Institutul din Wuhan, acuzat că a fabricat COVID-19. Directoarea rupe tăcerea: ”Cum ar fi putut să…”

Publicat: 25/05/2020 | 09:14
Institutul din Wuhan, acuzat că a fabricat COVID-19. Directoarea rupe tăcerea: ”Cum ar fi putut să…”

Wang Yanyi, șeful institutului din Wuhan, a răspuns, în premieră, acuzațiilor care i se aduc, anume, acolo s-a fabricat virusul care a creat panică în întreaga lume. Ea spune că nimeni nu a știut că virusul COVID-19 există.

CITEȘTE ȘI: PANDEMIA DE CORONAVIRUS PUTEA FI EVITATĂ! CE SE ÎNTÂMPLA LA LABORATORUL DIN WUHAN? AUTORITĂȚILE AU TRAS SEMNALUL DE ALARMĂ DIN 2018

Institutul de Virusologie din oraşul Wuhan din China a fost incriminate, în mai multe rânduri, în special de Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, că virusul ucigaș a fost fabricat acolo. În replica, dar și în premieră după câteva luni de tăcere, Wang Yanyi susține că institutul deţine trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde cu tipul de coronavirus care produce boala COVID-19.

Institutul din Wuhan, acuzat că a fabricat COVID-19. Ce spun oamenii de știință

Oamenii de știință sunt și ei de partea directoarei, susținând că noul tip de coronavirus a fost probabil transmis la om de la un animal. Iar piața din Wuhan, unde au apărut primii pacienți infectați, a fost și ea incriminate pentru că acolo se vând animale sălbatice vii.

Iar faptul că aproape de piață se află Institutul de Virusologie a alimentat ipotezele că virusul ar fi fost scăpat de sub control din laborator. Mike Pompeo, secretar de stat American, a vorbit la începutul lunii despre o „anchetă” pentru a analiza această teorie, dar fără a avea dovezi concludente.

VEZI AICI: MĂRTURIILE COPLEŞITOARE ALE UNEI ASISTENTE DIN WUHAN DESPRE CORONAVIRUS: “AŞ VREA SĂ TRANSMIT TUTUROR CELOR CARE VĂD ACEST CLIP VIDEO…”

”Aceste suspiciuni sunt pură fabricaţie”, avea să spună Wang Yanyi, șeful institutului din Wuhan, la televiziunea publică CGTN. „La fel ca toată lumea, noi nici nu ştiam că virusul exista”, a mai spus ea. „Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?„, s-a întrebat, retoric, șefa Institutului.

Ce a recunoscut șefa Institutului acuzat că a fabricat virusul COVID-19

Directoarea a recunoscut însă că laboratorul „a izolat şi obţinut unele tipuri de coronavirus de la lilieci”. „Avem trei tulpini vii de virus”, a afirmat Wang Yanyi, precizând însă că asemănarea lor cu tipul de coronavirus care produce COVID-19 „nu este decât în proporţie de 79,8%”.

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi agenţi patogeni din lume. Cercetătorii institutului au contribuit în special la o mai bună cunoaştere a COVID-19 de la începutul pandemiei, iar lucrările lor au fost publicate în februarie într-o revistă ştiinţifică, potrivit AFP.

Cercetătorii laboratorului au demonstrat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară în proporţie de 80% cu cea a SARS, care s-a aflat la originea unei precedente epidemii, în 2002-2003, şi în proporţie de 96% cu cea a unui coronavirus de liliac.