Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere. Președintele României împlinește 60 de ani

Publicat: 13/06/2019 | 07:40
Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere. Președintele României împlinește 60 de ani

Klaus Iohannis împlinește astăzi 60 de ani, ocazie cu care CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, îi urează un sincer “La mulți ani!”

Klaus Iohannis este al patrulea Președinte al României ales după 1989. A fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Klaus Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.

În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier. Președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

În 2013, Iohannis a devenit membru al Partidului Național Liberal, obținând funcția de prim-vicepreședinte. Pe 28 iunie 2014, Klaus Iohannis a devenit președintele partidului. În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța – denumită Alianța Creștin Liberală (ACL) – l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, obținând 54,43% din voturi. A depus jurământul în fața Parlamentului pe 21 decembrie 2014.

Citește și: CARMEN ȘI KLAUS IOHANNIS AU PARTICIPAT LA SLUJBA DE ÎNVIERE LA SIBIU. CUM S-A ÎMBRĂCAT PRIMA DOAMNĂ

Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere. A început meseria de dascăl în 1983

Membru al unei vechi familii de saşi transilvăneni – cu rădăcini în zona Sibiului încă de la jumătatea mileniului – Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. A copilărit pe străzile vechi, din apropierea Centrului istoric, într-o comunitate diversă, acolo unde aveau să regăsească mereu calmul și ordinea. După școala germană, a urmat Liceul „Samuel von Brukenthal”, unde avea să devină, peste ani, profesor de fizică, coleg cu foștii săi dascăli. În 1978, Klaus Iohannis a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca și, începând cu anul 1983, a început meseria de dascăl predând la mai multe școli din împrejurimile Sibiului.

Nu rata: KLAUS IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA. SALARII MAI MARI PENTRU MII DE ANGAJAȚI

Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere. A ales să rămână în Sibiu

Cinci ani mai târziu, Klaus Iohannis a ajuns să predea la liceul pe care îl absolvise și s-a titularizat aici, împlinindu-și visul din adolescență de a se afla de cealaltă parte a catedrei. Părinții și sora sa au luat hotărârea de a emigra în anii ’90, în contextul migrației unei mari părți a comunității sașilor transilvăneni, însă Klaus Iohannis a ales să rămână în Sibiu.

Klaus Iohannis este căsătorit cu Carmen, profesoară de engleză la Sibiu. Ei s-au cunoscut în timpul studenției și s-au căsătorit în 1989. Președintele Iohannis vorbește fluent limbile germană și engleză.

Klaus Iohannis și Carmen Iohannis

Vezi și aici: PARTICIPAREA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, DOMNUL KLAUS IOHANNIS, LA FORUMUL EUROPEAN PENTRU ANTREPRENORIAT

Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere. Un nou model de dezvoltare economică

Încă de la începutul mandatului, Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a fi un promotor și garant al statului de drept, cu o justiție independentă și funcțională. Așadar, lupta anticorupție reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale mandatului său, fiind o chestiune de siguranță națională.

Dintre obiectivele strategice ale mandatului nu lipsește, totodată, și un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate și prosperitate. Astfel, România poate deveni o țară mai sigură, cu o economie durabilă și competitivă și cu servicii publice adaptate nevoilor cetățeanului.

Citește și...