Jean-Claude Juncker, gest mitocănesc față de premierul României, Viorica Dăncilă | VIDEO

Publicat: 11/01/2019 | 09:08

Aseară, la Ateneul Român, a avut loc Ceremonia de deschidere a Președinției României la Uniunea Europeană, eveniment de o importanță extraordinară în istoria recentă a țării noastre. Printre numeroșii invitați la eveniment s-au numărat Klaus Werner Iohannis, președintele României, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene și, bineînțeles, premierul României, Viorica Dăncilă. 

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a reușit să descrețească frunțile asistenței atunci când a inserat, în discursul său, o referire la prestația remarcabilă a lui Helmuth Duckadam în finala de la Sevilla `86, atunci când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal:

”Aș vrea să facun apel la toți românii, să apere fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția, cum a apărat Helmuth Duckadam patru penaltiuri la rând”.

La rândul său, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a început cu dreptul – ca să rămânem în zona unde ”pasase” Donald Tusk, declarându-se ”mândru că am semnat tratatul de aderare a României”.

Dar oficialul european a reușit ”performanța” de a face o gafă de protocol impardonabilă. 

În momentul în care s-a felicitat cu premierul României, Viorica Dăncilă, președintele Comisiei Europene a depus un sărut protocolar pe obrazul acesteia și, ca un ”geambaș”, a… bătut-o pe umăr pe Viorica Dăncilă, lipsit de eleganță, fiind vorba despre un gest cu totul reprobabil al oficialului european.  Gestul reprobabil nu poate fi scuzat, cu atât mai mult cu cât nivelul diplomatic pretinde, firește, o cu totul altă atitudine.

Jean-Claude Juncker, gafă de protocol impardonabilă

Președintele Comisiei Europene nu este la prima gafă de proporții

Jean-Claude Juncker nu este la prima gafă de protocol, din păcate, fiind un adevărat ”specialist” al unor astfel de  momente:

  1.  – În contextul în care denumirea „Macedonia“ continuă să tensioneze situaţia dintre Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), în decembrie, Juncker a părut să uite pentru câteva momente că cele două ţări nu au ajuns la o înţelegere cu privire la utilizarea denumirii.  „Chiar în calitate de premier al Luxemburgului am fost în Macedonia… vreau să spun FYROM“, a afirmat Juncker, care şi-a dat seama rapid de eroarea comisă.
  2.  – Şi-a confundat soţia cu Merkel! În iulie anul trecut, la o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles alături de premierul slovac Robert Fico şi vicepreşedintele Comisiei Maros Sefcovic, Juncker a constatat telefonul său (un model vechi Nokia) sună. A respins rapid apelul, presupunând că îl sună soţia sa. Numai că a realizat apoi că nu soţia lui era cea care îl apela, ci Angela Merkel, cancelarul federal german.
  3.  – În iulie 2017, Juncker a acuzat Parlamentul European că dă dovadă de lipsă de respect faţă de ţările mai mici, după ce numai câţiva europarlamentari au venit să asiste la un discurs susţinut de premierul maltez.   „Îi salut pe cei care şi-au dat osteneala să se afle în sală“, a afirmat Juncker, vizibil deranjat de situaţie. „Parlamentul European este ridicol, foarte ridicol“, a adăugat el. „Faptul că numai în jur de 30 de europarlamentari sunt la această dezbatere este suficient pentru a arăta că Parlamentul nu este serios“.   A urmat apoi o confruntare verbală cu preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, care l-a rugat să dea dovadă de un „comportament respectuos“.

 

Citește și...