Cum a câștigat Billie Jean King „Bătălia sexelor”

Publicat: 28/08/2020 | 11:31
Cum a câștigat Billie Jean King „Bătălia sexelor”

Momentul de apogeu al carierei lui Billie Jean King s-a consumat pe 20 septembrie 1973. În acea zi, la Houston, în fața a 30 de mii de spectatori și a 50 de milioane de telespectatori doar în Statele Unite, BJK a răsturnat toate prejudecățile legate de femei prin triumful fabulos repurtat în faimoasa “Bătălie a sexelor”, în care l-a înfruntat pe Bobby Riggs.

Fost număr unu mondial, acesta câștigase titlul la Wimbledon și la US Open la sfârșitul anilor ’30 și le-a provocat la duel pe cele mai bune jucătoare de tenis ale momentului, Margaret Court și Billie Jean King, pentru a demonstra că femeile nu au ce căuta în acest sport și că “locul lor este doar în bucătărie și în dormitor”. King a refuzat propunerea inițial, dar s-a răzgândit după ce Riggs a spulberat-o pe Court în două seturi, scor 6-2, 6-1.

Deși Bobby Riggs avea 55 de ani, cu 36 în plus față de Billie Jean, el a fost considerat favorit la victorie, cu o cotă de 5-2. Foarte relaxat după victoria cu Margaret Court din urmă cu o jumătate de an, Riggs nu a acordat prea mare importanță antrenamentelor pentru meciul cu King, preferând să facă o publicitate excesivă confruntării prin comentarii răutăcioase la adresa femeilor. În schimb, Billie Jean s-a pregătit asiduu știind că de soarta acestui duel depinde viitorul tenisului feminin: “Simțeam că dacă nu voi câștiga acest meci, asta va da lupta femeilor cu 50 de ani înapoi. Ar fi ruinat circuitul feminin și ar fi afectat grav respectul de sine al tuturor femeilor.”

Avea să fie meciul cu cea mai mare audiență din istoria tenisului la nivel global, peste 90 de milioane de telespectatori din 37 de țări urmărind live cum King l-a umilit pe Riggs în trei seturi cu scorul de 6-4, 6-3, 6-3. “Te-am subestimat”, au fost primele cuvinte pe care i le-a adresat la final Bobby Riggs lui Billie Jean. “Nu am simțit niciun fior să bat un tip de 55 de ani. Dar marea încântare a fost să pot expune tenisul unui public nou atât de numeros”, a declarat ea după succesul ce i-a adus 100 de mii de dolari. Nu întâmplător, în același an, revista Sports Illustrated a numit-o “probabil cel mai influent sportiv al timpurilor sale.”

Povestea completă a lui Billie Jean King poate fi citită în cartea „100 de sportivi legendari”, care va apărea în acest an.