Home » Stiri » Cele mai frumoase tradiții din prima zi de Paște

Cele mai frumoase tradiții din prima zi de Paște

De: Alice Zotta 02/05/2021 | 11:27

De peste 2.000 de ani s-au păstrat unele obiceiuri legate de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar unele dintre ele au „doar” câteva sute de ani. Indiferent de vechimea lor, mulți dintre creștinii ortodocși le păstrează cu inima deschisă și chiar le transmit urmașilor lor. CANCAN.RO vă dezvăluie astăzi cele mai frumoase tradiții din prima zi de Paști. De când se celebrează Paștele și până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, creștinii se salută astfel: “Hristos a Înviat!” / “Adevărat a Înviat!”

Tradiții de Paște, în funcție de regiunile României

În prima zi de Paște, credincioșii din zona Olteniei merg la biserică și iau Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, însă, ei nu au voie să intre în casă până nu se culege din gradină o mână sau două de iarbă verde, care se pune pe scările casei sau în fața ușii de la intrare. Lumânarea aprinsă este așezată pe masa îmbelșugată sau lângă o icoană.

Masa de Paști trebuie să fie încărcată cu bucatele tradiționale. Și, pe lângă ouă roșii, cozonac și pască, se mai pregătește și faimoasa ciorbă de bureți, cunoscută în alte zone ca ciorba de miel. În a doua zi de Paște, fetele se îmbracă cu zavelci, marame lucrate și poale. În urmă cu zeci de ani, acesta era momentul în care tinerele își demonstrau măiestria în domeniul țesutului și cusutului în fața întregii comunități din sat.

Este bine să porți haine noi în prima zi de Paște! Conform specialiștilor, astfel, îți purifici atât corpul, cât și sufletul în această viață și în toate care vor urma © pixabay.com/ro

(Nu rata: Klaus Iohannis, mesaj impresionant de Paște pentru creștinii ortodocși: “Credința ne rămâne la fel de puternică, chiar dacă nu putem fi încă alături de toți cei dragi” | VIDEO)

În majoritatea localităţilor din Maramureş se păstrează obiceiul “umblatului cu udatul” – udatul fetelor. Preluată de la catolici, tradiția şi-a făcut loc încet şi în casele maramureşenilor, astfel că a doua zi de Paşte, băieţii şi bărbaţii merg să le “stropească” cu parfum pe fetele şi femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene. La finalul ritualului, udătorii sunt serviţi cu vin şi diverse bunătăţi, printre care se numără și ouă roşii. Atâta timp cât aceste obiceiuri nu sunt preluate greşit, ci cu semnificaţia lor adevărată de dragoste, comuniune, acestea pot avea un rol pozitiv.

În mai multe sate din Moldova, tradiţia cere să ne spălăm pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu. Se spune că astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Conform aceluiaşi obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.

În unele zone, oamenii se strâng dimineața în curtea bisericii, se așează în formă de cerc, purtând lumânări aprinse în mână și așteaptă venirea preotului care le sfințește bucatele din coșul pascal. Acesta este acoperit cu un prosop țesut cu modele specifice zonei, iar în el sunt așezate pe o farfurie simbolurile bucuriei pentru tot anul precum: semințe de mac, sare, zahăr, făină, ceapă și usturoi.

Semințele de mac sunt aruncate în râu pentru a alunga seceta, sarea trebuie păstrată peste an ca să aducă belșug, potrivit a1.ro. Zahărul este folosit la vitele bolnave, pentru că se spune că are puteri miraculoase, făina, pentru ca rodul grâului să fie bogat, iar ceapa și usturoiul au rol de protecție împotriva insectelor. Deasupra acestei farfurii se așează pască, șuncă, brânză, bani, flori, sfeclă roșie cu hrean și, desigur, ouăle roșii. Dupa sfințirea coșului pascal, ritualul de Paști se continuă în familie.

Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşte, pregăteşte-te de nuntă! O vorbă veche din bătrâni spune că te vei căsători în viitorul foarte apropiat. Descoperă aici ce alte tradiții poți respecta cu ocazia Învierii Fiului Lui Dumnezeu – vei fi mai sănătos și mai iubit dacă le vei aplica!

Din primul ou ciocnit de Paște, este bine să mănânce toți membrii familiei pentru a fi mereu împreună. Mai mult, cel care are misiunea de a sparge oul, de a-l curăța și a-l împărți este capul familiei © pixabay.com/ro

(Vezi și: Cele mai frumoase mesaje de Paște cu care sigur nu dai greș)

Bucovinenii ciocnesc ouăle încondeiate “cap cu cap” în prima zi de Paşte. Abia din a doua zi, ei le ciocnesc şi “dos cu dos”. Unii dintre gospodari vin de la Înviere cu lumânarea nestinsă şi ocolesc casa, pentru izgonirea celui rău. Se mai crede că, dacă oul vopsit roşu, sfinţit de la Paşti, îl păstrezi patruzeci de zile fără să se strice, este semn sigur că eşti un om norocos.

Obiceiuri de Paște din Banat și Dobrogea

În prima zi de Paște, bănățenii păstrează cu sfințenie tămâierii bucatelor la micul dejun. Ulterior, fiecare mesean primește o linguriță de paști, adică vin și pâine sfințită. De pe masa îmbelșugată nu lipsesc ciolanul de porc fiert, ouă albe și alte preparate tradiționale; desigur, friptura de miel este și ea inclusă în meniu.

Cea de-a două și a treia zi de Paști sunt rezervate jocului popular în zona Banatului. Sătenii, însoțiți de musafiri, pornesc spre centrul satului și în față bisericii intră cu toții în horă mare.

În Dobrogea, imediat cum se trezesc, credincioșii se spăla pe mâini și pe față după care trebuie să-și facă semnul cruci de trei ori și să ia o bucată din pască înmuiată în vin, apoi, ciocnesc ouă roșii. Tot în prima zi de Paște, finii merg în vizită la nași, unde duc bucate alese – o sticlă de vin, un cozonac sau un tort – ca să sărbătorească împreună Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Învierea Lui Iisus Hristos reprezintă refacerea legăturii dintre fiinţa umană şi Creatorul său. An de an, celebrarea ei duce la retrezirea aspiraţiei către îndumnezeire, la transfigurarea vieţii pământeşti într-o viaţă impregnată de prezenţa Lui Dumnezeu © pixabay.com/ro
Învierea Lui Iisus Hristos reprezintă refacerea legăturii dintre fiinţa umană şi Creatorul său. An de an, celebrarea ei duce la retrezirea aspiraţiei către îndumnezeire, la transfigurarea vieţii pământeşti într-o viaţă impregnată de prezenţa Lui Dumnezeu © pixabay.com/ro

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paşte

–  în ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Mai mult, cei care au culturi, viermii le vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

– preoții din întreaga țară, dar și cei de peste hotare le atrag atenția ortodocșilor și îi îndeamnă să nu se lase copleșiți de gândurile negre ca să se întristeze sau să plângă, pentru că nu este bine. Mai mult, în toate cele trei zile dedicate Învierii Mântuitorului, bucuria trebuie să fie predominantă în sufletul fiecăruia dintre noi.

–  conform tradiției, în zilele de Paște, astăzi, luni și marți nu se spală rufe – acest obicei fiind păstrat în unele locuri până în Săptămâna luminată.

– în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, pentru că se spune că transpiri tot anul.

– săptămâna de după Înviere se numește Săptămâna Luminată și în niciuna dintre aceste zile creștinii ortodocși nu trebuie să țină post.

De Paşti se aşeză o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă © pixabay.com/ro

(Află și: Ce este interzis să faci în a treia zi de Paște! E mare păcat dacă încalci aceste reguli)

Parteneri
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important bărbat din viața ei: „Ce te iubeam eu înainte, acum te divinizez…”
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Ludovic Orban e în stare de ȘOC! Lovitura a venit chiar de unde NU se aștepta
Ludovic Orban e în stare de ȘOC! Lovitura a venit chiar de unde NU se...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a...
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Mesajul tulburător lăsat de Vasile Şeicaru pe mormântul soţiei sale. O să ţi se rupă sufletul! Doamne, ce durere!
Mesajul tulburător lăsat de Vasile Şeicaru pe mormântul soţiei sale. O să ţi se rupă...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar secretul e atat de simplu! Ce trebuie sa faci zilnic sa topesti kilogramele. „In fiecare zi am mancat…”
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Nu mai știe ce să facă ca să atragă atenția. Bianca Drăgușanu șochează din nou. Își topește buzele
Nu mai știe ce să facă ca să atragă atenția. Bianca Drăgușanu șochează din nou....
Alex a fost înmormântat azi! Câtă durere! 'Ai fost un înger printre oameni'
Alex a fost înmormântat azi! Câtă durere! 'Ai fost un înger printre oameni'
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Horoscop Minerva 17 – 23 mai 2021 pentru toate zodiile. Ce se întâmplă marți
Horoscop Minerva 17 – 23 mai 2021 pentru toate zodiile. Ce se întâmplă marți
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
Fiica Andreei Esca, făcută de râs de propriul iubit.a făcut o declarație incredibilă.
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
EXCLUSIV. Alexandru Ciucu, prima reacție despre divorțul de Alina Sorescu. Ce a declarat designerul
EXCLUSIV. Alexandru Ciucu, prima reacție despre divorțul de Alina Sorescu. Ce a declarat designerul
A explodat bomba despre Pfizer! Ce efect are asupra celulelor din corp? S-a aflat cum a fost creat
A explodat bomba despre Pfizer! Ce efect are asupra celulelor din corp? S-a aflat cum...
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni....
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de...
Cum a apărut Răzvan Simion la nunta lui Dani Oțil. Toți au fost șocați
Cum a apărut Răzvan Simion la nunta lui Dani Oțil. Toți au fost șocați
COVID-19. Mesaj dur al directorului OMS: Vaccinarea copiilor este o „catastrofă morală”
COVID-19. Mesaj dur al directorului OMS: Vaccinarea copiilor este o „catastrofă morală”
Mihai Voropchievici, SFATUL ZILEI pentru FIECARE ZODIE
Mihai Voropchievici, SFATUL ZILEI pentru FIECARE ZODIE
Zi mare pentru Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu! Prima fotografie în calitate de soț și soție
Zi mare pentru Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu! Prima fotografie în calitate de soț și...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor ce trimit pe Stația Spațială
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Românii s-au luat la bătaie pe aeroportul din Londra! Sânge și lovituri in plin cu trollerele! Sunt imaginile care fac înconjurul lumii! De la ce a plecat totul
Românii s-au luat la bătaie pe aeroportul din Londra! Sânge și lovituri in plin cu...
Antonia, apariție interzisă în costum de baie transparent din plasă! Toți i-au văzut tatuajele intime: Surpriză pentru Velea
Antonia, apariție interzisă în costum de baie transparent din plasă! Toți i-au văzut tatuajele intime:...
Ce se întâmplă în echipa Războinicilor după eliminarea lui Sorin? Incredibil ce au dezvăluit Albert și Maria despre Adelina: „De curând, atitudinea ei...” Urmărește o ediție incendiară „Survivor România” duminică, 16 mai, de la 20:00 pe Kanal D
Ce se întâmplă în echipa Războinicilor după eliminarea lui Sorin? Incredibil ce au dezvăluit Albert...
Cum puteţi lua sute de lei de la stat să vă schimbaţi electrocasnicele
Cum puteţi lua sute de lei de la stat să vă schimbaţi electrocasnicele
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac în vârf de munte înconjurat de pădure. Aici au construit o adevărată oază de linişte, dar şi o afacere de succes
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Marea câștigătoare s-a dat de gol pe net! Pe cine a ales Burlacul Andi la final
Marea câștigătoare s-a dat de gol pe net! Pe cine a ales Burlacul Andi la...
Smiley și Gina s-au CĂSĂTORIT  în secret!? O poză ”scăpată” pe internet i-ar fi dat de gol
Smiley și Gina s-au CĂSĂTORIT în secret!? O poză ”scăpată” pe internet i-ar fi dat...
Alex a fost înmormântat azi! Câtă durere! 'Ai fost un înger printre oameni'
Alex a fost înmormântat azi! Câtă durere! 'Ai fost un înger printre oameni'
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA