Incidente la Mitingul Diasporei! Bilanțul răniților – 425! Au dispărut două pistoale

Autor: Cristian Blanuta
Publicat: 10/08/2018 | 16:36

UPDATE 00:00 Două pistoale ale jandarmilor au fost luate de către protestatari. A început ancheta, pentru găsirea acstora. Vor fi vizionate camerele de luat vederi din zonă.

———————————————————————————

UPDATE 23:50 Nu mai puțin de 425 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, după incidentele de la Mintingul Diasporei. 19 sunt grav răniți, între care 4 jandarmi.

———————————————————————————-

UPDATE 21:30 METROREX informează că s-a decis redeschiderea stației de metrou Piața Victoriei însă, având în vedere fluxul mare de călători, zona va fi supravegheată de către jandarmi și de către agenții de la Poliția Metrou.

„Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuții în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 21.10, staţia Piaţa Victoriei să fie deschisă. Astfel, trenurile de metrou, vor opri în stația Piata Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea în conditii de siguranta a stației va fi supravegheată de catre Politia Metrou și Jandarmerie”, au precizat reprezentanții METROREX, printr-un comunicat de presă.

Peste 20.000 de persoane protestează, la ora transmiterii știrii, în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine. Pentru câteva zeci de minute, au existat îmbrânceli între manifestanți și forțele de ordine. Pentru că protestatarii au încercat să ocupe spațiul din fața Guvernului și au forțat gardurile, aruncând în același timp și cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi, aceștia au intervenit cu spray-urile cu piper din dotare.

—————————————————————————-

UPDATE 21:15 Bilanțul răniților la Mitingul Diasporei, furnizat de ISU, este de 172 de răniți. În aceste momente, jandarmii securizează clădirea Guvernului.

—————————————————————————-

UPDATE 17:55 Mitingul Diasporei. Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două au dorit transportul la spital. Printre acestea se numără și doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte (transportat la spital) si unul cu escoriații membru superior (a refuzat transportul la spital). Cele mai frecvente acuze ale persoanelor care au fost în grija pompierilor SMURD au fost lipotimiile și iritații ale ochilor sau iritații de căi respiratorii.

———————————————————————–

UPDATE 17:05 Jandarmii au ținut piept mulțimii, la Mitingul Diasporei, dar în urma incidentelor, mai mulți oameni au ajuns la spital. Jandarmii au folosit spray-uri lacrimogene, pentru a-i dispersa pe protestatari.

———————————————————————

UPDATE 17:05 Jandarmeria Română a reacționat, după incidentele din fața Guvernului, de la Mitingul Diasporei, prin purtătorul de cuvânt: ”Au forțat și au rupt gardurile de protecție. Au fost opriți la limita trotuarului din fața Guvernului. Circulația a fost blocată. Colegii mei au format un nou dispozitiv pe acest trotuar. În acest moment, situația este caldă. Au aruncat cu obiecte contondente, colegii mei au fost înlocuiți cu alți colegi care aveau echipamente de protecție. Transmitem o recomandare: să manifeste calm, pașnic, civilizat, nu e în interesul nimănui să avem persoane rănite,” a spus Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române.

——————————————————————

Mitingul Diasporei. Aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat vineri, la prânz, pe străzile din jurul Guvernului, iar jandarmii au blocat accesul către instituția statului. La scurt timp, au apărut și incidentele.

Dispozitivele de jandarmi s-au mobilizat, apoi și-au făcut apariția și grupurile de scutieri și au blocat accesul spre clădirea Guvernului.

Mitingul Diasporei, pe o căldură infernală, s-a lăsat cu primele incidente. Două persoane au fost ridicate de jandarmi. Un bărbat care a tulburat ordinea publică în Piaţa Victoriei a fost și el ridicat de jandarmi.

 

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, ar fi tulburat ordinea publică în Piaţă, acesta fiind condus la o secţie de poliţie pentru a fi identificat şi a fi luate măsurile legale. De asemenea, o persoană care avea asupra sa mai multe sprayuri cu vopsea, cu care intenţiona să participe la protest, a fost atenţionată de jandarmi că nu poate participa cu acele obiecte. Deşi, iniţial, s-a conformat, bărbatul a revenit, iar jandarmii l-au dus la secție.

La un moment dat, protestatarii au vrut să spargă barajul făcut de jandarmi și să intre în sediul Guvernului. A ieșit o îmbulzeală și câteva scene violente, în momentele în care jandarmii au opus rezistență. Protestatarii au fost opriți.

Citește și...