Declarații de ultima oră. Raed Arafat, despre regulile din secțiile de vot: „Sfătuim alegătorii să vină cu mască”

Publicat: 14/09/2020 | 14:30
Declarații de ultima oră. Raed Arafat, despre regulile din secțiile de vot: „Sfătuim alegătorii să vină cu mască”

Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă, pentru a aproba hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. La aceeași întrunire, autoritățile au stabilit reguli clare de protecție sanitară pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Premierul Ludovic Orban a anunțat prelungirea cu încă o lună de stare de alertă. Acesta a anunțat că manifestațiile vor fi permise cu participarea a cel mult 100 de persoane, în aer liber, care vor trebui să respecte distanțarea fizică și să poarte masca.

”Da, domnule premier, s-a votat prin hotărârea 45 din 2020 propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei electorale şi în ziua votului. Aici subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii, în limita de 100 de persoane maximum şi respectând măsurile stabilite de igienă. Iar la secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, s-a adăugat şi obligativitatea alegătorilor, la intrarea şi la ieşirea din secţiile de vot, de a dezinfecta mâinile în secţia respectivă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

Prim-ministrul a adăugat că a avut o solicitare din partea HORECA privind organizarea de traininguri sau workshopuri.

Regulile de protecție  pentru ziua alegerilor locale 2020

În ședința de Guvern, cabinetul Orban stabilește și regulile pentru ziua alegerilor locale. Astfel, înainte, dar și după vot, alegătorii se vor dezinfecta pe mâini și vor trebui să stea la cel puțin un metru unul de celălalt, inclusiv dacă așteaptă la coadă.

În interiorul secției de votare, vor putea fi cel mult 5 alegători în același timp. Cu toții, inclusiv membrii secției, vor purta măști de protecție. Secția de votare va trebui aerisită, iar între membrii acesteia și alegători nu trebuie să existe contact direct.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că a fost introdusă o măsură pentru ca cei care au carte de identitate să introducă personal cartea ”în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte”.

”S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte. Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mâinilor lucrătorului şi cel care preia buletinul”, a explicat Arafat.