Javier Zanetti, legenda absolută a lui Inter

Publicat: 24/08/2020 | 10:43
Javier Zanetti, legenda absolută a lui Inter

Poreclit „Pupi” atunci când juca în Argentina, Javier Zanetti a devenit cunoscut fanilor Inter-ului drept „Tractorul”, datorită calităţilor sale fizice şi mentale extraordinare care l-au ajutat să devină şi jucătorul de câmp cu cele mai multe meciuri oficiale disputate în întreaga istorie a fotbalului. Cu 1123 de partide la activ, Javier Zanetti a fost depăşit la acest capitol doar de legendarii portari Peter Shilton, cu 1362 de meciuri, şi Rogerio Ceni, cu 1200. Zanetti a fost şi un exemplu de sportivitate, în cele 858 de jocuri pentru Inter fiind eliminat doar de două ori.

Născut pe 10 august 1973 la Buenos Aires, Javier a început fotbalul la modesta echipă din liga secundă a Argentinei, Talleres de Remedios de Escalada, după ce a fost respins de Independiente. În 1993, la 20 de ani, a ajuns la Banfield pentru care a debutat în prima divizie împotriva lui River Plate, pe 12 septembrie, iar 17 zile mai târziu marca primul său gol împotriva lui Newell‘s Old Boys.

Evoluţiile sale extraordinare i-au adus şi debutul în naţionala Argentinei sub comanda lui Daniel Passarella într-o partidă cu Chile disputată pe 16 noiembrie 1994. De atunci şi până în 2011, când a disputat ultimul său joc pentru reprezentativa albiceleste, în sfertul de finală de la Copa America, pierdut la penalty-uri în faţa Uruguayului, Zanetti a adunat un număr record 143 de selecţii şi a marcat cinci goluri.

Cu naţionala Argentinei, „Pupi” a jucat la cinci ediţii ale Copei America şi la două turnee finale de Campionat Mondial, în 1998 şi 2002, cucerind şi medalia de argint la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta. „Zanetti este mai bun decât noi toţi laolaltă”, a spus Diego Maradona în 2008, când a devenit selecţionerul Argentinei, dar cu toate acestea, l-a lăsat în afara lotului pentru Cupa Mondială din 2010, la doar câteva săptămâni după ce cucerise Champions League cu Inter!

Zanetti avea să joace la Inter sub comanda a 19 antrenori diferiţi, un adevărat record mondial!, printre care Luis Suarez, Mircea Lucescu, Marcello Lippi, Hector Cuper, Roberto Mancini şi Jose Mourinho. Pe Giuseppe Meazza, Zanetti a cucerit 16 trofee, dintre care 15 din postura de căpitan: Cupa UEFA, în 1998, cinci scudetti, patru Cupe ale Italiei, patru Supercupe ale Italiei, trofeul Champions League şi Mondialul Cluburilor.

Pe 20 septembrie 2011, în confruntarea cu Novara, el avea să depăşească şi recordul de meciuri disputate pentru Inter ce-i aparţinea lui Giuseppe Bergomi, alături de care a şi jucat în primii săi ani în Italia.

Javier Zanetti a alergat fără oprire până în 2013, când a suferit o ruptură a tendonului lui Ahile. Avea 39 de ani şi se părea că acela va fi şi sfârşitul carierei de fotbalist. Numai că „Il Capitano” a vrut să mai joace măcar o dată în faţa suporterilor de pe Meazza şi, la jumătate de an distanţă, a revenit pe teren cu doar trei luni înainte de a împlini 40 de ani!

Pe 18 mai 2014, la aproape 41 de ani, a disputat ultima sa partidă pentru Inter, împotriva lui Chievo Verona, după care a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al clubului nerazzurro.