Home » Stiri » Curtea de Apel Ploiești a decis să-i pună în libertate pe Gelu Oltean și Vanessa Youness, în celebrul dosar Ayahuasca. Aceștia vor fi anchetați sub control judiciar

Curtea de Apel Ploiești a decis să-i pună în libertate pe Gelu Oltean și Vanessa Youness, în celebrul dosar Ayahuasca. Aceștia vor fi anchetați sub control judiciar

De: L.N. 16/03/2020 | 21:21
Curtea de Apel Ploiești a decis să-i pună în libertate pe Gelu Oltean și Vanessa Youness, în celebrul dosar Ayahuasca. Aceștia vor fi anchetați sub control judiciar

Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv, luni, 16 martie, să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar în cazul lui Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret din Ministerul de Interne și a Vanessei Youness, iubita acestuia și proprietara clinicii de welness ”Youness Clinic”. Atât Oltean, cât și Vanessa au interdicția de a părăsi județul Dâmbovița și de a lua legătura cu martorii din dosar. Printre cei vizați se numără și celebrul Bogdan Vlădău.

Procurorii DIICOT din Brașov au finalizat ancheta și au trimis, pe 5 martie, în judecată dosarul în care Gelu Olteanu, fostul șef al Serviciului Secret al Ministerului de Interne, concubina sa, Vanessa Youness, și cetăţeanul britanic Lishman Thomas Ivor Mowbray sunt acuzați de mai multe infracțiuni, respectiv grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, trafic de substanțe toxice și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Decizia instanței de a rămâne în libertate este valabilă pentru o perioadă de 60 de zile, timp în care acuzații nu au voie să ia legătura cu părțile implicate în dosar, respectiv consumatorii. De-a lungul timpului, s-a vehiculat că Bogdan Vlădău și Cătălin Botezatu ar fi fost participanți ai ședințelor de grup care aveau loc în județul Dâmbovița.

Cei trei vizați au fost arestaţi pe 15 decembrie, după ce procurorii DIICOT au descoperit că Vanessa Youness, Gelu Olteanu şi prietenul lor britanic organizau reuniuni pentru care se percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, “pacienţii” consumau ayahuasca, o băutură ce conţine drogul DMT, trecut pe lista substanţelor interzise în România.

Potrivit unui comunicat DIICOT, pentru participarea la evenimente, clienţii trebuiau să plătească între 550 şi 1100 de euro de persoană. Sumele de bani erau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepția clinicii.

”In temeiul art. 425 ind. 1, alin. 7, pt. 2, lit. a Cod proc. penala rap. la art. 205 Cod proc. penala admite contestatiile declarate de contestatorii inculpati Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor si Oltean Gelu Marin, impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara din cadrul Tribunalului Dambovita, din data de 11 martie 2020.

Desfiinteaza in parte incheierea contestata si pe fond, ca urmare a rejudecarii, dispune urmatoarele:

In temeiul art.348 alin.2 Cod procedura penala raportat la art.242 alin.2 Cod procedura penala, art. 211 si urmatoarele Cod procedura penala, inlocuieste masura arestarii preventive dispuse fata de inculpatii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray si Oltean Gelu Marin cu masura preventiva a controlului judiciar, pe o durata de 60 zile, care se calculeaza de la data pronuntarii prezentei incheieri.

Potrivit art. 215 alin.1 Cod procedura penala, pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpatii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray si Oltean Gelu Marin trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

  1. a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati;
  2. b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
  3. c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea lor, Politia Orasului Racari in cazul inculpatilor Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti in cazul inculpatului Lishman Thomas Ivor Mowbray, conform programului de supraveghere intocmit sau ori de cate ori sunt chemati.

In baza art. 215 alin.2 Cod procedura penala, pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpatii Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin au obligatia de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale cu coinculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray (interdictia de comunicare nu se aplica inculpatilor Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin, intre ei).

In baza art. 215, alin. 2 C.p.p., in perioada in care se afla sub masura preventiva a controlului judiciar, inculpatii au urmatoarele obligatii:

– sa nu depaseasca raza teritoriala a judetului Dambovita, in cazul inculpatilor Youness Amal-Vanessa si Oltean Gelu Marin si raza teritoriala a Municipiului Bucuresti in cazul inculpatului Lishman Thomas Ivor Mowbray;

– sa comunice periodic informatii relevante privind mijloacele de existenta;

– sa nu desfasoare nicio activitate profesionala sau extraprofesionala in cadrul clinicii Youness.

In baza art. 215 alin.2 Cod procedura penala, in perioada cat se afla sub control judiciar inculpatii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray si Oltean Gelu Marin trebuie sa respecte obligatia de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii Popa Vladimir Stefan, Rotariu George, Dragan Rares Viorel, Haimovitz Otilia Thea, Yildirim Gazel Yagmur, Dumitru Mircea Lucian Bogdan, Savu Roxana, Soare Ioana Florentina, Ratiu Roxana Mara, Iclezan Ioana Cristina, Yahia Rakan, Bahnariu Bogdan, Vladau Bogdan Alexandru, Dinca Razvan Cosmin Valentin, Mustatea Gabriel Sorin, Mihaiescu Dan Eduard, Marisca Florentina Gabriela, Chirila Cristian Nicusor, Radu Mihai, Popescu Elena si cu orice alta persoana care va dobindi in cauza calitatea de martor; interdictia nu se aplica sotilor, concubinilor si rudelor sau afinilor pina la gradul al IV lea inclusiv.

Face aplicarea art. 215 alin. 3 si 7 Cod procedura penala, in sensul ca, in cazul in care, pe durata controlului judiciar, inculpatii incalca cu rea-credinta obligatiile care le revin sau exista suspiciunea rezonabila ca au savarsit o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lor, judecatorul de camera preliminara, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune inlocuirea masurii controlului judiciar cu masura arestului la domiciliu sau cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege.

Dispune punerea de indata in libertate a inculpatilor, daca nu sunt arestati sau detinuti in alte cauze, de sub puterea mandatelor de arestare preventiva, dupa cum urmeaza: inculpatul Oltean Gelu Marin de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 41/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brasov, inculpata Youness Amal Vanessa, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 42/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brasov si inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 43/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brasov.

Face aplicarea dispozitiilor art. 215 alin.5 din Codul de procedura penala si dispune comunicarea prezentei minute institutiilor prevazute de art. 215, alin. 5 C.p.p., inclusiv Inspectoratului General pentru Imigrari, pentru inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray.

Dispune traducerea de urgenta a minutei si a incheierii in limba engleza, urmand ca onorariul sa fie achitat traducatorului de limba engleza din fondurile Ministerului Justitiei.

Onorariul interpretului de limba engleza care a participat la sedinta de camera de consiliu de la ora 9,30 la ora 15,00 se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei.

In temeiul art. 275, alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Definitiva. Solutionata si pronuntata in camera de consiliu, astazi, 16 martie 2020.”

Ce este ayahuasca?

Ayahuasca, folosit în anumite triburi amerindiene din Amazon și nu numai, are ca substanță de bază DMT-ul și se administrează oral cu ajutorul unui inhibitor MAOI. DMT are o structură chimică asemănătoare neurotransmițătorului serotonină. Această substanță, deși secretată natural în corp, este ilegală în majoritatea statelor lumii. În general această substanță produce puternice halucinații vizuale și experiențe interpretate de unii ca fiind de factură spirituală. În cazul în care substanța este inhalată experiența durează 5-15 minute. Efectele adverse ale adiministrării de DMT includ: creșterea concentrației de hormoni de creștere, creșterea ritmului cardiac și a presiunii arteriale, dilatarea pupilelor.

Parteneri
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Nenorocire! Ce s-a găsit în compoziția vaccinului Pfizer… Doamne, ce ne așteaptă… >
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni încoace e TULBURĂTOR
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are cultura unui stat de drept”
Dragoş Săvulescu a rupt tăcerea. Declaraţii bombă în Grecia: ”România este o ţară comunistă, n-are...
Cătălin Botezatu a spus totul despre orientarea ta sexuală. Designerul a șocat pe toată lumea când a mărturisit că… >
Cătălin Botezatu a spus totul despre orientarea ta sexuală. Designerul a șocat pe toată lumea...
Bunica Emmei Răducanu, dezvăluiri inedite despre nepoata celebră: Vorbim în românește
Bunica Emmei Răducanu, dezvăluiri inedite despre nepoata celebră: Vorbim în românește
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
Și Ionuț Cercel are probleme de sănătate. De ce AFECȚIUNE GRAVĂ suferă manelistul
Și Ionuț Cercel are probleme de sănătate. De ce AFECȚIUNE GRAVĂ suferă manelistul
Semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr
Semnele pe care ți le dă corpul când mănânci prea mult zahăr
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le ignori
Lipsa de vitamina D îți distruge organismul. Cele 6 semne pe care să nu le...
Alex Bodi a recunoscut TOT. Este de nedescris ce a povestit. Ce i-a putut face Biancăi Drăgușanu
Alex Bodi a recunoscut TOT. Este de nedescris ce a povestit. Ce i-a putut face...
Ce tarif are acum fosta amantă a lui Gheorghe Turda. 'Nu mai dă nimeni 1500 de euro!'
Ce tarif are acum fosta amantă a lui Gheorghe Turda. 'Nu mai dă nimeni 1500...
Horoscop săptămâna 20 - 26 septembrie 2021 pentru zodia Gemeni
Horoscop săptămâna 20 - 26 septembrie 2021 pentru zodia Gemeni
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Imagini sfâșietoare! Ce strigă neîncetat Ionuț Cercel la priveghiul tatălui său? Artistul este devastat de durere
Imagini sfâșietoare! Ce strigă neîncetat Ionuț Cercel la priveghiul tatălui său? Artistul este devastat de...
Doliu uriaş! A murit un artist DE LEGENDĂ al României. A cântat pe marile scene ale lumii
Doliu uriaş! A murit un artist DE LEGENDĂ al României. A cântat pe marile scene...
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere cu Caranii, Ștoacă și Bebe Cămătaru
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
BOMBA ANULUI despre PFIZER! Va ȘOCA omenirea. S-a terminat totul
BOMBA ANULUI despre PFIZER! Va ȘOCA omenirea. S-a terminat totul
Surpriză la IKEA România. Iată ce vor găsi clienții în magazine peste câteva zile
Surpriză la IKEA România. Iată ce vor găsi clienții în magazine peste câteva zile
Care este vârsta la care devenim adulți, de fapt. 18 ani este total greșit, descoperirea cercetătorilor
Care este vârsta la care devenim adulți, de fapt. 18 ani este total greșit, descoperirea...
Emma Răducanu, înnebunită după motoare. A participat la motocross şi „s-a dat” cu kartul
Emma Răducanu, înnebunită după motoare. A participat la motocross şi „s-a dat” cu kartul
Daniela Crudu a dat anunțul cel mare: „Proaspăt căsătoriți! ”
Daniela Crudu a dat anunțul cel mare: „Proaspăt căsătoriți! ”
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Chinezii consideră că Emma Răducanu e mai mult asiatică decât româncă și îi oferă cetățenia! Lovitură de teatru
Chinezii consideră că Emma Răducanu e mai mult asiatică decât româncă și îi oferă cetățenia!...
Fiul lui Beckham și iubita au făcut senzație la MET Gala! Cum au apărut pe covorul roșu. Tânăra l-a eclipsat
Fiul lui Beckham și iubita au făcut senzație la MET Gala! Cum au apărut pe...
Detaliul observat de oamenii legii în această fotografie cu Conor McGregor! Sportivul ar putea fi arestat
Detaliul observat de oamenii legii în această fotografie cu Conor McGregor! Sportivul ar putea fi...
Simona Halep și Toni Iuruc au avut parte de un meniu pe cinste! Din ce delicatese s-au înfruptat invitații
Simona Halep și Toni Iuruc au avut parte de un meniu pe cinste! Din ce...
Angajări masive pentru oricine la una dintre cele mai mari instituţii publice din România! Sute de locuri de muncă sunt vacante
Angajări masive pentru oricine la una dintre cele mai mari instituţii publice din România! Sute...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde produsele în toată lumea
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...
O altă veste tristă în România! E vorba despre Florin Salam: „Nu e bine deloc!”
O altă veste tristă în România! E vorba despre Florin Salam: „Nu e bine deloc!”
Elena Lasconi a DIVORȚAT! Detaliile unei despărțiri care a marcat-o
Elena Lasconi a DIVORȚAT! Detaliile unei despărțiri care a marcat-o
Politician celebru s-a cumetrit cu un temut lider interlop. A petrecut cu Duduienii și Caranii
Politician celebru s-a cumetrit cu un temut lider interlop. A petrecut cu Duduienii și Caranii