Efectele secundare ale pandemiei de COVID-19. Peste 80 de milioane de copii, inclusiv din România, sunt în pericol

Autor:
Publicat: 27/05/2020 | 14:31
Efectele secundare ale pandemiei de COVID-19. Peste 80 de milioane de copii, inclusiv din România, sunt în pericol

Efectele secundare ale pandemiei de coronavirus au început să se vadă. În această perioadă, programele de imunizare au avut de suferit. Bebelușii sunt predispuși să facă boli grave, cum ar fi poliomielită. Părinții s-au temut să îi ducă pe cei mici.

Astfel, cel puțin 80 de milioane de copii riscă să moară de alte boli, mai periculoase pentru ei decât COVID-19. Estimarea aparține mai multor organizații, precum Gavi, OMS și UNICEF, ale căror date arată că cel puțin 68 de țări s-au confruntat cu astfel de situații.

Tineri afectați de Poliomielită

Situația este similară și în România

Inclusiv în România au fost semnalate în această perioadă discontinuități în această privință. Medicii de familie au semnalat în repetate rânduri că nu au putut vaccina copiii împotriva rujeolei.

Un motiv pentru care imunizarea copiilor a fost una scăzută l-a reprezentat și teama de noul coronavirus. Mulți părinți au preferat să amâne vaccinarea până când pericolul infecției cu noul coronavirus se va diminua.

Vaccinarea a scăzut, cazurile au crescut

Cifrele arată că, odată cu scăderea vaccinării, a crescut numărul îmbolnăvirilor. Ultima raportate a Centrului de Control al Bolilor Transmisibile arată că în la noi în țară au fost raportate, doar de la începutul lunii până acum, peste 220 de cazuri de rujeolă.

Săptămâna viitoare, Organizația Mondială a Sănătății va veni cu noi recomandări statelor cu privire la menținerea serviciilor esențiale pe durata pandemiei, inclusiv cu privire la efectuarea vaccinărilor în condiții de siguranță, scrie Digi24.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay