Doliu în lumea presei de la noi: “Să mori atât de curând și așa? Adio, Bogdan”

Publicat: 14/01/2020 | 22:58

Este doliu în lumea presei de la noi… la scurt timp după ce s-a aflat despre moartea teribilă a regretatei Cristina Țopescu, un alt jurnalist cunoscut s-a stins. Apropiații au suferit un șoc când au aflat că acesta a părăsit lumea noastră. Unii dintre ei au așternut pe Internet mesaje extrem de emoționante despre cariera și viața personală a acestuia.

Citește și: Decizie incredibilă în cazul morții Cristinei Țopescu! Medicii de la IML au prelevat inima regretatei prezentatoare

Jurnalistul Bogdan Lupescu a murit

Bogdan Lupescu, unul dintre cei mai vechi jurnaliști din presa scrisă, a încetat din viață. El se confrunta cu probleme de sănătate… care, se pare că i-au adus sfârșitul. În 2014, jurnalistul a suferit un transplant de ficat la Spitalul Fundeni; pe atunci avea vârsta de 40 de ani.  Bogdan Lupescu urma să împlinească 47 de ani în luna martie.

“Adio, Bogdan!

Bogdan, spiridușule, întotdeauna m-ai făcut să râd cu lacrimi. Dar gluma asta ultimă a ta m-a înghețat: să mori atât de curând și așa? După ce-ai mai trecut prin lumea aceea și-ai înviat? Și-apoi, să pleci fără să-ți iei la revedere, fără un cuvânt? M-ai întristat grozav! Grozav – acest cuvânt pe care nimeni nu-l folosea și pronunța ca tine. Și care te descrie perfect: scriai grozav, trăiai grozav, simțeai grozav și îți iubeai copiii grozav. Erai grozav!

Bogdan era un copil mare și genial. Un spiriduș, cum îi spuneam eu, fiindcă trăia parcă mereu în altă lume, fermecată, cu toate că pe aceasta pe care-a lăsat-o acum în urmă o iubea atât de mult și-atât de frumos și puternic o des-scria! Cu perciunii lui din alte vremuri, cu zulufii negri, peste care-și tot trecea degetele subțiri și febrile, cu mersul legănat ca un dans, cu pieptul mereu scos în față și privirea când ghidușă, când semeață, purtând întotdeauna câte-o cămașă scrobită, cadrilată sau cu buline, avea un aer domnesc. Iar domnia aceasta se vedea în tot ce simțea și scria. «Domn` Bogdan» – chiar așa îi spuneau oamenii care-l întâlneau sau despre care scria reportaje la «Formula AS». Ce nu-i plăcea era că mulți dintre cititorii lui îi mulțumeau că trăiește. I se părea ceva exagerat. Dar iată că vorbele lor capătă acum altă semnificație. Una palpabilă și care-și avea un rost înțelept, deslușit prea târziu. Și care azi ne rupe inima. Tare aș vrea acum ca Bogdan să mă mai sune și să mă-ntrebe, ca de obicei, cu glasul lui molcom și tonul lui mucalit: «Ce faci, prieteno? Mai trăiești? Uite, am mai scris un text și ți-l trimit să-l citești». Bogdan era un reporter și scriitor uriaș. Și o știa prea bine și el. Avea un har aproape dumnezeiesc de a iubi și de a vedea frumusețea din oameni, încât pur și simplu te copleșea. Și o asemenea forță a cuvântului, a poveștii, că n-aveai cum să nu-l citești cu nesaț. Însă își făcea mereu griji că textul n-ar fi îndeajuns de bun, de puternic. Și că s-ar putea să nu-i placă doamnei Sânziana Pop, pe care o venera. «O iubesc și o respect grozav», mi-a spus mereu în cei zece ani de când îl cunosc. Și tot numai cu iubire și venerație vorbea despre copiii lui – blondul Luca și fetele. Le făcea mâncare, el, care nu se descurca prea bine cu cele lumești. Sau îl învelea pe Blondul înainte de culcare.

De fapt, dacă mă gândesc mai bine, erai atât de teluric, Bogdan! Trăiai totul până la sânge, și te risipeai, și iubeai! Iar cuvintele tale erau cărămizi din care ridicai povești-piramide, și tocmai de aceea vor rămâne în picioare și în inimi în veci de veci. Rămâi cu bine, prieten drag, rămâi cu bine! M-ai învățat că viața e grozavă! Și că moartea celor iubiți face parte din ea.

BOGDAN LUPESCU, FORMULA AS”, a scris Alina Dincă pe pagina sa oficială de Facebook.

 

Bogdan Lupescu s-a născut la Câmpulung și a absolvit Facultatea de Jurnalism a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În timp ce era student și învăța tainele presei, Lupescu a lucrat între 1996 și 1999 la revista „Opinia Studențească”, un adevărat hub de presă al studenților ieșeni care are o tradiție de peste 45 de ani.

El a fost și redactor-șef la „Opinia”, jurnal pentru care au mai scris, printre alții, jurnaliști precum fostul purtător de cuvânt al guvernului Liviu Iolu, Răzvan Chiruță (Newsweek România, ex-România Liberă) sau Anca Simina.

Citește și...