De ce este bine să ținem candela aprinsă în casă!? Iată explicația

Autor:
Publicat: 23/02/2020 | 10:54
De ce este bine să ținem candela aprinsă în casă!? Iată explicația

Potrivit Bisericii Otodoxe Române, lumina candelelor ne aduce aminte de lumina lui Iisus Hristos, care luminează sufletele noastre neîncetat. Din acest motiv, oamenii religioși cosideră că este bine să ținem o lumânare aprinsă în interiorul locuinței noastre. Astfel, duhurile rele se vor menține departe, iar mintea noastră va fi mereu limpede, fără gânduri necuviincioase.

Sfânta Evanghelie mai vine cu o explicație pentru care este bine să folosim des lumânările aprinse în casă.

Candela este lumina de veghere, de priveghere, pe care ar trebui sa o tinem tot timpul aprinsa in casa. Va amintiti pilda fecioarelor din Evanghelie, care asteptau pe Mantuitorul, cu candelele aprinse.

„Arderea continua a candelei este raspunsul crestinului la indemnul Mantuitorului: „Privegheati ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului”, se arată în Evanghelia după Matei.

Avem și versiunea unui preot. Părintele Andrei Atudori este de părere că ar fi foarte bine ca o candelă să fie ținută aprinsă cât mai mult timp.

Cu toate că, din motive practice și naturale, ea nu poate fi ținută aprinsă mereu. Căci nu vei putea pleca de acasă știind aprins focul ân interiorul locuinței. Atunci când ești acasă, însă, este vital și recomandat ca lumânarea să fie aprinsă, pentru binele tău și al familiei.

”Despre candelă spunea cineva că „ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor”. „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, ne spune adesea Biserica. El este Răsăritul cel de Sus, care a răsărit lumii lumina Învierii și a Împărăției Sale. În Biserica de Răsărit, totul este lumină, căci în toate transpare Hristos, Lumina lumii”, spunea părintele Andrei Atudori.