Acasă » Știri » Ireal! Cât a ajuns să coste o ciorbă sau un burger fără carne. Românii care țin post plătesc bani grei

Ireal! Cât a ajuns să coste o ciorbă sau un burger fără carne. Românii care țin post plătesc bani grei

De: Alina Drăgan 04/03/2025 | 08:11
Ireal! Cât a ajuns să coste o ciorbă sau un burger fără carne. Românii care țin post plătesc bani grei
Cât a ajuns să coste o ciorbă sau un burger fără carne /Foto: Pexels

A început Postul Paștelui, o perioadă importantă pentru mulți români care aleg să renunțe la produsele de origine animală și să respecte tradițiile. Însă, cei care vor să mănânce de post trebuie să bage adânc mâna în buzunar, deoarece prețurile preparatelor vegetale sunt mai mari decât s-ar fi așteptat. De la ciorbe și mâncăruri tradiționale, până la burgeri vegani și meniuri chinezești, toate costă semnificativ mai mult decât alternativele care conțin carne sau lactate.

Pentru cei care țin postul, oferta de preparate este variată. Unii aleg să își gătească acasă, cumpărând legume și alimente de bază din piețe, în timp ce alții preferă să comande de la restaurante sau să apeleze la aplicațiile de livrare. În restaurantele, cererea pentru meniurile de post este ridicată, însă prețurile sunt pe măsură. Deși preparatele sunt făcute cu ingrediente simple, fără carne sau lactate, notele de plată sunt mai mari decât s-ar fi așteptat mulți români.

(CITEȘTE ȘI: Acest tânăr a comandat o omletă în restaurantul lui Dani Oțil. Când a venit nota de plată, a crezut că este o eroare)

Cât a ajuns să coste o ciorbă sau un burger fără carne

În multe locuri din țară, preparatele de post sunt la mare căutare, iar prețurile reflectă acest interes crescut. De exemplu, la Voroneț o ciorba de fasole în pâine este unul dintre cele mai populare preparate, însă costă 33 de lei porția. Managerii localurilor susțin că ingredientele sunt de cea mai bună calitate, provenind de la producători locali, iar preparatele sunt gătite astfel încât să fie cât mai sățioase.

„Mâncarea de post este considerată a fi nesățioasă, noi o facem să fie. Toate ingredientele sunt de la producători locali”, a declarat Maria Vicol, manager de restaurant, potrivit observatornews.ro.

Dacă în restaurante prețurile sunt ridicate, nici mâncarea livrată prin aplicațiile de food delivery nu este mai accesibilă. O simplă ciorbă de legume costă 20 de lei, în timp ce un burger vegetarian poate ajunge la 55 de lei. De asemenea, un meniu chinezesc de post costă 36 de lei, iar o porție de pizza vegetală depășește cu ușurință 40 de lei.

Prețurile piperate și pentru cei care gătesc acasă

În ciuda prețurilor mari din restaurante, mulți români aleg să meargă la piețele agroalimentare pentru a cumpăra legume și produse tradiționale pe care să le gătească acasă. Comercianții au adus produse proaspete, iar prețurile variază în funcție de sezon și de regiune.

În prezent, în piețele din România cartofii și ceapa costă 5 lei kilogramul, fasolea se vinde între 10 și 15 lei/kg, sfecla costă 8 lei/kg, morcovii ajung la 7 lei/kg, iar o legătură de ridichi costă 2 lei. Chiar dacă prețurile la legume sunt mai accesibile decât cele din restaurante, costurile totale pentru a ține postul nu sunt deloc mici.

Postul Paștelui a început pe 3 martie 2025 și va dura până pe 19 aprilie, fiind cel mai aspru dintre toate. În această perioadă, se permite consumul de pește doar în două zile – 25 martie (Buna Vestire) și 13 aprilie (Duminica Floriilor).

(VEZI ȘI: Nu e o glumă! Ce a putut să cumpere o româncă stabilită în Spania, cu doar 50 de euro, dintr-un supermarket local)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×