Acasă » Știri » Istoria urnelor norocoase de la loto! Uite cum se faceau extragerile in anii ’50!

Istoria urnelor norocoase de la loto! Uite cum se faceau extragerile in anii ’50!

De: Cancan 04/07/2013 | 00:01
Istoria urnelor norocoase de la loto! Uite cum se faceau extragerile in anii '50!

Te-ai gandit vreodata cum s-au facut primele extrageri Loto din Romania? Pana la suflantele ultra performante de acum ,Loteria Romana a avut de parcurs un drum lung. Prima urna de extragere a fost una actionata manual cu bile din fier.

Cum potul a ajuns deja la peste 10 milioane de euro, un premiu la care deja viseaza milioane de romani, am decis sa va prezentam istoria urnelor norocoase care s-au folosit de-a lungul istoriei in cadrul Loteriei Nationale.

Urna metalica
Urna metalica

Inainte de automatizarea prelucrarii jocurilor loteristice,  tragerile s-au efectuat cu o urna cu bile metalice actionata manual cu ajutorul manivelei, aceasta fiind folosita intre anii 1950 si 1993. Bilele folosite erau formate din doua semisfere filetate, inscriptionate in interior si echilibrate cu plumb.

Urna universala Chaperon
Urna universala Chaperon

In anul 1993 a fost achizitionata urna universala CHAPERON, folosita pentru jocurile de tip LOTO, fabricata de firma Rto Catteau – Franta, bazata pe principiul bilei nerevenite. Urna functioneaza in regim de lucru automat sau manual fiind actionata cu ajutorul unei telecomenzi, cu ajutorul careia se selecteaza modul de lucru si se introduce numarul de bile ce urmeaza a fi extrase.

Urna foloseste seturi de bile din cauciuc natural masiv, produse de firma RYO CATTEAU – Franta, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Capacitatea maxima a urnei este de 100 bile. Au fost achizitionate si folosite seturi de bile dedicate fiecarui tip de joc, numerotate astfel: unul – 49 pentru LOTO 6/49, unul – 40 pentru LOTO 5/40, unul – 55 pentru EXPRES 5/55 si unul – 90 set universal de rezerva.

Amestecarea bilelor se efectueaza cu doua seturi de lamele din otel si plexiglas ce se rotesc in sens contrar unul fata de celalalt, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Din 1993 si pana in anul 1998 urna a fost folosita pentru tragerile jocurilor EXPRES 5/55, LOTO 6/49 si LOTO 5/40 si, iar din 2000 pana in 2004, pentru tragerile jocului LOTO 6/49. In prezent urna este in conservare, datorita uzurii mecanismelor de amestecare a bilelor si a motorului de actionare.

Urna Gem
Urna Gem

In anul 1994 a fost achizitionata urna GEM, produsa de Smartplay International din SUA pentru trageri bazate pe principiul bilei revenite. Urna functioneaza in regim de lucru cu comanda manuala prin intermediul unei telecomenzi. Capacitatea urnei este de 10 bile de tip ping-pong, produse de Smartplay, usoare, echilibrate din punct de vedere al greutatii, numerotate de la zero la noua, amestecarea lor fiind efectuata cu ajutorul turbinei de aer.

Intre anii 1994 – 1998 si 2000 – 2004 urna a fost folosita pentru tragerile jocului NOROC. In prezent, desi este un model mai vechi, urna este in stare de functionare si este expusa in sediul CNLR SA.

Urna Multi Digit Gem 7
Urna Multi Digit Gem 7

In anul 1998 a fost achizitionata urna Multi Digit GEM 7 produsa tot de acceasi companie americana pentru trageri bazate pe principiul bilei revenite. Regimul de lucru al urnei este cu comanda manuala, fiind posibila extragerea simultana a sapte bile sau individuala, bila cu bila in ambele sensuri.

Urna este compusa din sapte incinte de amestecare a bilelor, fiecare avand o capacitate maxima de 10 bile usoare de tip ping-pong, numerotate de la zero la noua, echilibrate din punct de vedere al greutatii si este actionata cu ajutorul unei telecomenzi, amestecarea lor fiind efectuata cu ajutorul a sapte turbine de aer. Din 1998 urna a fost folosita pentru tragerile jocului NOROC pana in anul 2000. In anul 2002 urna a fost folosita la extragerile jocului LOTOZODIAC. In prezent urna este in conservare, deoarece unele meca-nisme de eliberare si de selectie a bilelor nu mai functioneaza corect.
 

Urna Magnum
Urna Magnum

Tot in anul 1998 a fost achizitionata urna Magnum produsa tot de aceeasi comnpanie pentru trageri loteristice bazate pe principiul bilei nerevenite. Urna functioneaza in regim de lucru automat sau manual fiind actionata cu ajutorul unei telecomenzi cu ajutorul careia se selecteaza modul de lucru si se introduce numarul de bile ce urmeaza a fi extrase. Urna foloseste seturi de bile din cauciuc natural masiv, echilibrate din punct de vedere al greutatii.

Capacitatea maxima a urnei este de 75 bile. Au fost achizitionate si folosite doua seturi de bile de la unu la 56. Amestecarea bilelor este mecanica si se efectueaza cu ajutorul a trei lamele de otel si plexiglas. Din anul 1998 pana in anul 2000 urna a fost folosita pentru tragerile jocurilor EXPRES 5/55, LOTO 6/49 si LOTO 5/40. In prezent urna este in conservare, fiind uzata moral si seturile de bile ce pot fi folosite cu acesta fiind iesite din uz.

Urna Cristal
Urna Cristal

Pentru efectuarea tragerilor jocului JOKER, in anul 2000 a fost achizitionata urna CRISTAL, produsa de firma Editec din Franta, urna ce asigura trageri loteristice bazate pe principiul bilei nerevenite. Urna functioneaza atat in regim de lucru automat cat si in regim de lucru manual, este actionata cu ajutorul unei telecomenzi si foloseste seturi de bile din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Capacitatea maxima a urnei este de 90 bile. Amestecarea bilelor se efectueaza cu ajutorul unei turbine de aer, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Din anul 2000 pana in anul 2004 urna a fost folosita atat pentru tragerile jocului JOKER cat si pentru tragerile jocului LOTO 5/40. Din anul 2004 pana in mai 2005 a fost folosita pentru tragerile jocurilor: LOTO 6/49, LOTO 5/40 si JOKER. In prezent urna este in conservare, fiind uzata moral.

In anul 2001, pentru tragerile jocului Lotobingo, a fost achizitionata o urna produsa de Maquinaria Electronica Para Juego din Spania. Urna a fost folosita doar in anul 2001 pe durata cat s-au organizat si desfasurat jocuri LOTOBINGO. In prezent urna este in depozitul C. N. Loteria Romana S. A.

Urna Venus
Urna Venus

In anul 2005 a fost achizitionata urna Venus produsa de firma Editec din Franta pentru tragerile bazate pe principiul bilei nerevenite. Urna este actionata cu ajutorul unei telecomenzi cu Touch screen de unde se programeaza modul de extragere, standard sau rapid. Urna Venus are o incinta sferica de amestecare cu aer a bilelor, avand o capacitate maxima de 90 bile usoare produse de firma Editec, din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Bilele sunt amestecate cu ajutorul unei turbine de aer, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Regimul de lucru al urnei este total automat, fiind necesara doar o singura apasare de buton pentru efectuarea unei trageri. De la data achizitiei si pana in prezent urna Venus a fost folosita permanent pentru tragerile jocului LOTO 6/49.

Urna Topaze 7
Urna Topaze 7

In anul 2004 a fost achizitionata urna Topaze 7 produsa de aceeasi firma pentru tragerile bazate pe principiul bilei revenite. Urna este compusa din sapte incinte de amestecare a bilelor, fiecare avand o capacitate maxima de 10 bile. Bilele sunt amestecate cu ajutorul a sapte turbine de aer, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Urna este actionata cu ajutorul unei telecomenzi cu touch screen de unde se programeaza modul de extragere (simultan sau bila cu bila) si sensul (stanga – dreapra, sau dreapta – stanga). Seturile de bile sunt compuse din bile usoare produse de firma Editec, din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Regimul de lucru al urnei este cu comanda automata fiind posibile extrageri simultane sau bila cu bila. De la data achizitiei si pana in prezent urna a fost folosita pentru tragerile jocului Noroc.

Urna Topaze 1
Urna Topaze 1

In anul 2008 a fost achizitionata urna Topaze 1 care este folosita in prezent pentru extragerea variantelor la Noroc Plus si Super Noroc, iar ultima urna achizitionata este urna Venus in anul 2009 care este folosita pentru extragerea variantelor castigatoare pentru Loto 6/49, Joker si Loto 5/40. (A.S.)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
INTERVIU EXCLUSIV | Horațiu Potra, adevărul despre LEGIUNEA STRĂINĂ și cum este să fii gardă de corp pentru bogații lumii
INTERVIU EXCLUSIV | Horațiu Potra, adevărul despre LEGIUNEA STRĂINĂ și cum este să fii gardă...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mihaela Bilic și-a construit o cabană în inima pădurii: „Până de Paște mă mut. N-am gaze, n-am curent, n-am apă, însă îmi place mult!”
Mihaela Bilic și-a construit o cabană în inima pădurii: „Până de Paște mă mut. N-am...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi,...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe lista de așteptare pentru transplant de cord
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe toți cei care îi jignesc familia: „Totul are o limită în viața asta. M-am săturat!”
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Funcția din WHATSAPP care schimbă totul. Toți utilizatorii trebuie să o folosească
Funcția din WHATSAPP care schimbă totul. Toți utilizatorii trebuie să o folosească
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Unde se află cel mai frumos sat din lume. Cei care ajung aici sunt întâmpinați de câmpuri interminabile de lavandă
Unde se află cel mai frumos sat din lume. Cei care ajung aici sunt întâmpinați...
Uleiul care îți repară părul. Va crește lung și puternic
Uleiul care îți repară părul. Va crește lung și puternic
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Un oficial european avertizează cu privire la
Un oficial european avertizează cu privire la "înarmarea comerţului" în contextul creşterii tensiunilor dintre SUA...
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Motivul real pentru care „Fetița Zurli” a PĂRĂSIT Gașca Zurli. De ce a plecat Vero Căliman, de fapt
Motivul real pentru care „Fetița Zurli” a PĂRĂSIT Gașca Zurli. De ce a plecat Vero...
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani:
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
Iulia Vântur și Salman Khan, în pericol. Faimosul actor a fost ținta unui atac armat. Cine a vrut să îl ucidă și care este motivul
Iulia Vântur și Salman Khan, în pericol. Faimosul actor a fost ținta unui atac armat....
Cele mai ciudate nume de străzi din București, pe fiecare sector. Unde găsești Strada Lucifer, Intrarea Somnului sau Aleea Prevederii
Cele mai ciudate nume de străzi din București, pe fiecare sector. Unde găsești Strada Lucifer,...
Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la curte. Produsul vândut de Vladimir s-a scumpit cu 45% în ultimii ani
Afacerea pe care o pot face toți românii care stau la curte. Produsul vândut de...