Gino s-a ţinut de cuvânt: Liga I va avea arbitraj video din sezonul 2018-2019!

Publicat: 06/12/2017 | 16:00
Gino s-a ţinut de cuvânt: Liga I va avea arbitraj video din sezonul 2018-2019!

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunţat ieri că arbitrajul video va fi implementat începând cu sezonul 2018-2019 în Liga I, costurile pentru a pune în practică acest sistem ridicându-se la o sumă ce variază între 600.000 şi 1,5 milioane de euro.Vicepreşedintele LPF, Robert Pongracz, a declarat, într-o conferinţă de presă, că 13 din cei 14 prşşedinţi de cluburi au votat în Adunare Generală pentru implementarea arbitrajului video.

„În Adunarea Generală s-a discutat azi despre arbitrajul video pentru că acest lucru este de actualitate acum în multe campionate. Acest sistem va fi în Regulile Jocului începând cu martie 2018, deci va fi acreditat după această dată. De aceea, azi (n.r. ieri), Adunarea Generală a decis cu 13 voturi pentru şi o abţinere să se implementeze arbitrajul video în Liga I. Urmează acum să stabilim metodele de finanţare”, a declarat Robert Pongracz.

La rândul său, preşedintele Gino Iorgulescu a menţionat că LPF va testa arbitrajul video într-un meci din play-off-ul Ligii I. „Costul de implementare a acestui sistem depinde de aparatură, dar şi de alte lucruri, pentru că sunt doi arbitri în plus, doi operatori video în plus… Noi am făcut calcule cu nişte specialişti autohtoni şi a ieşit undeva la 600.000-700.000 de euro, dar suma poate ajunge şi la 1,5 milioane de euro. Noi o să încercăm însă să alegem varianta mai ieftină. Implementarea va fi la toate meciurile, deci din campionatul următor se va putea face la toate meciurile din Liga I. Dar vrem ca măcar în play-off să avem arbitraj video la un meci să vedem cum funcţionează”, a declarat Gino Iorgulescu.

Preşedintele LPS speră să găsească mai mulţi sponsori care să acopere costurile de implementare a arbitrajului video. „Membrii Adunării Generale au fost de acord cu arbitrajul video, acum să vedem ce metode de finanţare găsim pentru că nu vrem prejudiciem cluburile. Dorim să găsim câţiva sponsori, să vedem ce putem oferi, pentru că şi un sponsor când vine vrea publicitate sau altceva. Iar LPF numai cu acordul cluburilor poate să facă un contract de publicitate pe stadioane sau pe tricouri. Aşteptăm o săptămână propunerile scrise ale cluburilor, iar apoi vom lua o decizie împreună. Nu vom fi niciodată de acord ca un patron să plătească totul. Nu e normal. În plus, a fost doar o vorbă aruncată”, a adăugat Iorgulescu.

Introducerea arbitrajului video a fost unul din punctele forte ale lui Gino Iorgulescu la alegerile în care acesta a câştigat un nou mandat în fruntea LPF. În campania e care a avut-o, pentru a-şi asigura votul preşedinţilor echipelor de Liga I, Iorgulescu a promis că în cel mai scurt timp arbitrajul video va fi introdus şi în Liga I.

Acest sistem a fost deja testat în mai multe competiţii organizate de FIFA, şi este utilizat în două dintre primele cinci campionate ale Europei, Serie A şi Bundesliga, iar de anul viitor va fi introdus şi în La Liga.

 

Cristi P. 

Citește și...