Cum a funcționat Omerta în cazul scandalului sexual în care este implicat fostul episcop de Huși

Autor: M.B.
Publicat: 25/05/2020 | 11:57
Cum a funcționat Omerta în cazul scandalului sexual în care este implicat fostul episcop de Huși

Corneliu Onilă, fost episcop de Huși, a fost arestat preventiv vineri după-amiază pentru 30 de zile. El este acuzat că a profitat de statutul şi autoritatea pe care o avea în faţa elevilor de la seminar şi, ani la rând, şi-a ales victimele pentru a întreţine relaţii sexuale. Probele video l-ar fi înfundat pe Onilă, pentru că elevilor abuzați le-a fost teamă să-l dea în vileag.

CITEȘTE ȘI: ÎNCĂ UN PREOT A FOST INCULPAT ÎN DOSARUL DE AGRESIUNE SEXUALĂ AL FOSTULUI EPISCOP DE HUŞI

Foști elevi de la Seminarul Teologic de la Huși, mulți ajunși deja preoți, au fost audiați de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași în dosarul de viol al fostului episcop Corneliu Onilă. Nu au recunoscut nimic din ce s-a petrecut cu mulți ani în urmă, ”film” în care rolul agresorului a fost jucat de episcopal Onilă. Astfel, au refuzat să formuleze plângeri împotriva lui. Munca anchetatorilor a devenit, astfel, un calvar, scrie vremeanoua.ro.

Omerta, legea tăcerii în cazul lui Onilă

Unele surse spun că în acest caz s-a impus Omerta, legea tăcerii. Doar imaginile video care-l inculpau și care au apărut în presă i-au condus pe anchetatori pe drumul cel bun. Iar dacă nu s-ar fi întâmplat asta, unele voci spun că părintele ar fi ocupat și acum scaunul de Episcop al Hușilor.

NU RATA: FOSTUL EPISCOP AL HUȘILOR, REȚINUT PENTRU SĂVĂRȘIREA INFRACȚIUNII DE ACT SEXUAL CU UN MINOR

În 2017, el reușise să scape inclusiv de o anchetă a DNA Iași. Procurorii Anticorupție au efectuat atunci percheziții într-un dosar în care Sebastian Jitaru și alti doi preoți erau acuzați că îl șantajează cu acele filmări pe episcop. Deși au descoperit probe video șocante, în care fostul episcop Corneliu apărea abuzând sexual minori, lucrătorii DNA s-au rezumat doar la acuzația de șantaj asupra episcopului.

Citește și...