Dosar-bombă la Iași! Nepotul regelui Ferdinand a fost trimis în judecată. Acuzațiile sunt incredibile

Publicat: 12/09/2019 | 18:07
Dosar-bombă la Iași! Nepotul regelui Ferdinand a fost trimis în judecată. Acuzațiile sunt incredibile

Acuze în premieră aduse unui proprietar de monument istoric, la Iași. Un bărbat cu sânge regal, nimeni altul decât nepotul regelui Ferdinand I, a fost trimis în judecată, recent, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, fiind acuzat că a ruinat un conac încadrat în lista monumentelor istorie.

Dominic de Habs­burg Lothringen, fiul Princi­pesei Ileana a României, va trebui să vină la Iași pentru a-și justifica faptele, procesul urmând a începe în perioada următoare. În dosar au fost cercetate și

Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeta Sand­hofer surorile lui Dominic, însă acestea nu au fost trimise în judecată de procurorii ieșeni.

Cei trei au primit Conacul din Poieni în 2007, în urma unei retrocedări. Până să intre în posesia moştenitorilor Regelui Ferdinand, în monumentul istoric funcţionase o unitate medicală pentru copii cu handicap şi pentru persoane cu probleme pulmonare. Cei trei membri ai Casei Regale erau obligaţi potrivit Legii monumentelor is­torice să întreţină Conacul de la Poieni, loc în care istoricii spun că a locuit pentru o perioadă şi Principesa Ileana. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, noii proprietari au lăsat monumentul istoric de izbelişte, iar sătenii din zonă au furat cam tot ce putea fi valorificat din conac. Proprietatea pe care s-a aflat conacul are o suprafaţă de 42.898 de metri pătraţi, iar în 2009, înainte de a începe marea devastare, suprafaţa construită era de aproape 1.500 de metri pătraţi. În prezent, totul a ajuns o ruină.

Citește și...