea legală a familiilor LGBT în România. Guvernul și Parlamentul României nu au nicio scuză pentru lipsa de acțiune. În continuare, invităm familiile LGBT din România să se alăture mișcării de revendicare a dreptului de a-și întemeia familii recunoscute legal în țara lor. Fie că au nevoie de reprezentare legală, fie că vor să se alăture campaniilor publice naționale, persoanele LGBT se pot implica în urgentarea obținerii unor proceduri de protecție și recunoaștere legală a tuturor familiilor. Vă rugăm să ne scrieți la [email protected] dacă sunteți o familie LGBT ce dorește să se implice în campaniile ACCEPT” –  Florina Presadă, directoare executivă a Asociației ACCEPT.

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Cancan.ro pe Google News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut parte din echipa Kanal D. Din 2019 a activat în cadrul echipei CIAO. Până în prezent, are la activ peste 9500 de citeste mai mult
Parteneri
Pe ce dată exactă vin ninsorile ADEVĂRATE în București, de fapt. Prognoza Accuweather modificată
Pe ce dată exactă vin ninsorile ADEVĂRATE în București, de fapt. Prognoza Accuweather modificată
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum de baie
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Care este cel mai murdar loc din bucătăria ta. Nu este coșul de gunoi. Explicația e uimitoare
Care este cel mai murdar loc din bucătăria ta. Nu este coșul de gunoi. Explicația...
PERCHEZIȚIA mașinii fără mandat? Când pot verifica polițiștii un vehicul suspect
PERCHEZIȚIA mașinii fără mandat? Când pot verifica polițiștii un vehicul suspect
Romică Țociu, prins cu chiloțeii în vine! Cine era amanta celebră și ea
Romică Țociu, prins cu chiloțeii în vine! Cine era amanta celebră și ea
Vremea se schimbă peste noapte: un val de aer rece loveşte România. Prognoza meteo, după cel mai călduros 1 Decembrie din istorie
Vremea se schimbă peste noapte: un val de aer rece loveşte România. Prognoza meteo, după...
FOTO. Cătălin Cherecheș va fi mutat la închisoarea unde a stat și Hitler. Fostul primar din Baia Mare a refuzat extrădarea
FOTO. Cătălin Cherecheș va fi mutat la închisoarea unde a stat și Hitler. Fostul primar...
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în curtea vecinului. Părinţii au recunoscut-o după oja portocalie
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie, omule?
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...
Ofertă de nerefuzat pentru Smart TV Samsung la Lidl. Televizorul va fi disponibil la un preț foarte bun
Ofertă de nerefuzat pentru Smart TV Samsung la Lidl. Televizorul va fi disponibil la un...
Cercetătorii au descoperit CÂRTIȚA AURIE! Cât de RAR este ANIMALUL?
Cercetătorii au descoperit CÂRTIȚA AURIE! Cât de RAR este ANIMALUL?
Rocco Sedano, fostul soț al Ronei Hartner, gest neașteptat la cimitir, în ziua înmormântării artistei! Rita Sumalya nu s-a dezlipit de tatăl ei EXCLUSIV
Rocco Sedano, fostul soț al Ronei Hartner, gest neașteptat la cimitir, în ziua înmormântării artistei!...
Claudia Puican: „Sper să am o sarcină ușoară”. Armin Nicioară și soția lui au dat marele anunț despre sarcină pe 1 Decembrie
Claudia Puican: „Sper să am o sarcină ușoară”. Armin Nicioară și soția lui au dat...
Cel mai tânăr ostatic al Hamas, în vârstă de doar 10 luni, ar fi trebuit să fie eliberat curând, împreună cu mama sa. Ce s-a întâmplat, de fapt: „Dacă mai așteptăm o zi, poate îl vom pierde”
Cel mai tânăr ostatic al Hamas, în vârstă de doar 10 luni, ar fi trebuit...
„Este o singură zi pe săptămână în care nu beau alcool. O zi pe săptămână și e foarte bine.” Monica Tatoiu, despre întoarcerea în timp și motivul pentru care nu bea alcool la final de săptămână
„Este o singură zi pe săptămână în care nu beau alcool. O zi pe săptămână...
Primele imagini de la înmormântarea Ronei Hartner! Apropiații, îngenuncheați de durere la Cimitirul Bellu
Primele imagini de la înmormântarea Ronei Hartner! Apropiații, îngenuncheați de durere la Cimitirul Bellu
Șocant! Deși au divorțat, Claudia Pătrășcanu a spus că-l așteaptă în lenjerie sexy pe Gabi Bădălău. Reacția furibundă a Biancăi Drăgușanu
Șocant! Deși au divorțat, Claudia Pătrășcanu a spus că-l așteaptă în lenjerie sexy pe Gabi...
Anunțul dimineții despre Elena Băsescu! Este informația momentului despre fiica fostului președinte
Anunțul dimineții despre Elena Băsescu! Este informația momentului despre fiica fostului președinte
Ce religie are Simona Halep. Puțini știu asta. Aceeași religie are și mama ei: Nu merg la biserică des, nu este stilul meu
Ce religie are Simona Halep. Puțini știu asta. Aceeași religie are și mama ei: Nu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Google a decis: acestea sunt cele mai bune jocuri și aplicații pentru Android din 2023
Google a decis: acestea sunt cele mai bune jocuri și aplicații pentru Android din 2023
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, proprietari de câini, mai puţin predispuşi să dezvolte demenţă
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, proprietari de câini, mai puţin predispuşi să...
Horoscop azi 3 decembrie. Tensiune uriașă pentru nativii acestei zodii: Nu lua lucrurile atât de personal
Horoscop azi 3 decembrie. Tensiune uriașă pentru nativii acestei zodii: Nu lua lucrurile atât de...
Schimbarea permisului de conducere. Cea mai simplă cale
Schimbarea permisului de conducere. Cea mai simplă cale
Cod galben de furtuni în România! Unde va lovi vijelia în următoarele ore
Cod galben de furtuni în România! Unde va lovi vijelia în următoarele ore
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o...
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane publice au condus-o pe ultimul drum. Despre cine este vorba
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
”Toată lumea mi-a spus „Domne, tu vrei să divorțezi. Dă copilul afară” Calvarul prin care a trecut Ozana Barabancea, după ce a rămas însărcinată cu al doilea copil
”Toată lumea mi-a spus „Domne, tu vrei să divorțezi. Dă copilul afară” Calvarul prin care...