Cutremur însemnat în România, la miezul nopții. În ce orașe s-a resimțit

Publicat: 19/04/2019 | 08:24

Cutremur însemnat în România, la miezul nopții. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că s-a produs un nou cutremur în județul Buzău.

Este cel de-al doilea cutremur înregistrat în 24 de ore, după ce ieri a avut loc un seism tot în județul Buzău – 2,3 grade pe scara Richter -, la o adâncime de 113 kilometri. Cel de-al doilea cutremur s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri și a avut aceeași intensitate, 2.3 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu (13km), Covasna (34km), Întorsura Buzăului (35km), Vălenii de Munte (48km), Târgu Secuiesc (50km).

Specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au făcut recent o simulare a modului în care s-ar propaga unda seismică, în ce zone ar putea exista cele mai multe victime şi unde se vor prăbuşi cele mai multe clădiri, în cazul unui cutremur de magnitudine mare.

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri. Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile”, transmit specialiștii INFP, informează evz.ro.

Citește și...