Cum s-au folosit arabii de numele lui Cătălin Botezatu în afacerea spirtului ucigaș

Publicat: 05/05/2020 | 16:05

CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a intrat în posesia unor informații-bombă din dosarul referitor la moartea a zece persoane din Iași care au consumat spirt contrafăcut. Doi arabi, Ali Dawoud (65 de ani), zis „Zaher” şi Fuad Ahmmed (57 de ani) au fost deja arestați la Iași în acest caz însă anchetatorii sunt și pe urmele unui alt bărbat, Satar Dawoud, zis Abed, care a fugit înainte de percheziții. Acest Abed ar fi de profesie medic, potrivit unor declarații de la dosar. Afaceriștii arabi s-ar fi folosit și de numele celebrului designer Cătălin Botezatu. (VEZI ȘI: Detalii-bombă din ancheta spirtului ucigaș. Cum a profitat arabul „Zaher” de pandemie)

Afacerea ucigașă a fost pusă la cale la începutul lunii aprilie, atunci când Abed și tatăl său i-au propus lui Faud să contrafacă spirt, potrivit surselor CANCAN.RO. În mod normal, aceștia aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc însă, din cauza stării de urgență, s-au reprofilat.

Profitând de cererea mare de alcool sanitar cauzată de pandemia cu coronavirus, arabii au produs substanţa ucigaşă folosind 70% alcool metilic şi 30% apă, peste care adăugau vopsea de ouă de culoare albastră. Ulterior, au măsluit şi eticheta spritului, scriind pe ea că ar avea următoarele ingrediente: alcool etilic rafinat, apă, salcilat de etil, denaturanţi, tert-butanol şi albastru de metilen.

Cum au ajuns produsele la Iași

Doi dintre suspecți au fost arestați

Mii de sticle de câte jumătate de litru au fost produse în acest mod, principalul cumpărător fiind un afacerist din Iași, pe nume Ciprian Barticel. Acesta are o firmă de distribuție la Iași și a cumpărat pentru prima dată spirt pe 10 aprilie. A achiziționat în jur de 2.000 de sticle însă a primit numai pentru jumătate factură, ne-au precizat surse judiciare. Și acea factură ar fi fost falsă, firma folosită fictiv fiind deținută, de fapt, de celebrul Cătălin Botezatu, au precizat surse din Poliție pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

La Iași, Barticel a vândut imediat prima cantitate de spirt cumpărată de la arabi. Aceasta a mers în județele Iași, Suceava, Neamț și Vaslui. Câteva zile mai târziu, pe 13 aprilie, Barticel și-a trimis șoferul să cumpere din nou spirt. Acesta a achiziționat o cantitate similară, primind factură tot pentru jumătate din marfă.

„Situația este impresionantă și șocantă…”

Cam în aceeași perioadă, persoane care băuseră spirtul vândut în prima fază au murit. Pe 16 aprilie, un bărbat din satul Brăteşti, comuna Stolniceni Prăjescu, a anunţat Poliția că un vecin de-al său, Grigore Ermalai, a fost găsit mort în locuinţa sa. Cu o zi înainte, pe 15 aprilie, la nivelul Poliţiei din localitate fuseseră înregistrate alte două morţi suspecte, ale Anei Lulea şi Varvarei Onofrei. (NU RATA: Văduva unui ieșean mort după ce a băut spirt contrafăcut, mărturie uluitoare: „Eu am scăpat că beau numai «Mona». Vodka e apă!”. VIDEO VIRAL)

În doar o săptămână, lista morților avea să ajungă la 10. Anchetatorii au intervenit rapid și au reușit să strângă de pe piață spirtul nevândut. De asemenea, i-au prins pe arabi în flagrant în timp ce produceau o altă cantitate de alcool sanitar contrafăcut.

Patru percheziții au fost efectuate, duminică, în acest caz

În fața judecătorilor, arabii s-au apărat spunând că nu au știut că, în satele din Moldova, spirtul se bea. Ei au recunoscut însă că au măsluit ingredientele, pentru a-l putea vinde. „Am formulat contestație și sper ca judecătorii de la Tribunalul Iași să dispună o măsură proporțională în cauză, prin raportare la situația inculpatului și la cele reținute în sarcina sa. Situația este impresionantă și șocantă deoarece au decedat persoanele respective însă acest aspect nu ar trebui să influențeze obiectivitatea magistraților”, a precizat Anca Drăgoi, avocata lui Faud. (VEZI ȘI: Filiera arabă: Mii de sticle de spirt ucigaș, vândute în România. Cheia investigației, audierea lui „Zaher”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...