Donald Trump a autorizat în regim de urgență tratamentul cu plasmă pentru bolnavii grav de COVID-19

Publicat: 24/08/2020 | 14:39
Donald Trump a autorizat în regim de urgență tratamentul cu plasmă pentru bolnavii grav de COVID-19

Statele Unite ale Americii a aprobat folosirea transfuziilor de plasmă în cazul bolnavilor grav de COVID-19. Decizia fost luată de Donald Trump, după ce a pus presiune pe agenția americană a medicamentelor, care se ocupă cu validarea tratamentelor.

Transfuzia cu plasma va fi realizată de la oamenii care s-au vindecat de COVID-19. Donald Trump a fost bucuros să anunțe această realizare a statului american.

„Așteptam să fac asta de mult timp. Sunt bucuros să fac un anunț istoric pentru lupta noastră cu coronavirusul, anunț care va salva nenumărate vieți. FDA a emis o autorizație de urgență pentru un tratament numit plasmă de la convalescenți. S-a dovedit că reduce mortalitatea cu 35%, un număr incredibil”, a declarat liderul de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

Președintele i-a acuzat pe unii oficialii FDA că ar conspira să amâne lansarea unor tratamente salvatoare până după alegerile din noiembrie.

De ce este recomandată plasma pentru pacienții COVID

Plasma de la persoanele vindecate conține anticorpi, iar o transfuzie ajută corpul bolnavilor să lupte mai bine cu boala. Această terapie este deja folosită în mai multe țări, inclusiv în România.

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.

Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente.