Acasă » Trending » Florin Cîțu: ”TVA-ul la energie și gaze pentru IMM-uri ar putea fi redus la 5%. Ce spune premierul demis despre posibilitatea ca populația să amâne plata facturilor”

Florin Cîțu: ”TVA-ul la energie și gaze pentru IMM-uri ar putea fi redus la 5%. Ce spune premierul demis despre posibilitatea ca populația să amâne plata facturilor”

De: Cristian Lisandru 16/10/2021 | 16:40
Florin Cîțu: ”TVA-ul la energie și gaze pentru IMM-uri ar putea fi redus la 5%. Ce spune premierul demis despre posibilitatea ca populația să amâne plata facturilor”

Premierul demis Florin Cîțu a afirmat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, că este de acord cu reducerea taxei pe valoare adăugată la energie electrică și gaze naturale pentru IMM-uri, ca măsură temporară, pentru următoarea jumătate de an, dar așteaptă avizul Ministerului Finanțelor Publice pentru a propune măsura ca amendament la legea de aprobare ordonanței de urgență, adoptată în ultima zi înainte ca Guvernul să fie demis prin moțiune de cenzură.

Florin Cîțu a menționat această posibilitate după ce a fost întrebat despre metodologia de plafonare a prețului la energie electrică și gaze naturale. Premierul demis a spus că forma finală a măsurii, gândită sub formă de amendamente- la legea de aprobarea a ordonanței privind compensarea facturilor, ajunsă în Parlament, va fi prezentată luni la comisii, precizând că a vorbit chiar și sâmbătă cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, în acest sens.

De precizat că Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență în această perioadă când nu are puteri depline, informează GÂNDUL.

„Impactul e mare, dar ne putem permite”

„Am discutat și lucruri suplimentare, să știți, pentru că au mai venit câteva idei cu care sunt de acord, în special pentru SME (Small and Medium-Size Entreprises – întreprinderi mici și mijlocii – IMM-uri).

Dacă Ministerul Finanțelor este de acord, s-ar putea ca temporar, doar temporar, pentru o perioadă de 6 luni de zile sau până la sfârșitul lui martie, să reducem TVA pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii. Deci temporar, dacă Ministerul Finanțelor spune că este ok să facem acest lucru, am putea să reducem TVA-ul de la 19% la 5% pentru IMM-uri”, a spus Cîțu.

„Este o măsură care ne-a fost prezentată, am spus că da, este bună, acum să vedem dacă putem să facem acest lucru temporar, deci doar până la sfârșitul lui martie, și dacă și Ministerul Finanțelor este d acord. Până la urmă, vedeți?, căutăm și venim cu aceste soluții. Dacă nu am fi avut această creștere economică, dacă nu am fi avut mai multe resurse la buget, nu am fi putut să implementăm, pentru că, de exemplum o reducere de TVA înseamnă o gaură la deficitul bugetar, chiar pe cinci luni, ar însemna o creștere a deficitului”, a spus premierul demis. „Impactul e mare, dar ne putem permite”, a spus premierul.

Anterior, în aceeași conferință de presă, Florin Cîțu a prezentat cele mai recente evaluări ale agențiilor de rating străine Moody’s și Standard & Poor’s, care au reconfirmat ratingul României, iar Moody’s a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă. Șeful Cabinetului demis prin moțiunea de cenzură inițiată de PSD a afirmat că evaluările confirmă că măsurile luate de echipa sa guvernamentală sunt bune și că impun obligația „să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor”.

De amintit că reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici pe o perioadă de 6 luni este prima măsură cuprinsă în capitolul „Criza prețurilor la energie”, din propunerile USR pentru un program de guvernare, cu care formațiunea politică s-a prezentat la consultări la Cotroceni, a finalul cărora Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul USR, Dacian Cioloș, să formeze noul Guvern. Mai mult, doi deputați USR – fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, și Cristina Prună – au depus, marți, un proiect de lege în acest sens în Legislativ.

Pe când amânarea plății facturilor la energie?

Întrebat despre ideea amânării plății facturilor la energie și gaze ale populației, Florin Cîțu a declarat: „Ne interesează această perioadă când facturile sunt mai mari. Acum, vom vedea care e formula optimă, și aici l-am rugat pe ministrul Virgil Popescu să vină cu formula optimă, după ce are câteva discuții. Să vedem dacă se amână până la jumătatea verii, până la jumătatea anului viitor, dacă se împarte pe mai multe perioade, sunt mai multe scenarii cu care lucrăm. Haideți să vedem care e cel mai bun scenariu. Ați văzut și anul trecut, când am început cu amânarea ratelor la credite. Tot așa am început, nu aveam o formulă inițială cea mai bună. Am mers pe o formulă maximă, apoi am revenit. Încercăm, nimeni nu a făcut acest lucru până acum, dar este între soluțiile pe care le propune și Comisia Europeană și o luăm în calcul. Formula finală o vom vedea luni”, a răspuns premierul.

Premierul a spus că oamenii care vor opta pentru amânarea plății facturilor nu vor avea costuri suplimentare. „Nu, nu, nu, nu este ca la un credit la bancă și așa mai departe, nu există dobândă, e vorba de a amâna o perioadă aceste facturi. Bineînțeles că, pentru companiile respective (furnizorii de energie și gaze – n.r.), această amânare reprezintă sigur un cost. Și atunci ne gândim cumva la o compensare și pentru companiile respective, să nu trebuiască să plătească impozite o perioadă și așa mai departe. Există un efect în lanț pe care încercăm să îl identificăm și apoi să îl atenuăm”, a punctat Cîțu.

Întrebat despre procentul plafonării prețului la energie și gaze, premierul demis a precizat că și aici sunt discuții. „Formula finală încă nu este. Ceea ce a fost greu a fost să agreăm să vrem să mergem în această direcție, pentru că înseamnă costuri pentru bugetul României, anul acesta de aproape un miliard, anul viitor, câteva miliarde – ne permitem, nu ne permitem? De aici a început toată discuția. Acum, forma finală vom vedea exact care va fi, pentru că trebuie discutată și cu partenerii de coaliție care vor vrea această formă și vor vota în Parlamentul României”, a spus Florin Cîțu.

Poziția companiilor din energie

Furnizorii și distribuitorii de energie și gaze au criticat, vineri, prin comunicate de presă, atât amânarea plății facturilor, cât și plafonarea prețurilor.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a transmis, vineri, că „măsuri precum plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicării pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii cărora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite și benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanț, după aplicare”.

În același interval de timp, Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a atras atenți că „orice intervenție care poate duce la punerea în pericol a stabilității financiare a furnizorilor poate avea consecințe critice, generând dezechilibre majore pe piața angro, o presiune și mai mare pe prețurile la consumatorul final, pierderea unor locuri de muncă și, implicit, mai puține venituri la bugetul de stat”.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei interlopului
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Aceasta este cea mai veche companie din lume. Funcționează de aproape 1500 de ani
Aceasta este cea mai veche companie din lume. Funcționează de aproape 1500 de ani
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
BANCUL ZILEI | 9 din 10 bărbați mint. Ce face al 10-lea, de fapt?
BANCUL ZILEI | 9 din 10 bărbați mint. Ce face al 10-lea, de fapt?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy:
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...