Emmanuel Macron vrea ca reconstruirea Catedralei Notre-Dame să fie gata în cinci ani

Publicat: 16/04/2019 | 22:47

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut marţi seară reconstruirea Catedralei Notre-Dame, afectată de un incendiu de amploare, în cel mult cinci ani, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Fiecare a oferit ce a putut, fiecare în locul său, fiecare în rolul său. Eu vă spun cu forţă în seara aceasta: noi suntem popor de constructori. Avem atât de multe lucruri de reconstruit. (…) Vom reconstrui Catedrala Notre-Dame şi va fi chiar mai frumoasă. Vreau că această lucrare să fie finalizată în cinci ani”, a declarat Emmanuel Macron.

Conform unor specialişti, Catedrala Notre-Dame, afectată de incendiul de amploare produs luni seară, va putea fi restaurată în 10-15 ani. (CITEȘTE ȘI: NOTRE DAME ȘI HARTA ASTROLOGICĂ DIN 15 APRILIE, ORA 18:50, PARIS. ASTROLOGUL ROXANA LUȘNEAC DESCIFREAZĂ SEMNELE ASTRALE)

Filmul tragediei din Paris

În jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României), pe 15 aprilie 2019, s-a declanșat un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Câteva sute de pompieri au intervenit ore în șir pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior. (VEZI ȘI: PRIMELE IMAGINI DIN INTERIORUL CATEDRALEI NOTRE DAME, DUPA INCENDIU. CE A MAI RĂMAS DIN SIMBOLUL PARISULUI)

Incendiul a izbucnit la oră de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se află și Notre Dame, e plin-ochi de mașini. În loc să se depărteze de locul incendiului, mulţi parizieni şi turişti au mers către catedrală, în timp ce 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape.

Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei catedralei sau fleșa, cum i se mai spune, adică acel turn în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri înălţime.

Citește și...