Ipoteza halucinanta! Cel mai bogat roman a saracit cu 1 miliard de dolari! Cine l-a dat de gol

Publicat: 10/06/2013 | 20:32
Ipoteza halucinanta! Cel mai bogat roman a saracit cu 1 miliard de dolari! Cine l-a dat de gol

Se zguduie din temelii imperiul creat de omul de afaceri Frank Timis, considerat la ora actuala cel mai bogat roman. Un cunoscut jurnalist australian dezvaluie ca, in doar cateva luni, averea romanului stabilit la Londra s-a prabusit!

Andrew Heathcote este editorialist la doua dintre cele mai puternice publicatii financiare din Australia si analist pentru Top 200 BRW cei mai bogati afaceristi. De-a lungul timpului, el a facut numeroase investigatii legate de averile acestora.

Australianul afirma ca Timis are mari probleme financiare din cauza ca pretul actiunilor pe care le detine la compania African Petroleum a inregistrat o scadere dramatica. “Dupa ce anul trecut a fost listat cu o avere de 1,33 de miliarde de dolari in Topul celor mai bogati 200 afaceristi de catre publicatia Business Review Weekly, averea lui Timis este mai mica acum cu peste un miliard de dolari”, sustine Heathcote.

Cauza principala este diminuarea pretului actiunilor companiei African Petroleum (AP) la Bursa Nationala de Valori a Australiei (NSX). In ultimele 12 luni, actiunile AP, care se ocupa cu exploatarea zacamintelor de petrolul si gaze naturale in vestul Africii, au scazut cu aproape 90%. Astfel, averea lui Timis (presedinte si principal actionar al AP) n-ar mai depasi azi 250.000.000 de dolari.

Analistii pietei bursiere din Australia declara ca averea lui Frank Timis ar fi scazut de la 1,33 miliarde de dolari la 250 de milioane
Analistii pietei bursiere din Australia declara ca averea lui Frank Timis ar fi scazut de la 1,33 miliarde de dolari la 250 de milioane

In iulie 2012, African Petroleum anunta ca a incheiat un parteneriat cu PetroChina pebtru exploatarea zacamintelor. Drept urmare, cota AP a explodat la data respectiva, pretul unei actiuni atingand 1,35 de dolari.

Intre timp, societatea romanului a intrat intr-un scandal urias. Presa africana l-a acuzat ca ar fi comunicat informatii false privind volumul rezervelor de zacaminte descoperite in Liberia, incercand sa creasca artificial pretul actiunilor la bursa.

De asemenea, el ar fi incercat sa mareasca valoarea companiei in ochii chinezilor de la PetroChina, care, atrasi de cantitatea incredibila de zacaminte, s-au aratat interesati sa cumpere la un pret extrem de mare toate activele petroliere din Africa ale societatii lui Timis.

Afacerea romanului a intrat in colaps dupa ce in jurul ei s-a iscat un imens scandal
Afacerea romanului a intrat in colaps dupa ce in jurul ei s-a iscat un imens scandal

In aprilie anul acesta, secretarul companiei Claire Tolcon a raspuns unor intrebari din partea NSX despre prabusirea actiunilor African Petroleum. Acesta a sugerat faptul ca scandalul pornit la adresa firmei a provocat un adevarat cutremur de imagine, pentru ca, in luna mai, pretul unei actiuni sa fie de numai 15 centi.

Previziunile analistului australian Andrew Heathcote nu sunt dintre cele mai optimiste. “Frank Timis risca sa paraseasca in acest fel Topul celor mai bogati 200 de afaceristi, averea lui reala fiind de 200 de milioane de dolari!”, scrie analistul, cu atat mai mult cu cat si African Minerals (o alta companie a romanului) se afla in dificultate.

In ciuda acestei analize, Frank Timis nu si-a pierdut toti simpatizantii. Cel mai important portal de stiri de limba franceza din Senegal il prezinta pe roman ca fiind un om de afaceri exceptional.

Timis a devenit unul dintre cei mai mari investitori in Africa de Vest si respectat in intreaga lume. Principala lui afacere este mina Tonkolili din Sierra Leone unde a investit peste 2 miliarde de euro. Miliardarul n-a investit insa doar acolo, ci si in Niger, Burkina Faso, Coasta de Fildes, Gambia sau Guineea. Averea lui este de 14 miliarde de euro, dintre care 3 miliarde cash”, noteaza, totusi, cu o evidenta exagerare publicatia senegaleza.

antonia 2

Adrian Nicolae
 

Citește și...