”Doctorul Apocalipsă” lovește din nou! Avertisment sumbru: ”Ne așteaptă…”

Publicat: 26/05/2020 | 09:44
”Doctorul Apocalipsă” lovește din nou! Avertisment sumbru: ”Ne așteaptă…”

Un celebru economist, poreclit ”Doctorul Apocalipsă”, avertizează că, din cauza pandemiei de coronavirus, va urmaun deceniu de criză economică.

CITEȘTE ȘI: AUTORITĂȚILE AU FĂCUT ANUNȚUL. ÎNCĂ DOUĂ ȚĂRI DIN EUROPA RELAXEAZĂ MĂSURILE DE RESTRICȚIE ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI

Nouriel Roubini, cel care a prezis criza economică din 2008, a explicat, într-un interviu pentru BBC că impactul pandemiei asupra societății va fi atât de drastic. Mai mult, spune că vor dispărea chiar unele locurri de muncă. Previziunea a venit după ce a comparat cele două crize. În 2008, spune el, a fost o cădere a producției de 3 ani. Acum, în trei săptămâni era deja haos.

Roubini speră că deși lungă, recuperarea economică va fi în forma literei U, dar se teme că de fapt vom avea de-a face cu recesiunea de tip L. Ce înseamnă aceste litere pentru economia planetei? Iată explicațiile într-un material BBC: ”Se vorbește foarte mult în această perioadă despre modul în care pandemia va afecta economia mondială. Dar, cât va dura recesiunea și unde va începe revenirea economică? Oricine poate spune orice.

Economiștilor le plac graficele. Este posibil să-i fi auzit vorbind despre tendințele recesiunii, de parca ar citi alfabetul.

Să începem cu litera „V”. În cazul unei recesiuni de tip „V”, economia suferă o cădere abruptă, ajunge rapid la fundul sacului, apoi recuperează pierderile cu viteză galopantă. 

VEZI AICI: FLORIN CÎȚU, DECLARAȚII ÎNGRIJORĂTOARE PRIVIND MAJORAREA PENSIILOR: “CREEAZĂ PROBLEME…”

Dar, tot mai mulți analiști temperează ideea că economia se va reface ca litera „V”.

Ei cred că mai degrabă va fi litera „U”. Potrivit acestui scenariu, PIB-ul se va contracta, iar economia se va zbate la un nivel inferior, cel mai probabil timp de mai multe trimestre. Recuperarea va dura mai mult. Unii specialiști susțin că măsurile menite să țină pandemia sub control, cum e cazul carantinei sau al distanțării sociale, vor dura o vreme, astfel că economia mondială va avea nevoie de doi ani pentru a reveni la situația inițială.

Însă dintre toate literele alfabetului, cea mai de temut este „L”. O recesiune de tip „L” este una lungă, iar creșterea economică este dureros de lentă. Adică, extrem de lentă. O recuperare de tip „L” înseamnă o cădere urmată de ani de… nimic! Niciun fel de creștere economică! Gândiți-vă la Japonia anilor ’90, perioadă numită și „deceniul pierdut”, sau la Marea Depresiune din Statele Unite.

Dincolo de toate astea, este și litera „W”. (AFLĂ ȘI: MINISTRUL DE FINANȚE, FLORIN CÎȚU: ROLUL AMENZILOR NU A FOST ACELA DE A ADUCE BANI LA BUGET)

Vorbesc despre recuperarea de tip „W”. Prăbușirea începe ca un „V”, apoi recuperarea se prăbușește, iar economia intră în recesiune a doua oară. 

Dacă țările se întorc la viața de dinaintea pandemiei prea devreme, s-ar putea să-și închidă iar economia. 

Deci, ce literă credeți că ar carateriza cel mai bine starea economiei mondiale?”, a fost demonstrația lui Roubini.