Cum poţi fi păcălit la bancomat. Ce să faci ca să nu cazi în plasa escrocilor

Publicat: 17/01/2017 | 13:57
Cum poţi fi păcălit la bancomat. Ce să faci ca să nu cazi în plasa escrocilor

Skimming-ul, procedura prin care escrocii copiază datele de pe benzile magnetice ale cardurilor de credit, este din ce în ce mai folosit. Cu ajutorul acestor date, cei care vor să îi înşele pe posesorii originali ai cardurilor de credit creează alte carduri cu care golesc de bani cardurile originale.
 

Escrocheria nu poate fi bănuită de victime atunci când acestea îşi introduc cardul în bancomat. Chiar şi meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Utilizatorul selectează limba folosită, introduce codul de securitate, iar apoi alege să scoată bani din bancomat. În acel moment, pe ecran îi apare mesajul că tranzacţia nu poate avea loc din motive tehnice.

Între timp datele privind contul şi codul de securitate ale cardului au fost copiate şi memorate. Fără să îşi închipuie ce se întâmplă, utilizatorul îşi recuperează cardul din bancomat şi pleacă în căutarea unui alt bancomat. Escrocii au obţinut toate datele necesare, iar acum pot clona cardul şi pot goli contul utilizatorului.

Recomandările poliţiei pentru a nu fi înşelat:

– Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar! Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

– Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales, nu spuneţi nimănui PIN-ul!

– Nu acceptaţi ca cineva să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul! Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.

– Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.

– Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

– Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă
 


 

Citește și...