Dan Tăpălagă șterge pe jos cu “Bătrânul cu Dacia“

Publicat: 08/03/2019 | 22:20
Dan Tăpălagă șterge pe jos cu “Bătrânul cu Dacia“

Jurnalistul Dan Tăpălagă publică în G4 Media.ro un text în care analizează, fără menajamente, comportamentul pe care l-a avut, de-a lungul timpului, Cristian Tudor Popescu. Analiza are punctul de plecare cu 10 ani în urmă și atinge, inevitabil, situația absolut halucinantă de la Digi 24, acolo unde – așa cum scrie Dan Tăpălagă – ”politica editorială se transformă vizibil”, iar ”jurnaliști sunt concediați pe capete”. 

”Îl admir sincer pe Cristian Tudor Popescu pentru capacitatea de a se fofila, de a-și apăra patronul, angajatorul sau mogulul în momente critice, cu aerul solemn că se zbate totuși pentru o cauză mai generoasă, pentru colegii ziariști atacați profund nedrept, pentru public, pentru principii.

Această tehnică remarcabilă am observat-o încă din 2010, când CTP era angajatul lui SOV. Mogulul tocmai fusese arestat și o armata de ziariști i-a sărit în apărare. HotNews.ro a întocmit atunci un inventar sec al avocaților lui Vântu, care au umplut ecranele televizoarele să explice că prin arestarea mogulului s-a comis un abuz.

În treacăt fie spus, ar merita să revedeți lista numelor. Exercițiu util. Sunt tot ăia.

Mai inteligent, CTP nu s-a repezit să pupe inelul lui SOV. A împroșcat în numele democrației cu invective în direcția celor care au îndrăznit să expună armata avocaților lui Vântu din presă și politică.

Așadar, nu obediența și slugărnicia jurnaliștilor care l-au curățat de scame pe fostul patron al Realității TV l-au deranjat atunci pe CTP. Ceilalți erau problema. Ceva mai subtil, nu s-a repezit să-l tămâieze pe SOV, dar i-a spurcat puțin pe adversarii lui.

”A face liste negre pe baza opiniilor exprimate public de niste oameni e un procedeu introdus in presa postdecembrista de latura, maculatura „Romania mare” in anii ’90. Nu pot fi de acord cu un asemenea procedeu specific presei din regimurile securist-dictatoriale. (Nu ma aflu pe aceasta lista, deci vorbesc de un principiu, nu de ceva ce m-ar afecta personal)”, scria CTP într-un editorial publicat în 2010 în ziarul Gândul.

Deci nu fondul problemei de la Realitatea TV l-a preocupat pe CTP, cum ar fi arestarea patronului sau starea jalnică a jurnaliștilor din trustul lui, ci chestiuni de formă, colaterale. Nu SOV era marea problemă, ci adversarii lui. Nu SOV era securist și dictator (deși se comporta execrabil cu ziariștii din redacție), ci jurnaliștii de la Hotnews.ro pe motiv că făceau liste negre. (Detalii în textul CTP și SOV)

Ei, bine, au trecut zece ani de atunci. Nimic esențial nu s-a schimbat în comportamentul lui CTP, doar angajatorul este altul, televiziunea Digi24.

Nici comportamentul nostru nu s-a schimbat. Nu mai scriem la HotNews.ro, ci la G4Media.ro. Am publicat un text în urmă cu câteva zile cu explicații despre situația de la Digi24, unde politica editorială se transformă vizibil, jurnaliști sunt concediați pe capete, tonul critic tot mai slab. Am încercat să explic de ce se întâmplă toate astea”. (Textul integral aici.)

Citește și...