În ultimii 30 de ani, crenvurștii au devenit extrem de consumați și iubiți de majoritatea românilor, în special la micul dejun. Fie că sunt din carne de porc, pui sau curcan, crenvurștii se găsesc pe aproape toate rafturile supermarketurilor. Puțini sunt cei care știu ce consumă și care sunt, de fapt, ingredientele care le oferă lor gustul delicios.
Crenvurștii sunt unul dintre alimentele consumate la micul dejun al românilor, în drum spre birou, ca aperitiv sau ca o simplă gustare între mese. Nu sunt puțini cei care îi consideră un aliment sănătos, bogat în proteine și nutrienți, însă, în realitate, crenvurștii sunt realizați dintr-o tocătură de carne, șorici, tendoane, slănină, grăsime, adică tocătura din resturile de carne rămase de la carcasele de animale, după scoaterea bucăților principale: țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, coada, cutia toracică și membre. Însă lista cu ingrediente nu se termină aici.
Te-ar putea interesa:Chipsurile Lay’s nu sunt făcute din.. cartofi! Ce conțin, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru
Crenvurștii conțint și monoglutamat de sodiu (E 621 – substanță care are rolul de a face mâncarea mai gustoasă), nitrat de sodiu, amidon alimentar, sare, apă și alte arome. Specialiștii recomandă evitarea sau consumarea cu măsură a crenvurștilor, aceștia ocupând un loc frunțaș în categoria celor mai nesănătoase mezeluri aflate pe piață.
„Deşi par dietetici, crenvurştii au o calitate îndoielică şi sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi. Alături de cârnaţi, salamuri, diferite tipuri de suncă îi găsim aproape zilnic în meniul copiilor, fie la gradiniţe, şcoli, fie la mesele de acasă. Pe lângă restul aditivilor periculoşi au şi adaos mare de sodium, deloc bun pentru sănătate”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.
Crenvurști din carne de porc – fierți și afumați. Producător Cris-Tim Family Holding, distribuitor Kaufland România. Pentru afumarea acestui produs s-a folosit fum natural din lemn de fag. Iată care sunt ingredientele de pe ambalaj:

Te-ar putea interesa: Din ce este făcut pateul vegetal de la Bucegi, de fapt. Dragoș Pătraru: „Are 24 de ingrediente!”