Acasă » Știri » Judecătorul Ion-Tudoran, „părintele” amanetului din România

Judecătorul Ion-Tudoran, „părintele” amanetului din România

De: Cancan 09/07/2019 | 18:38
Judecătorul Ion-Tudoran, părintele amanetului din România

Extrem de profitabile, firmele de amanet s-au dezvoltat în România ultimilor ani cu o repeziciune uluitoare. Ultima statistică a Băncii Naționale a României reținea, în luna mai anul curent, existența a nu mai puțin de 3.243 de I.F.N. -uri autorizate să desfășoare acest gen de activități de împrumut, potrivit romaniatv.net. Cu dobânzi plasate între 0,1 și 3% pe zi, industria de amanet din România cumulează un volum de peste 1 miliard de lei. O cifră impresionantă în care se varsă, de-a valma, bani făcuți ușor din gajarea celor mai banale lucruri până la mașini, terenuri și case. O zonă destul de gri, slab legiferată și cu un risc evazionist pe măsură.

Recunoscut legal pe teritoriul României prin Decretul-Lege 2561 din 1936 emis de Regele Carol al II-lea, amanetul a fost, evident, scos în afara legii de guvernele comuniste. A renăscut însă la începutul anului 1993 printr-un artificiu, printr-un truc asumat și calculat de un judecător de la Camera de Comerț București, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. În prezent ajuns judecător în materie penală la Curtea de Apel București, magistratul Ion-Tudoran este, practic, „părintele” industriei amanetului.

În atmosfera tulbure a anilor ’90 banii, interesele și ideile onorabilului investitor Florin Pîrvu s-au întâlnit cu dăruirea profesională pusă în spiritul Legii a judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Iar din acest cocktail, uneori toxic, suficient de prăfuit încât să ducă la incidente neplăcute acoperite de prieteni cârciumari, s-a născut ideea de a se crea un business speculativ pe nevoia românilor de a se împrumuta rapid contra unor gajuri. Judecător atunci la Registrul Comerțului (o nostalgică perioadă în care mărcile și dolarii cetățenilor arabi erau adevărate cărți de vizită), magistratul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a identificat pentru amicul Pîrvu ( Chinezu – în cercul de prieteni) o soluție genială. În anul de grație 1993 Ion-Tudoran a aprobat înființarea primului amanet post-revoluționar fix în baza Decretului-Lege 2561 din 1936 al Regelui Carol al II-a. Deși se încălca flagrant legislația privind operațiunile cu aur și metale prețioase, din semnătura judecătorului Ion-Tudoran a ieșit, astfel, primul amanet din România. Cu o titulatură pe măsură, ce amintea cumva de societatea anonimă autorizată de Carol al II-lea să deruleze timp de 30 de ani activități de amanet pe teritoriul țării, firma de amanet a lui Tudoran-Pîrvu s-a numit inițial SC România International Investiții SRL.

Semnat de Pîrvu Florea și Aurel Ispas – cetățean român legitimat însă cu pașaport german pentru a obține facilitățile fiscale acordate investitorilor străini, actul constitutiv al SC România International Investiții SRL dubla scopul real al activității de amanet. Căci, conform actului, firma lui Pîrvu se autoriza să deruleze activități precum „investiția, gesionarea și administrarea capitalului persoanelor fizice și juridice”, dar și „comparări de prețuri, evaluări a diferitelor mărfuri”. Din zona destul de gri a amanetului, afacerea businessman-ului Pîrvu s-a dus și spre zona jocurilor de noroc. De etalat s-a etalat tot pe mâna judecătorului Ion-Tudoran. Prin cererea 32819 investitorii Florin Pîrvu și Aurel Ispas au cerut Registrului Comerțului, la data de 30.06.1993, schimbarea denumirii firmei, noua denumire fiind Lotto Magic SRL. Tot atunci s-a cerut și autorizarea derulării activității de jocuri de noroc, potrivit romaniatv.net.

În aceeași zi cererea a ajuns pe biroul judecătorului Ion-Tudoran. Deschis hazardului, magistratul a avizat pe loc toate solicitările venite de la Florin Pîrvu. Doar că, după aproximativ trei luni, la data de 11.10.1993 Ministerul Finanțelor – Comisia de Coordonare, Avizare și Atestare a Jocurilor de Noroc a notificat Registrul Comerțului cu privire la respingerea acordării licenței pentru organizarea jocurilor de noroc de către SC Lotto Magic SRL.

„În ședința din 15 septembrie 1993 s-a respins acordarea licenței pentru organizarea jocurilor de noroc. În consecință, se impune luarea măsurilor necesare pentru încetarea imediată a activității respective”, s-a menționat, clar, în adresa trimisă de Finanțe către Registrul Comerțului. Iar soluția era simplă: „vă rugăm să reveniți asupra obiectului de activitate al societății în sensul renunțării la jocuri de noroc printr-o nouă cerere de mențiuni”.
Obligat să formuleze, deci, o nouă cerere de mențiuni prin care să notifice Registrului Comerțului renunțarea la activitatea de jocuri de noroc, Florin Pîrvu a căutat, din nou, înțelegerea judecătorului Ion-Tudoran. Și a găsit-o! La data de 24.11.1993 s-a depus, într-adevăr, în numele SC Lotto Magic SRL o cerere la Registru. Dar nu de eliminare a jocurilor de noroc din activitatea firmei, cum ceruse Ministerul de Finanțe, ci de schimbare a sediului social din Calea Văcărești în strada Ciobănașului. Deși este evident că știa de respingerea licenței, judecătorul Ion-Tudoran a avizat tot pe 24.11.1993 noile mențiuni. Dar nu a radiat activitatea de jocuri de noroc. Ci doar a mutat-o la alt sediu. Finanțele nu au mai spus nimic niciodată.

sursa foto: romaniatv.net

Așa cum am precizat, contribuția judecătorului Ion-Tudoran în reinventarea amanetului în România a fost esențială. Căci, tot în beneficiul lui Pîrvu, magistratul a mai autorizat și firma MCC Holding Invest SRL. Aceași semnătură dată pe afacerea cu activități de amanet avea însă să îl urmărească mult timp pe investitorul Aurel Ispas. Căci după ce și-a închis socotelile cu gajurile lui Pîrvu, Ispas a intrat în afaceri cu Ioan Niculae, patronul Interagro. Doar că, fatalitate sau nu, Niculae a ajuns să fie judecat în dosarul „Mită la PSD” fix de judecătorul Ion-Tudoran. Spălat și apretat de trecutul discutabil, devenit judecător de penal, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran l-a executat pe omul de afaceri Ioan Niculae la o sentință de 2 ani și 6 luni de închisoare. Prea mult, ar spune unii. Bine și așa, ar spune Ispas.

sursa foto: romaniatv.net

Importul unor duble cetățenii în afacerile lui Florin Pîrvu a fost, mult timp, o practică frecventă. Pentru că statul român acorda facilități fiscale firmelor ce își declarau ca acționar un cetățean străin, în preajma lui Pîrvu, mai ales în afacerile privind manipularea pe termen scurt și foarte scurt a banilor, s-a mai plasat de-a lungul timpului un alt personaj, Opriș Liviu Ciprian -american get-beget născut în Cîmpina și aflat, încă, sub controlul fiscal al autorităților newyorkeze.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
5 zodii cu copii deștepți. Vor avea succes pe toate planurile!
5 zodii cu copii deștepți. Vor avea succes pe toate planurile!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
SUNT IMAGINILE PE CARE LE VREA ȘTERSE de pe net! Fosta lui Clooney și Vieri se iubește cu un român cu 15 ani mai tânăr! A fost prinsă GOALĂ pe terasă
SUNT IMAGINILE PE CARE LE VREA ȘTERSE de pe net! Fosta lui Clooney și Vieri...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea cât de mult iubesc eu copilașii”. Cei doi au făcut marele anunț după împăcare
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Chef Florin Dumitrescu, mesaj-SURPRIZĂ după mutarea la Pro TV! „Ne așteaptă o nouă...”
Chef Florin Dumitrescu, mesaj-SURPRIZĂ după mutarea la Pro TV! „Ne așteaptă o nouă...”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră,...
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra...
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele mai stranii locuri din lume
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele...