Klaus Iohannis va participa la videoconferința Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19

Publicat: 23/04/2020 | 08:21
Klaus Iohannis va participa la videoconferința Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19

Klaus Iohannis va participa, joi, 23 aprilie, la cea de-a patra videoconferinţa a Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de coronavirus.

VEZI AICI: APARE ”PAȘAPORTUL CORONAVIRUS”! CE SE VA ÎNTÂMPLA ATUNCI CU VACANȚELE TALE

La videoconferinţa din 26 martie, membrii Consiliului European au convenit că sunt necesare o strategie coordonată de ieşire, un plan de redresare cuprinzător şi investiţii fără precedent. Liderii i-au însărcinat pe preşedintele Consiliului European şi pe preşedintele Comisiei Europene să pregătească o foaie de parcurs şi un plan de acţiune care să asigure bunăstarea tuturor europenilor şi să permită revenirea UE la o creştere solidă, durabilă şi favorabilă incluziunii, bazată pe o strategie verde şi digitală.

STUDIU. Covid-19 provoacă accidente vasculare cerebrale subite la adulții tineri

Când s-ar putea relaxa măsurile de izolare

Această foaie de parcurs a fost prezentată pe 15 aprilie. În document se arată că momentul oportun pentru a relaxa măsurile de izolare ar trebui să se bazeze pe o serie de criterii precum: diminuarea semnificativă şi stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată; existenţa unor capacităţi suficiente în cadrul sistemului de sănătate, ţinând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă şi de disponibilitatea cadrelor sanitare şi a materialului medical; o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta şi a izola rapid persoanele infectate, precum şi capacitatea de localizare şi de urmărire, potrivit Agerpres.

Comisia şi Consiliul au mai subliniat, în foaia de parcurs, că, deşi calendarul şi modalităţile de ridicare a măsurilor de izolare diferă de la un stat membru la altul, este nevoie de un cadru comun, de o abordare europeană. Acest cadru comun ar trebui să fie bazat pe coordonarea dintre statele membre şi pe notificarea UE în momentul ridicării restricţiilor.

NU RATA: SUA, LIDER ÎN TOPUL INFECTĂRILOR CU COVID-19. CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Foaia de parcurs prezentată de cele două instituţii la 15 aprilie are caracter de recomandare pentru statele membre şi a fost adoptată în condiţiile în care unele ţări membre, printre care Austria, Spania, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice unele restricţii.

Înaintea reuniunii Consiliului European, şeful statului va participa tot prin sistem videoconferinţă la Summitul Partidului Popular European.