Comisarul european pe Justiţie, Vera Jourov, în închisoare! Soţul a părăsit-o, iar fiica ei a ajuns într-o situaţie critică

Publicat: 08/02/2018 | 09:40
Comisarul european pe Justiţie, Vera Jourov, în închisoare! Soţul a părăsit-o, iar fiica ei a ajuns într-o situaţie critică

Comisarul european pe Justiţie a trecut prin momente grele înainte să ajugă în înalta funcţie pe care o deţine în prezent. Vera Jourova a fost arestată pentru corupţie, însă, ulterior, ea a fost achitată, după ce a fost găsită nevinovată. Perioada petrecută după gratii a lăsat cicatrici adânci în viaţa ei, iar printre acestea se numără divorţul de soţul ei, au titrat jurnaliştii de la Financial Times.


În urmă cu 12 ani, Vera Jourova a fost arestată pe aeroportul din Praga de binomul ceh, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Bielorusia, potrivit flux24.ro. Încătuşarea ei s-a făcut în faţa jurnaliştilor prezenţi, care au filmat acele scene, după ce a fost acuzată că a primit 2 milioane de EURO de la un primar din Moravia de Sud pentru alocarea de fonduri pentru reconstrucţia castelului Budisov. Era atunci ministru adjunct pentru dezvoltare regională în guvernul ceh.

Comisarul european pe Justiţie a stat în arest preventiv timp de 33 de zile, dar după doi ani a fost achitată şi a primit despăgubiri de la statul ceh de 100.000 de euro. După ce a ieşit din arestul preventiv, soţul ei a părăsit-o, iar fiica sau a avut o cădere nervoasă şi a fost nevoie să fie internată într-un spital de psihiatrie.

În 2014, înainte să preia portofoliul pe justiţie în Comisia Europeană, Vera Jourova declara că: „nu îmi venea să cred că era posibil ca cineva să fie închis fără să existe dovezi”.

Comisarul european pe Justiţie, Vera Jourova, a avut una din cele mai dure poziţii împotriva modificărilor din justiţie din România. În timpul dezbaterii intitulată „Ameninţări la adresa statului de drept prin reforma sistemului justiţiei din România”, care a avut loc în PE, Vera Jourova a criticat în termeni duri modificările aduse la legea justiţiei.

Din europarlamentarii români, cele mai dure cuvinte cu privire la situaţia din România au fost rostite de către Traian Ungureanu, Cristi Preda şi Monica Macovei.